wildkamperen in Noorwegen

Dankzij het concept ‘allemansrecht’ is wildkamperen in Noorwegen toegelaten en mag je er vrij van de natuur genieten. Met uitgestrekte natuur en afgelegen plekjes heeft Noorwegen bovendien alle troeven in huis voor een prachtige vakantie. Voor je je tentje in het wilde weg begint op te zetten, lijsten we hier even de belangrijkste regels en de beste tips & tricks op.

Toegegeven, wildkamperen is niet voor iedereen weggelegd. Het is net wat avontuurlijker dan je tent opslaan op een camping. Maar het gevoel van vrijheid en de mogelijkheid om wakker te worden met bijzondere uitzichten en op unieke, afgelegen plekjes maken het mogelijke gemis aan elektriciteit en sanitair meer dan goed!

De basisregels van het allemansrecht

De basis voor de mogelijkheid voor wildkamperen in Noorwegen is het allemansrecht, een gewoonterecht dat al eeuwen oud is. De regels zijn niet altijd duidelijk afgebakend. De vrije toegang tot de natuur geldt in principe voor open landschap. Het geldt zowel voor recreatie, wildkamperen als het plukken van bessen en champignons.
De basisregels voor het wildkamperen zijn vergelijkbaar in de meeste Scandinavische landen. Je mag je er vrij in de natuur bewegen en zelfs overnachten als je het maar doet met respect voor de natuur. Neem niets mee, laat niets achter. Zorg dat je het leven rondom niet verstoort en maak niets kapot. Open je een hek, sluit dat dan ook altijd weer achter je.
Verder moet je ook op een bepaalde afstand van bebouwing blijven en mag je niet onbeperkt op dezelfde plek blijven kamperen. Bessen en paddenstoelen plukken voor eigen gebruik mag, maar beschermde plantensoorten meenemen niet. Vissen en jagen valt niet onder dit allemansrecht.

 

 

Wildkamperen in Noorwegen

De Noren houden enorm van de buitenlucht. Het concept ‘friluftsliv’ (het leven in openlucht) ligt zelfs vast in de Wet op de Openluchtrecreatie, waaronder ook het allemansrecht vervat zit. Je hebt recht op vrije toegang tot de natuur, als je dit met respect en zorg doet. In Noorwegen spreken ze over ‘onomheind en ongecultiveerd land’. Ook als je geen omheining ziet, kan het om een privédomein gaan! Voor wie wil gaan wildkamperen in Noorwegen zijn dit de belangrijkste regels in een notendop.

  • Zorg dat je minstens 150 meter van woningen weg blijft en blijf ook niet langer dan 2 dagen op dezelfde plek, tenzij je toestemming van de eigenaar hebt. Langer op dezelfde plek blijven mag in de bergen of in afgelegen gebieden. In natuurgebieden kunnen andere regels van toepassing zijn.
  • Groepen moeten extra oplettend zijn. In bepaalde gevallen heb je ook de toelating van de eigenaar nodig.
  • Een kampvuur maken in een bos of in de buurt van een bos is verboden van 15 april tot 15 september. Bij extreme droogte zijn ook barbecues en andere toestellen waarmee je vuur kan maken verboden.
  • Er is geen visvergunning nodig als je vist in zout water en het voor eigen gebruik is.
  • Tussen 1 april en 20 augustus moeten honden aan de leiband.

 

Wildkamperen met de camper

Wie wil kamperen met de auto, motorhome of caravan in Scandinavië mag niet zomaar overal staan. In Noorwegen mag je met de auto of camper niet offroad. De 150 meter afstand tot huizen geldt er ook voor wildkamperen met voertuigen. In IJsland is de wetgeving voor het kamperen met een gemotoriseerd voertuig vrij strikt. Het is dus aangeraden om campersites of kampeerterreinen op te zoeken. Tot slot nog deze tip: afstanden in Scandinavië zijn gigantisch. Zorg dat je tijdig tankt!

 

 

Tips & tricks voor wildkampeerders

  • Voor het eerst wildkamperen? Wissel het wildkamperen af met een plekje op de camping of – waarom niet – een hotelovernachting. Test je uitrusting en het opzetten van de tent voor vertrek al eens uit.
  • Let extra op bij het plukken van bessen en paddenstoelen. Pluk alleen waarvan je absoluut zeker weet dat het veilig is om te eten. Bepaalde soorten eetbare paddenstoelen lijken verdacht goed op hun giftige neefjes!
  • Vuurtje maken? In bepaalde regio’s/periodes kan er een verbod zijn op open vuur. Check steeds de lokale wetgeving. Zorg dat het vuur volledig gedoofd is voor je weer verder trekt.
  • Een goedgevulde EHBO-set is onmisbaar, zeker in afgelegen gebieden. Zorg ook voor muggenmiddel en een tekentang! Wat grotere dieren als beren, veelvraten en elanden betreft, kan je gerust zijn. Ze zijn over het algemeen vrij schuw. Wat lawaai maken helpt om ze op afstand te houden. Zorg wel dat je alle voedsel altijd goed afsluit!
  • Neem niet te veel mee in je trekrugzak, maar enkele essentials mogen niet ontbreken. Als je tijdens de zomermaanden gaat kamperen, is een slaapmasker zeker aan te raden! In het noorden gaat de zon een tijdlang niet onder. Zelfs meer in het zuiden van Scandinavië is het langer licht dan bij ons. Ook een extra externe batterij kan handig zijn.
  • Er is geen slecht weer, alleen slechte kledij. Het is zowat het levensmotto van de Zweden en de Noren. Kleed je in laagjes en vergeet ook je regenjas en regenhoes niet!
  • En tot slot, kies voor ecologische, biologisch afbreekbare zeep of doe het een paar dagen zonder.
Vorig artikelAlles rond wildkamperen in Zweden
Volgend artikelAlles rond wildkamperen in Finland