Seat Bocanegra - Seat 1430 SportFoto's: Wim Kempenaers

Je ziet hem nog amper, zelfs in Spanje, maar Ivo kon nog een Seat 1430 Sport op de kop tikken. Een ode aan zijn eerste Bocanegra, waarmee hij half Europa doorkruiste.

Zwarte muil

“Ik hou van alles wat uit Italië komt: de auto’s, het eten… En toch koos ik voor een Spaanse Seat. In de beginjaren bouwden zij namelijk in licentie Fiat-modellen met hier en daar een paar kleine wijzigingen, tot de Seat 1430 Sport, het eerste eigen ontwerp van de Spanjaarden. Zijn bijnaam ‘Bocanegra’ betekent ‘zwarte muil’ en verwijst naar de typische zwarte bumpers. De techniek kwam nog steeds van Fiat, maar de carrosserie en het interieur zijn volledig Spaans.”

 

 

Bij de Fiat-dealer

“In die tijd werden Seats slechts in een paar landen buiten Spanje verkocht, onder andere in België. Door de link met Fiat stonden ze in de showroom van de Fiat-dealers. Toen ik eind jaren 70 een nieuwe auto wilde kopen, ging ik naar de garage voor een Fiat 128 3p, een sportcoupé. Vlak ernaast stond de Seat Bocanegra. Ik was meteen verkocht door de zuivere, vloeiende lijn en het prachtige interieur. Ik ging naar binnen voor een Fiat, maar kwam buiten met een Seat voor 175.000 Belgische frank. Ik heb er bijna 250.000 kilometer mee gereden, van de Azoren in Portugal tot het zuiden van Spanje. Toen ons eerste kindje kwam, werd hij te klein en heb ik hem met pijn in het hart weggedaan.”

Zijn bijnaam ‘Bocanegra’ betekent ‘zwarte muil’ en verwijst naar de typische zwarte bumpers.

Bumperloos

“Ik wilde al enkele jaren opnieuw een Seat Bocanegra kopen. Toevallig vond ik er in België eentje uit 1979, maar zonder neus. Ik heb even getwijfeld, want het is ontzettend moeilijk om wisselstukken te vinden, maar heb hem toch gekocht. In Spanje vond ik na wat zoeken nog een bumper en zo is hij weer helemaal intact. Ik rijd er nog steeds veel mee, ook lange afstanden, zoals naar een treffen in Terrassa nabij Barcelona. Dan tuiten je oren wel, want de motor is luidruchtig.”

 

 

Verbaasde blikken

“Waar ik hem ook parkeer, er staan altijd mensen rond. Iedereen is verbaasd wanneer ze vernemen dat het een Seat is. Het is jammer dat de auto nooit een succes is geworden, er zijn maar zo’n 19.000 exemplaren gemaakt. Hij is op het verkeerde moment op de markt gekomen. Het ging in die tijd niet goed met Seat en om kosten te besparen werd hij na drie jaar al uit productie genomen. Zo jammer, want het is en blijft een fantastische auto.”

 

 

Lees meer

Wil je nog prachtige verhalen over oldtimers lezen? Klik dan hier voor meer reportages uit deze reeks.

 

Tip

Ook oldtimers zijn welkom bij VAB-Pechbijstand! Dag en nacht bescherming bij autopech of -ongeval in heel de Benelux.

Vorig artikelMet de auto op wintersport? Denk aan deze veiligheidstips!
Volgend artikel48u in Córdoba, een bijzondere Spaanse parel