Porto Koufo

Het vasteland van Griekenland is zo mogelijk nog mooier dan de eilanden. Met z’n 3 langgerekte schiereilanden heeft Chalkidiki kilometers zandstranden.

3 vingers

Chalkidiki toont zich van z’n meest diverse kant. Het groene, bergachtige binnenland contrasteert mooi met de drie vingers die uitdijen in de Egeïsche Zee. Elk met z’n eigenheid. Kassandra is druk en levendig. Hier komt ‘s zomers de jeugd uit Thessaloniki feesten. Athos, de derde vinger, is dan weer bezaaid met kloosters. Netjes tussenin dobbert Sithonia, de groene long waar nog veel bossen en groen is.

Lekker eten

Vis eten is een must. De vissershaven Porto Koufo ligt in de tip van Sithonia aan een beschutte baai. Het grootste deel van de visvangst die bestemd is voor het oosten van Griekenland en Thessaloniki komt hier aan land. Wie verse vis wil, hoeft dus niet verder zoeken. Aan de haven liggen enkele restaurants, zoals dat van Christos, Porto Marina. Zijn broer vangt de vis op zee, hij houdt het restaurant open. Glimmende gamba’s, tonijn op een spies, een salade met gegrilde talagani kaas, heerlijk verse sardines in zeekraal. Een tafel vol! Liefhebbers van alles wat uit de zee komt kunnen ook terecht bij Panos Fish Tavern, waar de lokale bevolking ook te vinden is. Erg trendy, lekker en toch betaalbaar is het seizoensrestaurant Melia van chef Yiannis Baxevanis, die ooit in Athene nog een Michelinster haalde. Tip: vergeet je muggenmelk niet. Wist je trouwens dat in veel kleine en lokale restaurants je het dessert er gratis bijkrijgt? Zo bedankt de eigenaar je voor je bezoek.

Lokale specialiteiten

Waar je ook naartoe rijdt, je passeert de ene na de andere olijfboomgaard. Griekenland is na Spanje en Italië dan ook de grootste producent van olijven. Die grote, groene voor bij het aperitief? Die komen vooral van hier. Ook honing is een lokale specialiteit. Kleurrijke bijenkasten komen af en toe van tussen het groen piepen. Langs de weg kom je regelmatig kraampjes met verse honing tegen.

Op jeepsafari

Met een huurauto geraak je zowat overal, maar wil je letterlijk de platgetreden paden verlaten, doe dan een jeepsafari. Je hobbelt over zandweggetjes langs grote rotspartijen. Het is de enige manier om de top van de Itamosberg te bereiken op 800 meter hoogte. Van hieruit kijk je uit over heel Chalkidiki waar een zachte zeebries je verkoeling toereikt. Onderweg heeft de chauffeur heel wat vermakelijke weetjes te vertellen en houdt hij halt bij de plekken met het mooiste uitzicht.

Het bruisende Thessaloniki

Neem een dag de tijd om Thessaloniki te ontdekken, op een dik uurtje van Chalkidiki. Thessaloniki is een levendige metropool waar borrelen op een terras tot een kunst is verheven. Je slentert er gemakkelijk een dagje rond langs hoogtepunten als de Witte Toren aan de kade, de indrukwekkende Rotunda of het weidse uitzicht over de stad aan de Byzantijnse muur en Trigonion Toren. Ervaar het échte Griekenland op de Kapani markt, waar wild roepende verkopers hun verse waren verkopen, of slenter bij valavond door de gezellige wijk Ladadika.

De mooiste stranden

Chalkidiki biedt stranden voor elk type vakantiegast. Op Lagonisi Beach hangt een Ibiza-vibe, denk beachbar met gezapige beats. Kleiner en ingetogener is Karidi Beach. Wie een hippiesfeertje wil, moet naar Kavourotripes, ook wel Orange Beach genoemd, naar de kalkstenen rotsen die bij zonsondergang oranje kleuren. Rustige stranden waar je quasi alleen ligt, vind je langs de kustweg tussen Azapkio en Toroni. De weg start aan de Las Bandidas Beach Bar en om daar te geraken, gebruik je maar beter je gps. Geen paniek, wie rustig rijdt, kan gerust met zijn huurwagen over de onverharde weg.

 

Het kloostereiland

Athos is de derde vinger en op dit schiereiland staan alleen maar kloosters. Vrouwen mogen hier geen voet aan wal zetten en zelfs mannen mogen alleen de kloosters bezoeken of er logeren met een speciaal visum. Wel zijn er dagelijks boottochten langs de kustlijn, zodat je toch een glimp kunt opvangen van de gebouwen waar al die kloosterlingen hun dagen slijten, ora et labora. Met een beetje geluk wordt je boot vergezeld door dolfijnen die in de baaien leven. Let op, je bent met deze uitstap wel bijna een hele dag kwijt.

Praktisch

Erheen TUIfly vliegt vanuit Zaventem drie keer per week naar Thessaloniki.

Overnachten VAB-Magazine verbleef in het gloednieuwe en moderne TUI Sensimar Blue Lagoon Palace (adults only). Je kunt er zelfs kamers boeken met een privé zwembad.

Beste reisperiode Chalkidiki biedt zon van mei tot en met oktober. In juli en een stukje van augustus kunnen de temperaturen er hoog oplopen.

Ter plaatse Voor alle uitstappen (jeepsafari, boottocht naar Athos, bezoek aan Thessaloniki) regelt TUI het vervoer. Trek je er graag zelf op uit, neem dan een huurwagen. Wij kozen voor Sunny Cars, dat bekendstaat om zijn all-in formule. Bovendien kun je in geval van nood steeds terecht bij een 24/7 Nederlandstalig nummer.

Goed verzekerd Ontdek zorgeloos Chalkidiki met een VAB-Reisbijstand.

Vorig artikelGetest: Toyota RAV4
Volgend artikelOnze tips voor een goedgevulde zomer