Wat doe je met 280 hectare natuur? Als het aan prins Edouard de Ligne-La Trémoille ligt, deelt hij het met anderen. Zo ontstond Your Nature, een ecoresort in het zuiden van ons land waar iedereen welkom is om te herbronnen.

Op een uur rijden van Gent en Brussel, nabij Doornik, ligt een van de laatste grote privébossen van ons land. Prins Edouard de Ligne-La Trémoille, zelf een stadsbewoner én familieman, speelde tien jaar geleden al met het idee om het uitgestrekte domein, dat al generaties lang aan zijn familie toebehoort, een nieuwe impuls te geven. Evenwel zonder in de valkuilen van het masssatoerisme te trappen.

 

Op palen

Your Nature werd uitgebouwd als een ‘smart village’. De ontwikkeling van het domein gebeurt met het grootste respect voor de omgeving. De nieuwe accommodaties werden zodanig bedacht, geproduceerd en gebouwd dat ze het ecosysteem niet beïnvloeden: er werden geen bomen gerooid, geen ingrijpende grondwerken uitgevoerd en geen waterlopen gewijzigd. “Toeristische beleving is perfect verzoenbaar met milieubescherming”, meent prins Edouard. Zo zijn alle lodges op palen gebouwd – niet alleen om beter geïsoleerd te zijn, maar ook opdat ze in de toekomst probleemloos verwijderd kunnen worden en de natuur zich intussen verder kan ontplooien. Verder is gekozen voor groene energie en korte ketens. Dat alles maakt van Your Nature een uniek project, waar zelfs de Europese Unie graag haar schouders onder zette.

 

Dakterras

Denk nu niet dat je in een geitenwollensokkendorp terechtkomt. Integendeel! Aan het ontwerp van de verschillende types lodges werkten verschillende architectenbureaus, met ‘beleving’ als sleutelwoord. Een loft met dakterras tussen de boomtoppen, een bladvormig huis aan de rand van het water: take your pick! Voeg daarbij een keur aan culinaire opties, waaronder een gastronomisch restaurant en ‘bazaar’, een binnen- en buitenzwembad, meer indoor en outdoor activiteiten en workshops dan je in één weekend kunt proppen… en je zult je snel vinden in de visie van prins Edouard.

Het is niet moeilijk om je helemaal te vinden in de visie van prins Edouard.

Onnodig te zeggen dat Koning Auto geweerd wordt van het 280 hectare groot domein. Vierwielers blijven achter op de parking onder een dak van zonnepanelen. Dat maakt de rust die je hier tijdens je verblijf ervaart alleen maar tastbaarder. En voor kinderen maakt een ritje met een elektrisch golfkarretje deel uit van de pret!

 

 

Your Nature praktisch

Ligging Your Nature is gelegen in het Domaine du Bois de Fouage, in Antoing, op 15 kilometer van Doornik.
Reserveren Kies via de website één van de vijf verschillende ecolodges, vanaf € 65 per persoon per nacht.
Tip Ook mensen met een beperkte mobiliteit kunnen bij Your Nature terecht.

Onze tips in Doornik

 

Geschiedenisles in twintig minuten

Doornik is een bescheiden stad met een indrukwekkende historiek. Een hapklare samenvatting van die tweeduizendjarige geschiedenis krijg je voorgeschoteld in het toeristisch infokantoor, vlak bij de kathedraal. Ideale start van je verkenning van de stad met de vijf klokkentorens.

Animatiefilm ‘De Wonderlijke Geschiedenis van Doornik’, projectiezaal Dienst Toerisme,  €2,10 (volwassenen)

Curiositeitenkabinet

Keuze te over als je in Doornik een museum wilt binnenstappen, zeker ook met kids. Eén van onze favorieten is het Museum voor Natuurhistorie. Kleinschalig maar o zo charmant. En het leuke is dat je van de machtige reeks opgezette dieren zo doorloopt naar het Vivarium, waar je spinnen, schildpadden, slangen en andere verstoppertjes treft.

Toegang € 2,60, tot 6 jaar gratis

Poppenspel

Even mooi gehuisvest en even bekoorlijk is het Marionettenmuseum. In het neoklassieke herenhuis wonen meer dan 2500 poppen uit binnen- en buitenland. Je kunt er ook zelf een schaduwspel spelen of op zoek gaan naar Jack de marionet, die spoorloos blijkt.

Toegang € 3,50

Meer Doornik-tips vind je op de Nederlandstalige website. Voor ideeën in de wijde omgeving ga je naar de website van Waals Picardië. Tip: Download de VISITWallonia.be Pass. Meer info vind je hier.

Vorig artikelAutoloze zondag doorheen de jaren
Volgend artikelTrap je rijk met de fietsvergoeding?