Peugeot 403Wim Kempenaers

Al meer dan twintig Peugeots heeft Guy versleten, maar eentje zal hij nooit wegdoen: zijn jagersgroene Peugeot 403.

Zoek de leeuw

“Het mooiste onderdeel vind ik de leeuwenkop op de motorkap. Het is één van de laatste modellen die dat nog heeft. Sinds 1957 zijn zulke ornamenten verboden, omdat ze te scherp waren bij een aanrijding. Waarom een leeuw? Peugeot maakte vroeger onder andere handzagen, die volgens hun reclame ‘zo scherp waren als de tanden van een leeuw’. Die beeltenis hebben ze dus behouden.”

Safety first

“Toen ik deze Peugeot 403 kocht, heb ik heel wat dingen laten vervangen. Van alles wat met de remmen te maken heeft tot stuuras en banden. Ook een oldtimer moet perfect in orde zijn. Veiligheid boven alles. Ik heb er geen probleem mee dat oldtimers voortaan vaker naar de keuring moeten. Alleen moeten ze hem er wel behandelen als een auto uit de jaren 50. Een beetje voorzichtiger en met zorg dus.”

 

Familie Peugeot

“De erfgenamen van Jean-Pierre Peugeot, Xavier en Thierry, heb ik al een paar keer ontmoet op bijeenkomsten. Vooral Thierry heeft een hart voor oldtimers en komt steevast met zijn 203 cabrio naar meetings. Het is mede dankzij hem dat Peugeot een aantal jaren geleden opnieuw begonnen is met het maken van bepaalde reserveonderdelen voor hun oude klassiekers. Zo hoef je niet meer op het internet te zoeken naar wisselstukken en die niet meer te laten overvliegen vanuit Canada.”

 

Erfgoed

“Voor mij moet een oldtimer uniek zijn. Er mogen niet te veel exemplaren meer van rondrijden. Een Peugeot 205 zal ik dus niet snel kopen. Auto’s verzamelen is een hobby en ik hou er het erfgoed mee in stand. Alleen is het jammer dat oldtimerplaten zo vaak misbruikt worden. De controles daarop mogen best wat strenger. Te veel mensen kopen een oude auto met een O-plaat om goedkoop uit te komen. Die moeten eruit. Wie ten onrechte met een oldtimerplaat rondrijdt, bezoedelt onze hobby.

Leestip

Wist je dat Peugeot eerst spullen als handzagen, maar ook koffie- en pepermolens maakte? Kom hier meer te weten over de geschiedenis van Peugeot.

Tip

Ook oldtimers zijn welkom bij VAB-Pechbijstand! Dag en nacht bescherming bij autopech of ongeval in heel de Benelux.

Vorig artikelBlue Monday? In deze landen word je gelukkig!
Volgend artikelWanneer moet je je mistlichten gebruiken?