We kijken op een vlucht allemaal verwachtingsvol uit naar dat zilveren bakje vliegtuigeten – om vaak weer tot het besluit te komen dat het toch wat flauw smaakt. Hoe komt dat eigenlijk? Simpel, omdat je smaak afneemt naarmate je stijgt.
Het vliegtuig stijgt, je smaakt daalt
Op een lange vlucht is het altijd uitkijken naar het geluid van de rammelende trolleys, wanneer de stewards en stewardessen de maaltijden ronddelen. En toch blijven veel passagiers vaak op hun honger zitten. Omdat het minder smaakt dan verwacht. Maar dat is logisch, want in de lucht verlies je gemiddeld 30% van je smaakvermogen. Dit komt door de droge lucht in de cabine, die onze neusslijmvliezen uitdroogt, waardoor ons reukvermogen daalt. En reuk bepaalt voor 80% onze smaak.
Vliegtuigeten wordt extra gekruid
Om het verlies aan smaak te compenseren, wordt bij het bereiden van de vliegtuigmaaltijden alle smaken flink versterkt. Groenten worden dus extra gekruid, en vlees krijgt altijd een sausje mee. Rauw voedsel wordt niet geserveerd aan boord. Dus geen sushi en helaas ook geen oesters als vliegtuigeten.
Ook lawaai heeft een invloed
Wist je trouwens dat onze smaakbeleving ook wordt beïnvloed door geluid? Hoe meer – en vooral, hoe storender – geluid, hoe minder de maaltijd smaakt. Anders gezegd, geroezemoes op restaurant is idealer als achtergrondgeluid dan vliegtuigmotoren.
Bron: British Airways / Unilever