winterbanden verplicht in FrankrijkFoto: Shutterstock

In heel wat berggebieden in Frankrijk is het vanaf 1 november 2021 verplicht om met winterbanden te rijden of om sneeuwkettingen in de auto te hebben liggen. Een gewaarschuwd skiër is er twee waard!

Waar en wanneer zijn winterbanden verplicht in Frankrijk?

In 34 Franse departementen moeten auto’s in sommige gemeenten voortaan winterbanden hebben of moeten er sneeuwkettingen in de koffer liggen in de periode tussen 1 november en 31 maart. De verplichting geldt dus niet overal. De zones waar de verplichting van kracht is liggen in de Vogezen, Pyreneeën, Centraal Massief, Jura en Alpen en worden aangeduid met een verkeersbord. Het is echter aan te raden om sowieso winterbanden of sneeuwkettingen te hebben, omdat je op voorhand niet altijd weet of je door zo’n gebied zal rijden (bekijk de gebieden hier).

Welke banden moet je hebben?

Vanaf nu zijn winterbanden verplicht in Frankrijk maar in de winters van 2021 tot en met 2023 zijn zowel banden met enkel de aanduiding M+S, MS of M&S als banden met het sneeuwvloksymbool (3PMSF: Peak, Mountain, Snow Flake) en de aanduiding M+S, MS of M&S toegelaten. Vanaf de winter van 2024 moeten de banden altijd het sneeuwvloksymbool (3PMSF: Peak, Mountain, Snow Flake) en de aanduiding M+S, MS of M&S hebben.

Welke boete kun je krijgen?

De hoogte van de boete die je kunt krijgen als je niet aan de voorwaarden voldoet, ligt nog niet vast. In de winter van 2021-2022 wordt er alvast een gedoogbeleid gevoerd en deelt men geen boetes uit aan wie geen winterbanden of sneeuwkettingen heeft.

Wat met het oude verkeersbord voor sneeuwkettingen?

Het blauwe ronde bord met het symbool van een band met sneeuwkettingen blijft in gebruik. Op wegen met dat verkeersbord is het verplicht om de kettingen op te leggen als de weg besneeuwd is. Ze gewoon in de koffer hebben liggen is dus niet voldoende.

 

Lees ook

Winterbanden, de feiten en fabels

Hoe bewaar je zomer- of winterbanden het best?

Vorig artikel5 tips om vlot met je auto het najaar door te komen
Volgend artikelCulinair Tirol: wandelen en proeven