Vraag aan de pilootShutterstock

Een intrigerend beroep, dat is het zeker. In deze nieuwe rubriek geeft onze piloot Laurens de geheimen van de cockpit prijs. Mag de piloot zijn stoel verlaten?

Mag de piloot slapen tijdens de vlucht?

Laurens: “Als je met slapen een diepe slaap bedoelt, dan is het antwoord ‘neen’. Rusten mag wel, volgens strikte veiligheidsprocedures. Zo sluiten we de ogen nooit langer dan een halfuur per keer, een tijdslimiet die vergelijkbaar is met die van een powernap. In de cockpit wordt goed op voorhand afgesproken wie van de twee piloten even rust. Ook de purser of chef de cabine (de leidinggevende van het cabinepersoneel) is hiervan op de hoogte. De purser fungeert als een extra wekker: hij of zij belt na een halfuur naar de cockpit om te checken of alles oké is.”

En mag de piloot naar het toilet?

Laurens: “Stel je voor dat we dat níét mochten. Al zijn ook daar weer procedures voor. De chef de cabine kijkt na of er geen passagiers in de keuken of het toilet zijn. Daarna gaat het gordijntje dicht, zodat niemand kan zien dat de deur van de cockpit opengaat. Dat gebeurt trouwens met een code die regelmatig verandert. Minstens één van de piloten blijft intussen in de cockpit, dat is de gouden regel van het vliegen.”

Wat als je dringend moet tijdens het landen of stijgen?

Laurens: “Onder de 10.000 voet (zo’n drietal kilometer hoog) is het een ander verhaal. Dan mag er niemand de cockpit in of uit. Zelfs een babbeltje slaan, doen we dan niet. Enkel de hoogstnodige zaken worden gecommuniceerd, zodat we ons volledig op het stijgen of landen kunnen concentreren. Dat heet een ‘steriele cockpit’. Zodra we weer hoger vliegen, mag het weer. Om eerlijk te zijn, doet het bij een lange vlucht sowieso deugd om even de benen te strekken, volle blaas of niet.”

Wist je dat…

…piloten op dezelfde vlucht elk een andere maaltijd eten? Dat is om bijvoorbeeld een voedselvergiftiging van beide piloten te voorkomen. Die zouden maar eens tegelijk naar het toilet moeten.

Vraag aan de piloot

 

 

 

Laurens Caen (27) is al zeven jaar piloot. Hij vliegt voor Brussels Airlines met een Airbus 320. Inmiddels is hij ook instructeur op de simulator. Wat wilde jij al altijd weten van de piloot? Stel je vraag hieronder!

Vorig artikelBeleef gouden momenten in Rijnland-Palts
Volgend artikelAutoloze zondag doorheen de jaren