fietsvergoeding fiets werkFoto: Shutterstock

0,25 euro per gefietste kilometer per werkdag. Belastingvrij bovendien. Dat maakt hoeveel in een jaar? Momentje, niet te hard van stapel lopen…

Vanaf wanneer wordt het interessant om de auto in te ruilen voor de fiets voor je pendelverkeer?

Wanneer het over de centen gaat: altijd eigenlijk, want de vergoeding voor wie met de auto naar het werk rijdt is nog slechts voor 430 euro per jaar vrijgesteld. Een werkgever kan een hogere vergoeding krijgen, maar die wordt dan wel belast.

Hoeveel bedraagt de fietsvergoeding?

Voor woon-werkverkeer met de fiets heeft Vadertje Staat een belastingvrij forfait voorzien van 0,25 euro per kilometer per werkdag. Het soort fiets is daarbij niet van belang: e-bike, speedpedelec, racefiets, oma’s oude fiets, alles mag. Wie elke dag 20 kilometer te fietsen heeft tussen thuis en werk zal op jaarbasis een ‘cadeau’ van om en bij 1000 euro krijgen. Laat ons zeggen dat je zo in twee jaar tijd bijna een elektrische fiets hebt terugverdiend. Beter nog, zelfs wanneer je werkgever je een fiets ter beschikking stelt, blijft deze vergoeding van kracht.

Moet een werkgever verplicht een fietsvergoeding geven?

Helaas, een werkgever is in principe niet verplicht om je een fietsvergoeding toe te kennen. Bovendien kan de vergoeding verschillen van werkgever tot werkgever. Sommigen kunnen een hoger bedrag toekennen, maar alles boven 0,25 euro per kilometer wordt wel belast. Wie voor de Vlaamse overheid werkt, moet bijvoorbeeld tevreden zijn met 0,21 euro per kilometer. Vanaf 1 mei 2023 veranderen de regels. Vanaf dat moment heeft elke werknemer recht op een fietsvergoeding van 0,27 euro per kilometer met een maximum van 40 kilometer per dag.

Zijn er sectoren waarin de fietsvergoeding verplicht is?

Intussen hebben vakbonden en werkgevers onderling akkoorden gesloten waarbij er in sommige gevallen wel sprake is van een verplichte fietsvergoeding. Dat is sinds 2021 het geval voor Paritair Comité (PC) 200, dat de werkomstandigheden regelt voor om en bij 350.000 bedienden in de privésector in ons land. Hier is de werkgever verplicht een fietsvergoeding te verlenen aan een werknemer die meer dan drie kilometer per dag moet pendelen en bruto maximaal 29.680 euro verdient. De vergoeding bedraagt – sinds 1 juli van dit jaar – 0,20 euro per kilometer, met een plafond van 8 euro per werkdag. Voor horecapersoneel (PC 302) is een vergoeding van 0,24 euro per kilometer vastgelegd, maar de werkgever is niet verplicht ze toe te kennen. Voor arbeiders onder PC 100 is de fietsvergoeding opgetrokken naar 0,20 euro per kilometer, met een plafond van 8 euro per dag. De vrijgestelde fietsvergoeding van 0,25 euro is overigens geïndexeerd en wijzigt jaarlijks. 

 

Lees ook

Dit type fiets past bij jouw verplaatsingsgedrag

Zo kies je de juiste fietsdrager voor op je auto

Hoe onderhoud je de batterij van een elektrische fiets het best?

Vorig artikelGetest: het gloednieuwe ecoresort Your Nature
Volgend artikelGroningen pioniert in stadsverkeer