fietsvergoeding fiets werkFoto: Shutterstock

Neem jij de fiets naar het werk? Dan krijg je misschien wel een fietsvergoeding. Maar hoe zit dat nu precies? En krijgt iedereen evenveel?

Hoeveel bedraagt de fietsvergoeding?

Voor woon-werkverkeer met de fiets heeft Vadertje Staat een belastingvrij forfait voorzien van 0,24 euro per kilometer per werkdag. Het soort fiets is daarbij niet van belang: e-bike, racefiets, oma’s oude fiets, alles mag. Wie elke dag 20 kilometer te fietsen heeft tussen thuis en werk zal op jaarbasis een ‘cadeau’ van zo’n 1000 euro krijgen. Laat ons zeggen dat je zo in twee jaar tijd bijna een elektrische fiets hebt terugverdiend. Beter nog, zelfs wanneer je werkgever je een fiets ter beschikking stelt, blijft deze vergoeding van kracht.

Moet een werkgever verplicht een fietsvergoeding geven?

Helaas, een werkgever is in principe niet verplicht om je een fietsvergoeding toe te kennen. Bovendien kan de vergoeding verschillen van werkgever tot werkgever. Sommigen kunnen een hoger bedrag toekennen, maar alles boven 0,24 euro per kilometer wordt wel belast. Wie in het Vlaams onderwijs werkt, moet bijvoorbeeld tevreden zijn met 0,15 euro per kilometer. Een ambtenaar van het Vlaams Gewest mag dan weer op 0,21 euro per kilometer rekenen.

Zijn er sectoren waarin de fietsvergoeding verplicht is?

Intussen hebben vakbonden en werkgevers onderling akkoorden gesloten waarbij er in sommige gevallen wel sprake is van een verplichte fietsvergoeding. Dat is sinds vorig jaar het geval voor Paritair Comité (PC) 200, dat de werkomstandigheden regelt voor om en bij 350.000 bedienden in de privésector in ons land. Hier is de werkgever verplicht een fietsvergoeding te verlenen aan een werknemer die meer dan drie kilometer per dag moet pendelen en bruto maximaal 27.750 euro verdient. De vergoeding bedraagt 0,10 euro per kilometer en de werkgever mag een plafond van 4 euro per werkdag vastleggen. Voor horecapersoneel (PC 302) is een vergoeding van 0,22 euro per kilometer vastgelegd, maar de werkgever is niet verplicht ze toe te kennen. Ook voor arbeiders onder PC 100 is er geen verplichting. Wel is duidelijk dat de fietsvergoeding nog steeds het onderwerp is van onderhandelingen tussen werkgevers en vakbonden en er dus nog veel kan veranderen. De vrijgestelde fietsvergoeding van 0,24 euro is overigens geïndexeerd en wijzigt jaarlijks. 

 

Lees ook

Dit type fiets past bij jouw verplaatsingsgedrag

Zo kies je de juiste fietsdrager voor op je auto

Hoe onderhoud je de batterij van een elektrische fiets het best?

Vorig artikelOok VAB doet volop mee met telewerken
Volgend artikelDoe de verkeerstest!