Pyreneeën© Liesbeth Baeten

De grillige hoogtes en duizelingwekkende laagtes van de Pyreneeën stemmen tot nobele overpeinzingen. Combineer het met joviaal bergleven en natuurlijke bronnen bij de vleet en een mens weet waarom hier neer te strijken.

1. Licht-gevend Lourdes

Zeven dagen op zeven, van lente tot en met de herfst, jaar in jaar uit: zo vaak stromen mensen van heinde en ver samen voor de lichtprocessie van Lourdes. Zelfs als je niet voor jezelf of voor een ander verlichting zoekt, is het een ervaring die je een keer in je leven moet meemaken. Overdag bezoek je drie basilieken, steek je kaarsen aan, tap je water van de bron en bezoek je de grot waar het allemaal begon. Even buiten het bedevaartsoord bruist het centrum van Lourdes het hele jaar door als rasecht Pyreneeëndorp met kleine, gezellige winkelstraatjes en restaurants, overdekte foodhal en markt op zondag.

 

2. Volg het spoor

Van Lourdes tot Soulom volg je de Voie Verte des Gaves, een vlak fiets- en wandelpad van 26 km over de voormalige spoorlijn langs de rivier. Onderweg kom je langs cafeetjes, een paar oude stationsgebouwtjes en uiteraard door prachtig landschap.

3. Pitstop in Saint-Savin

Saint-Savin is een onooglijk dorpje, perfect voor een pitstop tussen de adembenemende uitzichten. In het kerkje staat namelijk een wel heel bijzonder orgel uit 1557. Niet alleen is het een van de oudste orgels van Frankrijk, het wordt ook gesierd door in hout uitgesneden hoofden die mee bewegen op de muziek. Enkel professionele orgelspelers mogen erop spelen. Eventuele concerten worden ad valvas aan de deur aangekondigd.

4. Belle époque in Cauterets

Het trotse Cauterets ligt als een aards paradijsje verscholen aan de voet van het Nationaal Park van de Pyreneeën. Je baadt er in weldadige, natuurlijke bronnen met uitzicht op de overweldigende natuur. Voeg daarbij kronkelende straten met belle-époquehuizen en smeedijzeren kantwerk dat het ene van het andere onderscheidt. Op de Esplanade des Oeufs vangt een verfijnd maar reusachtig werk in wit de aandacht. Het is een poort gerecupereerd van de wereldexpo 1900. Tip: laat je verleiden door de typische berlingots, snoepjes in alle kleuren van de regenboog.

 

5. Aquamarijnen bergmeertje

De keuze van de dag maak je bij de beroemde Pont d’Espagne, waar je of te voet of met een stoeltjeslift naar een hoogte van 1725 meter kan. Eens boven, brengen twintig heerlijke minuten wandelen over relatief vlak terrein je tot bij het aquamarijnen bergmeertje van Gaube. Breng je picknick mee of kies een tafeltje uit in het enige restaurant dat je hier vindt. Tip: proef een typische Jurançon sec.

6. Het keteldal Gavarnie

Het Cirque Gavarnie is een reusachtig keteldal gecreëerd door het onstuitbare gedrag van een gletsjer. Door erosie is er een enorme vallei met steile rotswanden uitgehouwen. Vanaf het kerkhof van Gavarnie, dat tevens op de route naar Compostella ligt, wandel je vijf kilometer tot het mooiste zicht. Een waterval van 427 meter hoogte klatert roekeloos de diepte in; de halve cirkel opent zich in de verte. Wie meer wandelzin heeft, kan hier een fikse dagtocht aan koppelen. Info krijg je bij de toeristische dienst in het dorp.

 

7. Wol uit de Pyreneeën

De traditie van zuivere schapenwol uit de Pyreneeën gaat ver terug. In de vallei van Gavarnie vind je nog authentieke productie van plaids en kleding.

8. Naar de top van de Tourmalet

In 1969 was het beklimmen van de beruchte Col du Tourmalet nog het decor voor de fantastische lancering van Eddy Merckx’ eerste tourdeelname en -zege. Roadtripgewijs kan deze heldentocht ook per auto. Op een mooie dag passeer je de ene na de andere tandenknarsende, vuistmakende, stampende fietser. Het hoofd gebogen, tot het uiterste geconcentreerd werpen ze zich in de strijd om deze legendarische kuitenbijter de baas te worden. Hoe hoger je rijdt, hoe verbetener de blik. De weg is getatoeëerd met markeringen die ongetwijfeld helpen de moed niet te verliezen. Tot op het hoogtepunt enkel opluchting rest.

 

9. Pic du Midi

Omdat de Pic du Midi als een eenzame piek in de lucht priemt, is de luchtkwaliteit er ongemeen zuiver. Dat maakt deze berg tot een ideale locatie om het hemelgewelf te observeren. Dat wisten wetenschappers al in 1882, toen het station hier op een hoogte van 2877 meter werd geïnstalleerd. Een documentaire in het museum vertelt het verhaal van de avontuurlijke bouwploeg die dit huzarenstukje klaarspeelde; van de wetenschappers die hier pionierden en een hele dag nodig hadden om te voet naar boven te klimmen. Wie op zoek is naar een onvergetelijk cadeau kan een overnachting boeken, inclusief diner en toegang tot het observatorium.

10. Mountainbike en wellness

Met een elektrische mountainbike wordt een sportieve tocht door de bergen voor heel wat mensen haalbaar. Paadjes, bossen, weides en bruggetjes liggen voor je wielen. Tip: fiets langs Altiport 007 in Peyresourde-Balestas om de felgekleurde sportvliegtuigjes in actie te zien. Eindig de tocht aan de oevers van het meer van Génos-Loudenvielle, waar een van de meest prestigieuze wellnesscentra van de Pyreneeën ligt, Balnéa. Het uitzicht op de bergen zet je blik prompt op oneindig.

 

Aanraders

Restaurants

  • Lau Tant’hic, Rue de Belfort, Cauterets
  • Le 2877, Pic du Midi. Tip: reserveer en betaal je maaltijd op voorhand, samen met je ticket voor de kabellift via picdumidi.com.
  • Lagrange, Route d’Autun, Saint-Lary-Soulan

Hotels

  • Gallia et Londres, Lourdes
  • Lion d’Or, Cauterets
  • Mir, Saint-Lary Soulan

Wellness

Pyreneeën praktisch

Erheen Vanuit Antwerpen rijd je zo’n 1200 kilometer naar Lourdes. Wil je geen tijd verliezen aan de péage, bestel dan op voorhand je Bip&Go-badge. Wie wil vliegen, kan dat met Brussels Airlines rechtstreeks vanuit Brussel naar Toulouse.

Reis op maat Laat je rondreis door de Franse en Spaanse Pyreneën op maat samenstellen door Cycl’ntrip, een aanbod van de toeristische diensten van Hautes–Pyrénées (FR) en Huesca (ES).

Goed verzekerd Reis en rijd zorgeloos door de Pyreneeën met een VAB-Bijstandspakket, inclusief personenbijstand en pechbijstand, vanaf € 230 per jaar of € 255 voor het hele gezin.

Vorig artikel4 vuistregels om fietsen veiliger te maken
Volgend artikelWaarom mag je niet lachen op je pasfoto?