We zijn ons er amper van bewust, maar net onder de Westhoek ligt een extra stukje Vlaanderen. Een glooiende, groene plek waar ze ons als familie beschouwen.

1. Snoepen in Bailleul

Na de Eerste Wereldoorlog lag Bailleul in duigen. Voor de heropbouw vond men inspiratie in een Brugs stijlboek. Trapgevels à volonté dus. Het verklaart waarom je hier een beetje thuiskomt. Zoetekauwen doen zich in L’Atelier des Arts Sucrés te goed aan macarons –24 soorten, van yuzu tot schtroumpf – en immense cakes die je per 4 centimeter koopt en in maar liefst elf varianten komen. Proeven kan ter plekke in de tearoom.

2. Sterrenrestaurant in Boeschepe

In zijn ouderlijke huis in het onooglijke Boeschepe kookt sterrenchef Florent Ladeyn op zijn unieke manier. Zonder toegevingen, zonder commerciële overwegingen, maar puur en bomvol liefde voor zijn streek. Peper, citroen, koffie, chocolade komen er niet in en worden ingenieus vervangen door lokale varianten. Chicorei bijvoorbeeld. Het zout van Cap Gris-Nez is hier het meest exotische ingrediënt. Een heerlijke plek waar je geniet zonder blut buiten te stappen. Je kunt er ook logeren in één van de gloednieuwe kamers met uitzicht op veldbloemen en de Catsberg. En ook hier weet Florent fijn met bruut te verzoenen.

vertmont.fr

3. Favoriet van de Fransen

Cassel werd vorig jaar tot ‘Village Préféré des Français’ verkozen en pakt uit met het interessante Musée de Flandre, het oldskool café Aux Trois Moulins waar je als Vlaming met open armen ontvangen wordt en oude stadskantelen met weelderige stadstuinen, panoramische verzichten, aandoenlijke volkstuintjes en bebloemde paadjes.

4. Jardin du Mont des Récollets

Deze wonderlijke tuin beslaat meer dan een hectare, telt 22 tuinkamers en is een groene ode aan de Vlaamse primitieven. Het levenswerk van tuinarchitect Emmanuel De Quillacq, die hier al ploeterend in de aarde zijn roots terugvond. “Je suis Flamand et on est en Flandre. C’est belle quand même la Flandre, tis woar hé.”

Rue Saint Nicolas 8, Cassel

5. Knooppunten rijgen in Frans-Vlaanderen

Misschien wel het beste nieuws: voortaan doen grenzen er hier nog minder toe. Want dankzij het nieuwe knooppuntennetwerk, het eerste in Frankrijk, zijn Vlaanderen en Frans-Vlaanderen nu nog inniger met elkaar verbonden. Die knooppunten lopen immers gewoon door, dus hop je over de grens zonder het zelfs te beseffen. Je vindt de kaart van het nieuwe fietsnetwerk Vallée de la Lys et Monts de Flandre (Leievallei en Frans-Vlaamse heuvels)  in de toerismekantoren van de streek of online.

Tip

Met de auto naar Frankrijk? Vul je VAB-Pechverhelping (geldig in de Benelux) aan met de optie ‘Frankrijk/Duitsland’. Zo kun je altijd op ons rekenen bij autopech.

Vorig artikelOndanks vernielde flitspalen toch veel controle in Frankrijk
Volgend artikelKamperen: zo overleef je de hitte in een tent