Hoe kies je de beste vliegtuigstoel

Bij het raam of aan het gangpad? Zit je het best dicht bij een nooduitgang? En waar krijg je dat extra beetje beenruimte? Je leest hier het antwoord op al jouw prangende vragen rond de ideale vliegtuigstoel!

Wat maakt een stoel ‘de beste plaats’ in een vliegtuig? Dat hangt in de eerste plaats af van je eigen desiderata. Ben je groot van gestalte, of eerder breed? Reis je met je gezin of wil je net kinderen mijden? Heb je vliegangst of wil je rustig een dutje kunnen doen?

Welke stoelen hebben de meeste beenruimte?

Vaak zijn dat de rijen aan de nooduitgangen, meestal ongeveer halverwege het toestel. Hou er wel rekening mee dat je op deze plekken verondersteld wordt in geval van nood hulp te bieden. Personen die met kinderen reizen mogen deze rij niet kiezen. Ook mag je op deze plaatsen niet je handbagage onder de stoel voor je schuiven, en je tafeltje en/of videoscherm zit vaak verwerkt in je armleuning.

Zijn de zitjes achter een wand gegeerd goed?

Een groot voordeel van de stoelen achter een wand, helemaal vooraan in de cabine bijvoorbeeld, is dat niemand achterover kan leunen. Keerzijde is dat je lange benen en handbagage niet kwijt kunt onder de stoel voor jou. Er is ook een grotere kans om een ​​baby naast je te treffen, omdat hier vaak wiegjes bevestigd worden. Bredere passagiers moeten er rekening mee houden dat de tafeltjes zich vaak in de armleuningen van de stoelen bevinden, waardoor de zitjes ietsje smaller zijn.

Nog zorgelozer op vakantie?

Laat je vakantie niet in het water vallen. Kies voor zekerheid en boek voor je vertrek ook jouw VAB Reisverzekering. Zowel jij, je gezin, je wagen als je reis zijn bij ons in goede handen.

Kies je voor het raam of het gangpad?

Dat is persoonlijke voorkeur. Personen die het snel benauwd krijgen of vaak naar het toilet moeten, zullen zich meer op hun gemak voelen aan het gangpad. Wie tijdens een lange vlucht een dutje wil doen, zal dankbaar zijn hoofd tegen het raam vleien. En ook als je een sublieme luchtfoto van je vakantiebestemming wilt nemen, verover je een plaatsje aan het raam.

Hoe ontsnap je aan de middelste vliegtuigstoel?

Bij de boeking of de online check-in kun je in het beste geval zelf je stoel kiezen. Sommige vliegtuigmaatschappijen vragen een extra bedrag voor een ‘betere’ stoel, wat de overweging waard is. Als dat niet lukt, kun je je geluk beproeven aan de incheckbalie op de luchthaven. Probeer goed op tijd te zijn, tover je liefste glimlach op je gezicht, voer desnoods overtuigende argumenten aan (frequent flyer, bovengemiddelde lengte…) en misschien kan men wel iets regelen voor jou.

Heb je vliegangst?

De keuze van jouw stoel zal vliegangst natuurlijk niet wegnemen, maar weet wel dat je met een zitje ter hoogte van de vleugels net iets minder last hebt van turbulentie.

Wat is de veiligste plek op een vliegtuig?

Veel reizigers maken zich zorgen om hun veiligheid, maar het is niet eenduidig aangetoond of je nu het best vooraan of achteraan in het vliegtuig zit. Dus daar kun je maar beter niet wakker van liggen. Wel zullen veel personen zich geruster voelen als ze dicht bij een nooduitgang zitten, in combinatie met een gangpadstoel.

Welke stoelen vermijd je het best?

Probeer niet op de laatste rij te zitten. Je kunt weinig of niet achterover leunen, maar de persoon voor jou natuurlijk wel, waardoor je geprangd zit. De gangpadfile en het toiletgeurtje krijg je er bovendien gratis bij. Tip Op de website SeatGuru kun je de indeling van de meeste toestellen van de belangrijkste vliegtuigmaatschappijen checken.

Vorig artikel8 wijndomeinen in eigen land
Volgend artikelBesparen op tolkosten in Frankrijk doe je zo!