Fietsroutes

De Ronde van Vlaanderen is gereden, de lente is in het land. Nu is het jouw beurt. Wij selecteerden vijf mooie fietsroutes!

West-Vlaanderen

Tiegembergfietsroute

Met deze route fiets je in de regio tussen de Leie en de Schelde, en daar glooit het landschap. De Tiegemberg is dus zeker niet de enige kuitenbijter op deze best wel pittige route. Op het uitkijkplatform in Gijzelbrechtegem en onderweg naar Kaster wachten prachtige panorama’s op de Scheldevallei. Het Sint-Arnolduspark in Tiegem is voor jong en oud een leuke pleisterplek mét speeltuin. Net als de verschillende etablissementen onderweg waar je even op adem kan komen. 

 • Afstand: 48,8 kilometer over sterk hellend terrein. Je kan ook kiezen voor een kleinere lus van 38,6 kilometer als je start vanuit Waregem, Deerlijk of Anzegem. Vanuit Avelgem of Anzegem kan je kiezen voor een route van 19,3 kilometer.
 • Startpunt: Expo Waregem, Zuiderlaan 26, Waregem.
  Andere startpunten: Kloron Yachthaven (Avelgem-Kerkhove), Scheldekaai – Kaaistraat (Avelgem), Parking Sint-Arnolduspark (Anzegem), Parking Kapelstraat (Deerlijk).
 • Bewegwijzering: themaroute aangeduid met zeshoekige wegwijzers
 • Meer info: klik hier

 

Oost-Vlaanderen

Meetjeslandse Kreken

Je fietst in een vlak landschap langs pittoreske dorpjes, dreven, polders en kreken met talloze watervogels. Alles ademt rust. Je flirt met de Nederlandse grens langs het Leopoldkanaal, doorkruist Sint-Laureins en vlak voor Sint-Jan-in-Eremo heb je een prachtig zicht over het kanaal, de Bentillekreek, de Oostpolderkreek en de uitgestrekte Boerekreek. Verderop tref je Watervliet, ooit genomineerd als een van de mooiste dorpjes van Vlaanderen. In Kaprijke fiets je langs het historisch stadhuis en het immense groene dorpsplein met monumentale, dubbele bomenrij.

 • Afstand: 54,5 kilometer over vlak terrein
 • Startpunt: Provinciaal Streekcentrum Huysmanhoeve, Bus 1, Eeklo
 • Bewegwijzering: knooppunten 56- 57- 93 – 91 – 16 – 12 – 92 – 90 – 86 – 83 – 82 – 75 – 43 – 42 – 44 – 45 – 47 – 60 – 46 – 67 – 68 – 70 – 73 – 74 – 79 – 80 – 57 – 56
 • Meer info: klik hier

 

Antwerpen

De Sint-Dimpnaroute in en rond Geel

De patroonheilige van Geel is Sint-Dimpna, een Ierse koningsdochter uit de zevende eeuw die zich hier verschool op de vlucht voor de incestueuze intenties van haar vader. De fietsroute met haar naam eert haar herinnering, en doet de Sint-Dimpnakerk en het Gasthuismuseum aan waar haar verhaal uitvoerig wordt verteld. Je fietst langs de Grote Nete, over het Albertkanaal richting de abdij van Tongerlo. Het traject loopt verder over rustige wegen en in Olen kan je aan het sas van het Albertkanaal even uitblazen met zicht op de sluizen, voor je terug het jaagpad richting Geel inslaat.

 • Afstand: 42 kilometer over vlak terrein 
 • Startpunt: Dienst Toerisme, Markt 1, Geel
 • Bewegwijzering: knooppunten 80 – 81 – 09 – 16 – 10 – 49 – 40 – 30 – 82 – 81 – 70 – 68 – 65 – 62 – 61 – 64 – 63 – 69 – 78 – 80
 • Meer info: klik hier

 

Vlaams-Brabant

De Boeck op steltenroute

De Merchtemnaren zijn behoorlijk trots op dorpsgenoot August De Boeck. Zowel je fietstocht door de Brabantse kouters als het huis aan het startpunt zijn naar de componist uit vorige eeuw vernoemd. Je fietst richting Steenhuffel over de Leirekensroute, een oude spoorwegbedding omgevormd tot fiets- en wandelpad. Je traject slingert over en langs de Grote Molenbeek, die in vroeger tijden vaak buiten haar oevers trad. Om het water over te steken zochten de inwoners hun heil in stelten. Vandaag zijn de Steltenlopers van Merchtem erkend als cultureel erfgoed. Na Steenhuffel doorkruis je charmante dorpjes zoals Rossem, Meuzegem of Ossel. 

 • Afstand: 32,3 kilometer over glooiend terrein
 • Startpunt: August De Boeckhuis, Reedijk 1, Merchtem
 • Bewegwijzering: knooppunten 17 – 49 – 21 – 15 – 61 – 69 – 58 – 57 – 54 – 47 – 51 – 55 – 19 – 20 – 17
 • Meer info: klik hier

 

Limburg

Waar de Maas baas is

Met deze fietstocht doorkruis je de Maasvallei, vlak aan de Nederlandse grens. Bij de start krijg je vanaf een uitkijktoren uitzicht over het omliggend natuurgebied, bevolkt door watervogels, bevers, wilde paardjes en gallowayrunderen. Je bent in een van de droogste en zonnigste regio’s van de Benelux met een ideale voedingsbodem voor pinotwijn door de ondergrond van grind en kiezel onder een laag van warme leem. Je kan ervan proeven bij een van de wijndomeinen onderweg of op een zonnig terrasje aan de markt van Maaseik. Als je de Maas met een veerpontje oversteekt, ben je in Nederland. Geniet van kilometers rustig fietsen op de dijk langs de rivier.

 • Afstand: 50 kilometer over vlak terrein
 • Startpunt: Maascentrum De Wissen, Negenoordlaan 2, Dilsen-Stokkem
 • Bewegwijzering: knooppunten 50 – 27 – 19 – 49 – 46 – 26 – 24 – 25 – 27 – 45 – 43 – 44 – 48 – 49 – 50
 • Meer info: klik hier

Klaar voor het fietsseizoen?

Platte batterij, band kapot, ongeval? Onze wegenwachters staan voor je klaar! Sluit nu je fietsbijstand of fietsverzekering af en ga gerust de weg op!

Vorig artikelOnze tips in Franschhoek, de regio van ‘Villa Zuid-Afrika’
Volgend artikelHuurwagens ook deze zomer duurder