Edinburgh

De Schotse hoofdstad ademt geschiedenis en authenticiteit, maar ondergaat tegelijkertijd een verjongingskuur. Onze 6 aanraders!

1. Edinburgh Castle

Edinburgh bezoek je het best te voet. De stad is gebouwd rond een vulkaan met daarop dé bezienswaardigheid: Edinburgh Castle. In dit eeuwenoude kasteel bewonder je de kroonjuwelen van Schotland en de Stone of Destiny. Wie op deze rotsblok zit, is koning van het Verenigd Koninkrijk. Hij werd gestolen door de Britten en stond sindsdien onder de kroon in Londen. Onlangs kreeg Schotland de steen terug op voorwaarde dat hij teruggaat voor de kroning van prins Charles. Maar of de Schotten dat zullen toestaan?

www.edinburghcastle.gov.uk

 

2. J.K. Rowling achterna

Een drankje en hapje nuttig je bij The Elephant House. Hier schreef J.K. Rowling het eerste ‘Harry Potter’-boek. Je kijkt er uit op een historische school en Edinburgh Castle waar de schrijfster haar inspiratie haalde.

www.elephanthouse.biz

2. Rust opzoeken aan de rivier

Stockbridge is een residentiële buurt die doet denken aan Londen. Denk privétuinen, huizen à la ‘Upstairs Downstairs’ en mooie boetieks. The Pantry is een leuk lunchadres. Wil je even ontsnappen aan het drukke stadsleven? Kom tot rust tijdens een wandeling langs de rivier Water of Leith. Het lijkt er alsof je in de wilde natuur terecht bent gekomen. Klauter over omvergevallen boomstammen en sta plots oog in oog met een waterval.

www.thepantryedinburgh.co.uk 

3. Edinburghs jongste topchef

Niet te missen is jong talent Michael Neave. Deze 26-jarige topchef opende onlangs zijn eigen restaurant in het centrum van Edinburgh, met whiskybar. Reserveer tijdig, want de tafels vliegen de deur uit.

www.michaelneave.co.uk

 

4. Verser eten kan haast niet

Een andere topper is The Gardener’s Cottage waar je eerst door de moestuin wandelt vooraleer je het restaurant binnenkomt. Deze groenten komen straks op je bord te liggen. Loop na het diner zeker de berg op richting Regent Gardens voor een panoramisch uitzicht over de stad en een prachtige zonsondergang.

www.thegardenerscottage.co

 

6. Winkelen in Edinburgh

De grote ketens vind je beslist in Princes Street, vlak bij het treinstation. Georges Street huisvest de chiquere en dus duurdere winkels, terwijl Rose Street de kleine, charmante winkeltjes bezit.

Een fles whisky mag als souvenir natuurlijk niet ontbreken. De Schotten beweren dat als je niet graag whisky drinkt, je de juiste gewoonweg nog niet hebt gevonden. Fan? Probeer eens wat whisky fudge of een potje whisky marmelade.

Tip

Verken het Verenigd Koninkrijk verder in Bristol of Canterbury.

Praktisch

Overnachten VAB-Magazine verbleef in het Apex European Hotel. Dit driesterrenhotel is gelegen in het centrum van Edinburgh.
Munteenheid In Schotland betaal je met Britse ponden.
Tijdverschil 1 uur vroeger
Goed verzekerd Laat je zorgen thuis met de VAB-Reisbijstand.
Toeristische info www.visitscotland.com, www.edinburgh.org

Vorig artikelWat je niet mag missen in Lyon
Volgend artikelGetest: Citroën C4 Cactus