Frankrijk© Shutterstock

VAB-Reisbijstand maakt de balans op van de zomervakantie. Uit analyse van het aantal oproepen op onze alarmcentrale blijkt dat Frankrijk de nummer één bestemming blijft, maar ook Italië was dit jaar erg populair. Op de alarmcentrale merken ze ook dat in september het aantal oproepen hoger ligt dan vorig jaar.

Zaterdag 10 juli, de start van het bouwverlof, was een zeer drukke dag op de VAB-Alarmcentrale. Die dag sneuvelde ook het filerecord in Frankrijk. Belgen pasten deze zomer duidelijk hun vertrekmoment aan, want op zaterdag 31 juli, klassieke ‘zwarte zaterdag’ in Frankrijk, was er een daling van het aantal pechoproepen vanuit het buitenland. Daarnaast zagen we wel een opmerkelijke piek tijdens het weekend van 14 augustus, terwijl vorig jaar nog het reizen in die maand – door corona – stilviel.

Met de auto richting Italië en Spanje

Uit de pechstatistieken van VAB-Reisbijstand blijkt dat we andere bestemmingen kozen dan vorig jaar. Italië (+97%) kleurde lange tijd groen op de Europese coronakaart en dat was de hele zomervakantie te merken op onze alarmcentrale. Ook in de ‘doorreislanden’ richting Italië, namelijk Duitsland (+15%), Zwitserland (+49%) en Oostenrijk (+23%), was het deze zomer drukker. Spanje (+63%) is de tweede belangrijkste stijger in het aantal pechgevallen, en Frankrijk (+5%) blijft net als vorig jaar de absolute topbestemming.

Vluchten voor het kwakkelweer

De stijgende populariteit van Spanje blijkt ook uit het aantal medische pechgevallen op de VAB-Alarmcentrale. Die verwerkte meer dan drie keer zoveel medische dossiers dan vorig jaar, mede door de positieve covidgevallen in het begin van de zomervakantie, maar ook door de stijging van het aantal vliegvakanties richting Spanje in de tweede helft van de zomervakantie – waarschijnlijk door het kwakkelweer in België.

Twijfelaars bleven dit jaar écht dichtbij, in eigen land dus. Nederland bleek dan ook een stuk minder populair.

Niet getwijfeld over België

VAB-Reisbijstand kreeg deze zomer 32% minder pechoproepen vanuit Nederland. Waar we vorig jaar vaststelden dat twijfelaars kozen voor een dichtbijvakantie in Nederland, Noord-Frankrijk of België, bleven zij dit jaar bewust écht dichtbij, in eigen land dus. Mogelijke aanleidingen zijn dat Nederland al snel oranje en rood kleurde op de Europese kaart en dat de coronamaatregelen daar dan ook strenger werden. Sinds augustus is ook het Europese coronacertificaat verplicht als je langer dan 12 uur in Nederland verblijft, en dat heeft vermoedelijk weekendtoeristen afgeschrikt. Verder opvallend is dat de provincies West-Vlaanderen en Limburg hoog scoorden in juli, maar ook in Wallonië werden beduidend meer pechinterventies uitgevoerd. We zochten dus de natuur op in eigen land.

Ook druk in september

Uit de  VAB-zomerbevragingen bleek eerder al dat 42% van de Vlamingen, en dan vooral senioren en gezinnen zonder (schoolgaande) kinderen, de vakantie uitstelden tot september of later. Dat merken we nu ook op de alarmcentrale van VAB-Reisbijstand. Die uitgestelde reisintenties gecombineerd met het kwakkelweer in augustus deden heel wat Belgen last-minute op vakantie gaan naar de zon. VAB-Reisbijstand kreeg dan ook 67% meer oproepen dan de eerste 10 dagen van september vorig jaar. De stijging in oproepen zet zich vooral door in medische dossiers met meer dan een verdubbeling van het aantal dossiers ten opzichte van september 2020. Daaruit kan VAB afleiden dat er meer met het vliegtuig op vakantie wordt gegaan. Dat blijkt ook uit de populaire bestemmingen, zo is er een verdubbeling van de medische dossiers in Griekenland en Portugal.

 

Lees ook

Op vliegvakantie? Een handige checklist voor een goede reis!

Op autovakantie? Een handige checklist voor een goede reis!

Vorig artikelMeetrappen bij de opleiding ‘elektrisch fietsen’ van VAB-Rijschool
Volgend artikelZuurstof en erfgoed tanken in het Zoniënwoud