Reizen met je hond of kat: dit zegt de wetgeving

5764
Reizen met je huisdieren: dit zijn de regels

Je laat je viervoeter liever niet achter wanneer je op vakantie gaat? Groot gelijk! Maar kijk op voorhand toch even na of je de regelgeving goed kent. Een korte samenvatting!

Welke documenten heb je nodig om te reizen met je huisdier?

Sinds 2004 zijn de regels voor reizen met je huisdier dezelfde minimumvoorwaarden voor alle lidstaten van de Europese Unie:

Identificatie

Honden – en sinds november 2017 ook katten  – moeten gechipt zijn. Je kat of hond moet een Europees paspoort hebben. Je krijgt sowieso een exemplaar van je dierenarts als je je huisdier laat chippen en/of vaccineren tegen hondsdolheid.

Vaccinatie

Je kat of hond moet dus ingeënt zijn tegen hondsdolheid. Dat kan ten vroegste als het dier 12 weken oud is, pas 21 dagen na de vaccinatie mag je dier de landgrens over. Daarom is reizen met honden of katten jonger dan 15 weken niet toegelaten.

Sommige landen binnen én buiten de EU zijn nog iets strenger en stellen aanvullende eisen, bijvoorbeeld extra legislatie van de bovenstaande documenten (bv. Australië), een verplichte parasiet- of lintwormbehandeling (bv. Ierland, Malta en Verenigd Koninkrijk) of een langere wachtperiode na vaccinatie tegen hondsdolheid (bv. 16 weken voor VS).

Met het vliegtuig

Voor bestemmingen binnen Europa geldt algemeen dat je kat of hond op drie manieren mee op het vliegtuig kan.

In de cabine

Enkel kleine honden en katten mogen in de cabine, met uitzondering van assistentiedieren. Je huisdier reist dan mee in een lek- en geurvrije reistas, die onder de zetel voor je past, en mag er gedurende de hele vlucht niet uit. Er geldt ook een maximaal toegestaan gewicht (gemiddeld 8 kg) en maximale afmetingen van dier en tas (gemiddeld 50x40x23 cm), maar die verschillen per maatschappij.

In het bagageruim

Katten en honden die niet in een reistas kunnen, reizen mee in het bagageruim, waar een speciale plek voor hen is voorzien. Let op, je voorziet zelf de bench en die moet aan bepaalde wettelijke eisen voldoen.

Als cargo

De grootste honden reizen als cargo, bij sommige maatschappijen is dat zelfs de enige toegestane manier. Cargo is de goedkoopste optie, maar betekent wel dat je niet zeker bent of je dier in hetzelfde vliegtuig reist als jij.

Met de trein

België

Je huisdier mag mee op de trein, op voorwaarde dat het geen zitplaats (of tafeltje) inneemt en geen gevaar vormt voor medepassagiers. Treinen is gratis voor een klein huisdier in een mand of kooi niet groter dan 30x55x30 cm en voor assistentiehonden. Voor grotere dieren koop je een ‘Huisdierbiljet’ van 3 euro en hou je het dier aan de leiband. Een muilband of -korf voor honden is niet verplicht, maar wordt aanbevolen. Een treinbegeleider mag dat trouwens eisen, dus zorg dat je sowieso een muilband of -korf bij de hand hebt.

Internationaal

Voor internationale treinreizen variëren de regels en tarieven. Check dus goed op voorhand bij de maatschappij(en) waarmee je reist. Algemeen geldt dat katten mee mogen reizen in een tas of kooi en dat (grote) honden een muilkorf moeten dragen en aan de lijn gehouden moeten worden. Zijn er treinmaatschappijen die géén honden of katten toestaan? Ja, bij Eurostar mogen alleen blindengeleidehonden meereizen.

Met de auto

In België en de meeste Europese landen gelden geen specifieke regels over hoe je je huisdier meeneemt in de auto. Wel staat in de wet dat het dier jouw controle over het stuur en je bewegingsvrijheid niet mag belemmeren. Je huisdier mag met andere woorden geen gevaar zijn voor jou en anderen in het verkeer. Een bench of box achterin de auto is dus altijd een goed idee.

Opgepast! Voor sommige landen gelden strengere regels.

  • In Duitsland en Italië bijvoorbeeld is het verboden om je hond los in de auto te laten zitten. Gebruik een speciale gordel, een bench of zet je huisdier achter een rek.
  • Net als bij het vliegen heb je ook voor sommige landen buiten de EU extra papieren of inentingen nodig, bijvoorbeeld voor reizen naar het Verenigd Koninkrijk via de Eurotunnel. Check op voorhand wat de vereisten zijn, niet enkel voor het land van bestemming, maar ook voor de landen waar je doorrijdt.

Meer weten?

Heb je nog vragen over reizen met je huisdier? Neem contact op met het consulaat of de ambassade van je bestemming of surf naar diplomatie.belgium.be of health.belgium.be.

Laat je je huisdier toch liever thuis wanneer je op vakantie gaat? Dan zijn dit je opvangmogelijkheden!

 

Lees ook

Mag je autorijden met slippers?

Kun je verbranden achter glas?

5 tips om je auto af te koelen

Zo moet je een parkeerschijf correct gebruiken!

Vorig artikelAuto huren op vakantie? Verwacht je aan hoge prijzen
Volgend artikelSchattenjagen op het Duitse eiland Rügen