Oostenrijk is de populairste wintersportbestemming ski wintersport skiliftFoto: Shutterstock

Oostenrijk is populairder als wintersportbestemming dan Frankrijk. Dat dankt het land aan de soepelere coronaregels en het minder drukke verkeer.

Heel wat Belgen kijken ernaar uit om opnieuw op wintersport te gaan. Dat blijkt uit de VAB-Vakantiebarometer. Vooral jongeren tussen 18 en 24 jaar (13%) en 25- tot 34-jarigen (17%) gaan op wintersport. De populairste wintersportbestemming tijdens de krokusvakantie is Oostenrijk: 39% van de respondenten die in de krokusvakantie op wintersport gaat, trekt naar Oostenrijk. Frankrijk strandt op de tweede plaats (29%) en Italië (18%) en Zwitserland (8%) vervolledigen de top 4. Zowel Zwitserland als Oostenrijk versoepelde nog maar net de coronaregels. In Zwitserland zijn er nagenoeg geen beperkingen meer. Er is nergens nog een vaccinatie-, genezing- of testcertificaat nodig en de mondmaskerplicht geldt enkel nog op het openbaar vervoer, bergtreinen en afgesloten cabines van skiliften. Oostenrijk schakelde opnieuw over naar het 3G-beleid waardoor je opnieuw horeca kunt bezoeken en skiliften kunt gebruiken met een negatieve coronatest (PCR-test van max. 72u oud, antigeentest van max. 24u oud). Frankrijk is momenteel nog het strengste wintersportland, daar geldt het 2G-beleid nog.

Minder druk verkeer naar Oostenrijk

In Oostenrijk is er tijdens onze krokusvakantie geen vakantie, terwijl in Frankrijk regio B (Noord-Frankrijk, Bretagne en Nice) vakantie heeft. Vooral de inwoners van Noord-Frankrijk rijden samen met ons richting de wintersportgebieden. VAB verwacht druk verkeer ten oosten van Lyon op de A40 Mâcon-Chamonix en op de A43 Lyon-Chambéry, alsook files op de laatste kilometers van de N85 Grenoble-Gap en de N90 Albertville-Bourg St. Maurice bij Moûtiers. Opgelet: sinds 1 november zijn in Frankrijk winterbanden en/of sneeuwkettingen verplicht in bepaalde regio’s. In Oostenrijk verwacht VAB op zaterdag 26 februari veel oponthoud op de B179 Fernpassroute tussen de Duitse grens en Nassereith en op de A10 Salzburg-Villach. In Zwitserland starten enkel in het kanton Basel de Sportferien. Daar zorgt de Gotthardtunnel voor de grootste problemen op de A2 Bazel-Chiasso. Ook op de A1 Zürich-Bern verwacht VAB (beperkte) verkeersproblemen.

Veilig de piste op met VAB-Reisbijstand!

Onbezorgd skiën en snowboarden? Met een VAB-Reisbijstand ben je zeker van medische bijstand bij een klein of groot ski-ongeval, inclusief repatriëring.

Vorig artikelMet deze tips kies je de juiste skihelm
Volgend artikelDe halfgeleidercrisis: kleine chips, grote gevolgen