Montreuil-sur-Mer© Karl Bruninx

Wie Montreuil aan de kust zoekt, is eraan voor de moeite. Toch krijg je hier veel meer dan je ooit had kunnen vermoeden. Van een culinair bedevaartsoord over abdijen vol historie tot stadsmuren die je naar Toscane katapulteren. En dat allemaal op een boogscheut van thuis.

Bijzondere belevingen

Vlakbij, in la Madeleine-sous-Montreuil, ligt het paradijs van sterrenchef Alexandre Gauthier. In La Grenouillère zet hij zijn eigen, authentieke en zeer verfijnde wereld neer. Goed voor twee Michelin-sterren en eindeloos, eenvoudig geluk. Van de kraakverse erwtjes die je bij de apéro zelf uit de peul haalt tot de inspirerende hutten die verspreid in de wilde tuin opduiken. Kortom, een belevenis die nazindert.

Mag het wat bescheidener? Rep je dan naar de citadel. Want in de voormalige conciërgewoning van de citadel schuilt zowaar een gîte. Logeren in een historisch monument dus, dat je vanaf zes uur ‘s avonds helemaal voor jezelf hebt. De rest van de tijd geniet je onder meer van je privétuintje met moestuin.

 

Eten & drinken

Nog meer Alexandre Gauthier

La Grenouillère is fantastisch, maar kost ook een stevige duit. Gelukkig zijn er in Montreuil-sur-Mer nog plekken waar je kunt proeven van de kookkunsten van Alexandre Gauthier. In Anecdote krijg je een cuisine de mémoire geserveerd, of de memorabele gerechten waarmee La Grenouillère op de kaart kwam. Wat verder, in de eigentijdse rotisserie Froggy’s Tavern, geniet je onder meer van mergpijpjes en lamsschouder.

La Cave de Montreuil

Je kunt in La Cave de Montreuil wijnen inslaan of je vergapen aan de muur met Franse whiskeys, maar net zo goed drink je er een flat white, een huisgemaakte limonade of de mysteriewijn van de dag.

Creperie Le Clan des Elfes

In dit 18de-eeuwse pand pal aan de stadsmuren van Montreuil eet je pannenkoeken en stoot je gegarandeerd je hoofd.

 

Doen

Op de koffie bij de cisterciënzers

De 17de-eeuwse cisterciënzerabdij en de tuinen van Valloires treffen je recht in het hart. In 1922, toen de Franse revolutie de monniken al lang verdreven had, stichtte zuster Thérèse Papillon in deze oude abdij een preventorium. Meer dan 20.000 kinderen kwamen hier opnieuw op kracht. Vandaag woont een honderdtal kinderen hier permanent, op gezag van justitie. Een plek vol leven dus, gezegend met  wel acht hectare. Vijf tuinen groot, 5000 variaties, 20.000 werkuren per jaar of inspiratie voor al wie met groene vingers gezegend is. Mét een fijne lunch- en koffieplek.

Zwijgen met de broeders

Tot 1901 werd La Chartreuse de Neuville bevolkt door twee gemeenschappen: les frères en les pères. Les frères waren de handen van de abdij, les pères het hoofd. Die laatsten spendeerden hun leven elk in hun eigen kluis. Geen afleiding, geen ego, alleen studie en gebed binnen hun vier muren. Monniken die sterven, worden op het domein begraven. Vandaag kun je piepen in die kluizen van weleer, kuieren door die indrukwekkende moestuin en binnenkort misschien zelfs logeren.

 

Shoppen

Fromagerie Caseus

Kaasfanaten komen hier thuis. Zo’n 150 à 200 kazen worden verdeeld over vier zones: van verse geitenkaas tot Tomme de Savoie. Zowat een derde van elke zone bestaat uit lokale kazen, daarnaast vind je hier ook alle grote Deense, Zwitserse, Britse en Nederlandse klassiekers. Uiteraard ontbreekt ook de befaamde Brique du Nord niet.

facebook.com/fromageriecaseusmontreuil

Marithérez

Café én papierhandel, of de ideale combinatie voor schrijvers met een koffieverslaving. Een plek waar je hopeloos wordt, omdat je alleen maar hebbedingen spot.

maritherez.fr

Chocolat Beussent Lachelle

Deze chocolaterie telt ondertussen een eigen cacaoplantage en tal van filialen over heel Frankrijk, maar het startte allemaal in deze regio, waar je nog steeds het atelier vindt. Lokale chocolade dus, overgoten met een roze tintje.

choco-france.com

Le WIP

Work in Progress of le WIP. In deze concep store vind je zowel lederwaren en hippe interieurspullen als knutselgerief om je kroost op een regenachtige dag te entertainen.

facebook.com/lewipconceptstore

Au Gré des Blés

Wie houdt van écht brood moet op pelgrimstocht naar Au Gré des Blés. Hier koop je 100% natuurlijke, artisanale desembroden, gemaakt van oude granen en bijzondere melen. Of des pains comme des grands vins. Een croissant kost één euro, maar is ook twee handen groot. Honger zul je de volgende uren alvast niet lijden.

augredesbles.com

Vrac & Vous

Ook in Frankrijk zijn ze voor het milieu en tegen verkwisting. Dus opende er zelfs in het kleine Montreuil-sur-Mer een épicerie zéro déchet. Je koopt er shampoo solide, konjacsponsjes en katoenen doekjes, zodat je die watjes achterwege kunt laten.

facebook.com/vracetvous

 

Leestip

Dol op deze regio? Wij trokken eerder ook naar Frans-Vlaanderen en de Opaalkust!

Vorig artikelWanneer moet je je mistlichten gebruiken?
Volgend artikelGetest: BMW 3 Touring