Lyon

Je stond er waarschijnlijk al eens in de file, maar heb je de stad ooit bezocht? Lyon is charmant, knap en grappig. En laat dat nu net zijn wat je zoekt in een metgezel.

De berg op

Vanop de heuvel waakt de basiliek Notre-Dame de Fourvière over de stad. Klim omhoog langs groene paadjes en door de rozentuin, tot je boven van een geweldig uitzicht geniet en het spelletje ‘wat is ons hotel?’ kan beginnen. Nog boven op de heuvel ligt een oud Romeins theater met een Gallo-Romeins museum. Wie moeilijker te been is, kan met de funiculaire, een soort tram, naar de top.

Lyon filmstad

Wist je dat de film het levenslicht zag in Lyon? De gebroeders Lumière, die in Lyon woonden, vonden de cinematograaf uit; de allereerste filmcamera, die tegelijk ook beeld kon projecteren. En daar is de stad fier op, want aan de broers werd het Institut Lumière gewijd. Een bezoek hieraan is als een wandeling door de filmgeschiedenis. Ook leuk, en uniek, is Musée Miniature et Cinema in Vieux-Lyon. Je ontdekt er hoe een film gemaakt wordt, hoe special effects in hun werk gaan en hoe belangrijk kostuums zijn. Het museum huisvest heel wat authentieke attributen uit bekende films: decorstukken uit Perfume, maskers uit Planet of the Apes, kostuums uit The Three Musketeers, het Batman-masker van Val Kilmer en zwaarden uit Troy en The Gladiator.

www.museeminiatureetcinema.fr

Voor wiens voeten moe zijn

Lyon ontdek je gemakkelijk te voet, maar wil je de stad eens vanuit een ander standpunt bekijken, ga dan zeker het water op. Aan de Quai des Célestins (Saône) neem je de boot noordelijk naar het charmante Île Barbe, zuidelijk naar de moderne wijk Confluence of naar de Rhône. Ook leuk is fietsen in Lyon. De berges, of oevers, van de Rhône werden mooi aangelegd voor tweewielers. Met de handige stadsfietsen, die je overal vindt, fiets je snel en gemakkelijk tot aan het groene Parc de la Tête d’Or. Of huur een fiets voor de dag. Onderweg geniet je van een terrasje langs het water, de zon en het goede leven.

 

De keuken van Lyon

Lyon draagt trots de bijnaam ‘Franse hoofdstad van de gastronomie’. Gekend en overal te vinden, vooral in Vieux-Lyon, zijn de bouchons, simpele restaurants waar je de echte Lyonese keuken proeft. Hier domineren producten als lever, worst, schapenpoten, varkensoren en spek de menukaart. Specialiteiten zijn gerechten als sabodet, een grote varkensworst in rode wijn; cervelle de canut, een witte kaas gemengd met knoflook en groene kruiden en quenelles, langwerpige knoedels gemaakt van vis of vlees. In het algemeen staan er weinig groenten op de kaart, tenzij je kiest voor een Lyonese salade waar naast sla en tomaat ook spekreepjes en ei aan toegevoegd worden.

Tips

  1. In de bouchon ‘La Voûte Chez Lea’, op de Place Antonin Gourju eet je een plaatselijk menu. Gezelligheid is hier troef en reserveren aangeraden.  www.lavoute-chezlea.com
  1. Restaurant-École de Paul Bocuse is een koksschool opgericht door de Lyonese topchef en gelegen op het knappe Place Bellecour, waar tussen de jonge studenten misschien wel de volgende sterrenchef van Frankrijk schuilt. De prijs-kwaliteitsverhouding is hier voortreffelijk. Je betaalt 20 euro voor een hoofdgerecht en 40 euro voor een driegangenmenu van hoge kwaliteit. Reserveren is een must. www.institutpaulbocuse.com

Winkelen

Om te winkelen moet je op Presqu’ïle zijn, het stadsgedeelte tussen de twee waterwegen. De grote ketens vind je op de Rue de la République, de kleinere merken en boetieks op de naastgelegen evenwijdige straten.

Lyon staat ook bekend om zijn zijde. Vooral in Vieux-Lyon en de hoog gelegen wijk Croix-Rousse wemelt het van de ateliers. Je kunt er terecht voor zijden producten en workshops. Voorts houden in Croix-Rousse ook heel wat kunstenaars hun atelier open. In Musée des Tissues et Musée des Arts Décoratifs kom je alles te weten over het textielverleden van de stad, met zijde in het bijzonder.

www.museedestissus.fr

Wil je een Lyonese lekkernij mee naar huis nemen? Dan is Les Halles de Lyon Paul Bocuse dé plek voor jou. In de moderne hal vind je alles bij elkaar. Enkele rijen kramen vormen een iets chiquere markt met de absolute topmerken. Hier koop je voortreffelijke wijnen, worst, ham, kaas, de meest verse vis en de beste foie gras. Hier proef je simpelweg Lyon.

www.halles-de-lyon-paulbocuse.com

 

 

Tip

Frankrijk heeft veel pareltjes om te bezoeken. Bezoek ook Valenciennes vlak over de grens of de klassieker Parijs.

Praktisch

Erheen De ideale manier om Lyon te bereiken is met de tgv. Vanuit Brussel-Zuid rijden er dagelijks zes rechtstreekse treinen naar Lyon-Part-Dieu. b-europe.com
Overnachten VAB-Magazine verbleef in hotel MGallery Carlton, gelegen in het centrum van de stad. Je bent op vijf minuten wandelen op de Place Bellecour, Place des Terreaux en in Vieux-Lyon.
Goed verzekerd Reis zorgeloos met een VAB-Reisbijstand.
Toeristische info www.lyon-france.com

Vorig artikelKun je de ring rond Parijs vermijden?
Volgend artikel6x zeker doen in Edinburgh