Dominicaanse Republiek© Jonathan Ramael

De Dominicaanse Republiek is één van de ultieme zon-, zee- en strandbestemmingen. Laat je zorgen thuis en drapeer je onder een palmboom of flaneer door de geschiedenis. Stijlvol genieten – met een streepje merengue – doe je zó.

1. Tussen de sterren in Casa de Campo

Casa De Campo is één van de oudste en meest prestigieuze resorts in de Dominicaanse Republiek. Half Hollywood heeft hier een eigen luxevilla, maar voor wie dat financieel net iets te hoog gegrepen is, zijn er ook gewoon leuke hotelkamers beschikbaar. Je kan hier hele dagen op je kont doorbrengen, maar er valt ook heel wat te doen en te bezoeken: topgolfbanen, een grote manege, de grootste sigarenfabriek van de Caraïben, een jachthaven met vierhonderd schepen, een bioscoop, talloze restaurants, bars en clubs, een van nul opgebouwd ‘historisch’ dorp dat vanop een klif uitkijkt op het oerwoud, een Grieks openluchttheater waar Sinatra nog optrad en een strandclub die kan concurreren met Ibiza. Al die afstanden hoef je trouwens niet te voet te doen; elke gast krijgt een golfkar ter beschikking.

2. Mensen en monumenten kijken in Santo Domingo

Santo Domingo is de oudste stad van de Nieuwe Wereld en heeft een heel aantal troeven in de aanbieding. Meer dan driehonderd monumenten en ex-koloniale gebouwen worden er beschermd – sommige door Unesco. Vooral de Zona Colonial is erg romantisch en bulkt van de mooi gerestaureerde casas grandes, sfeervolle plaza’s en gezellige kasseistraatjes vol winkeltjes en barretjes. Santo Domingo is echter vooral een stad om te beleven. Installeer je naast de vissers op een bankje langs het water, ga shoppen op de Calle El Conde, browse door leuke kunstgalerietjes en sluit je dag af met tapas en een rum-cola – of doe het nachtje door in een van de vele stomende clubs. Laat je meevoeren door het ritme van de stad!

3. Trek de verrassend veelzijdige natuur in

De Dominicaanse Republiek ligt samen met Haïti op La Española – na Cuba het grootste eiland van de Caraïben. Geografisch is het land enorm divers. Je kunt er door een hele catalogus van landschappen reizen: bergen die aan de Alpen doen denken (de Pico Duarte gaat tot net boven de 3000 meter), watervallen die zich vanachter een mistgordijn in dichte oerwouden storten, verbazend droge woestijngebieden en uiteraard talloze met palmbomen bezaaide Blue Lagoon-stranden. Het enige wat jij moet doen, is moeilijke keuzes maken binnen de tijd die je er gegund is.

4. Speel Robinson Crusoe op een onbewoond eiland

Catalina Island is een klein eilandje vlak bij Casa de Campo dat nog door Columbus zelf ontdekt en gedoopt werd. Om de zeldzame diersoorten die er op en rond leven te beschermen is het hele eiland een nationaal park. Alles lijkt recht uit een vakantiegids te komen: parelwitte stranden, helder azuurblauw water en sierlijk wuivende palmbomen – het complete plaatje. Duikers en snorkelaars zullen hier hun hart ophalen, en ook wandelaars kunnen heel wat gaan verkennen. Languit met een piña colada in de schaduw gaan liggen is natuurlijk ook een optie.

 

Dominicaanse Republiek praktisch

Erheen VAB-Magazine vloog met Air Europa vanuit Zaventem – met een tussenstop in Madrid – naar Santo Domingo.

Voorzorgsmaatregelen In de Dominicaanse Republiek komt malaria voor, maar het risico is klein voor wie wegblijft van de grens met Haïti. Wij namen geen pillen. Muggenspray met voldoende DEET meenemen valt wel aan te raden.

Documenten Je hoeft als Belg niet op voorhand een visum aan te vragen. Kaartje invullen op het vliegtuig en afgeven bij de douane is genoeg. Een internationaal paspoort heb je uiteraard wel nodig.

Toeristische informatie www.godominicanrepublic.com

Vorig artikelJouw gids voor het Autosalon
Volgend artikelGenève voert een milieuvignet in