Zoniënwoud© Karl Bruninx

Het Zoniënwoud, dat is Unesco Werelderfgoed dat je al wandelend ontdekt. Klimmen en dalen en nog meer klimmen en dalen. Smeer je kuiten in, gooi een rugzak in de auto en ga nazomeren in de schaduw van de hoofdstad.

Het Zoniënwoud in cijfers

Met zijn 4421 hectare is het Zoniënwoud het grootste bos van België, het enige exemplaar dat zowel Vlaanderen (56%), Brussel (38%) als Wallonië (6%) bestrijkt. Tel je er de aanpalende privébossen bij, dan strand je op meer dan 5000 hectare. Een oerbos gezegend met reusachtige beuken van wel vijftig meter hoog. De grootste beuken ter wereld zelfs, heuse woudreuzen. Soms meer dan 200 jaar oud. Dat beukenbos beslaat twee derde van de gehele oppervlakte. Je spot er 150 reeën, 17 vleermuissoorten, 137 spinnensoorten en 900 verschillende soorten paddenstoelen. En dat op tien minuten rijden van Brussel-centrum. Logisch dat hier elk jaar meer dan twee miljoen bezoekers een frisse neus halen.
www.zonienwoud.be

 

Logeren in het groen

Het luxehotel Dolce La Hulpe bevindt zich midden in het Zoniënwoud en pakt uit met een gereputeerde spa, een zwembad en meer dan 250 kamers die uitkijken op 178 boshectare. Alle kamers hebben uitzonderlijk grote raampartijen, waardoor je tussen die boomkruinen lijkt te logeren. De Cinq Mondes Spa groepeert massage- en behandelexpertise van over de hele wereld én is elke dag open. Het domein zelf kun je via vijf routes doorkruisen.
dolcelahulpe.com

 

Op de koffie bij Folon

Het Domaine Régional Solvay in Terhulpen is een van de vijf toegangspoorten tot het Zoniënwoud – tevens erkend als uitzonderlijk erfgoed van het Waals Gewest – en pakt uit met een kasteel, elegante tuinen en wel duizend rododendrons. Met Franse tuinen, lieflijke boomgaarden, beboste heuvels, charmante waterpartijen en een heerlijke stilte is het domein goed voor drie wandelingen. Dé publiekstrekker is het Museum van de Stichting Folon, waar je binnenstapt in het poëtische universum van Folon. Een ontroerende plek zonder pretentie.
fondationfolon.be

 

Bijleren in Tervuren

Tervuren, de meeste noordelijke poort van het Zoniënwoud, beschikt over een goed gedocumenteerd toeristisch bezoekerscentrum. Hier krijg je klaar en helder de nodige uitleg over het Zoniënwoud en dat met eigentijdse flair. Ook zeer geschikt voor gezinnen met kinderen. Via het Park van Tervuren kun je bovendien verder wandelen naar het Arboretum van Tervuren, aangelegd in het begin van de 20e eeuw door Leopold II, 100 hectare groot en goed voor vierhonderd boomsoorten en vijf bewegwijzerde wandellussen.

 

Kippenvel in het AfricaMuseum

Te vinden pal in het centrum van Tervuren en niet te negeren. Het museum heropende zijn deuren na een heroriëntatie en vernieuwingsronde en pakt uit met een nieuw strak paviljoen. Geen odes meer aan Leopold II en zijn koloniale project, wel aandacht voor Moseka, de verkeersrobot die het verkeer in Kinshasa regelt, de houten broussemoto en tal van Afrikaanse rituelen die via getuigenissen verteld worden. Over geboorte, dood, huwelijk, welzijn, beklijvende mondelinge geschiedenis die nu verder leeft. Hier kun je met gemak een dag doorbrengen.
africamuseum.be

 

3 smakelijke tussenstops

Hola

Hoeilaart
Maak een ommetje naar Hoeilaart om een lunch mee te pikken in het zalige eethuisje Hola. De goedlachse Ellen roert in de potten, runt de boel in haar eentje en serveert elke week een ander menu. Van een Indische curry over een burrata tot een bouillabaisse. En al die gerechten kun je ook afhalen. Een eigenzinnig interieur, een gezellig muziekje of de droom van veel restaurateurs. Klein genoeg om je eigen ding te doen, groot genoeg om je boterham te verdienen.
holahoeilaart.be

Capriccio

Tervuren
Papa Carlo en zoon Giancarlo heten je hartelijk welkom in dit zeer Italiaanse ristorante. En dat op hun zwarte sneakers, foeterend dat ze op de foto moeten terwijl ze niet naar de kapper zijn gegaan. Het lijkt wel alsof je in Milaan zit. Strak in het vel dus en heerlijke gerechten. Die kun je trouwens ook meenemen, de toog vooraan zit propvol.
www.capriccio1989.be

Foyer De Warandepoort

Tervuren
Wie zijn kinderen na al dat wandelen wil belonen, kan zich hier installeren. Met uitzicht op de aanpalende speeltuin. Zo kunnen ze toeren uithalen terwijl je een koffie drinkt. Iedereen content. De ideale aanvulling op je bezoek aan het infocentrum.
dewarandepoort.be

Vorig artikelOok dit coronajaar is Frankrijk populair, net als Italië en Spanje
Volgend artikelGetest: Volkswagen ID.4