Uitzicht op kade van Split, Kroatië

Eindeloos oeveren langs de prachtige kustlijn van Kroatië, met start in Split en finale in Zadar. Onze favoriete stops op roadtrip door zonovergoten Dalmatië.

1. Split

De tweede grootste stad van Kroatië weet de gezelligheid compact te houden. Op de promenade keren snoeten zich richting zon, gaan de schoenen uit, vleien koppeltjes zich tegen elkaar en zitten kinderen achter duiven aan. Niet te missen is het paleis van keizer Diocletianus, een stad binnen de stad waarin je uren kunt ronddwalen. Van grootse vertrekken tot het ‘Laat Me Passeren’ straatje en een anderhalve meter breed kerkje. Je wordt vergast op een massa geschiedenis, maar vindt binnen de muren ook gezellige barretjes, vaak met terras in trapvorm. Fans van de tv-serie ‘Game of Thrones’ weten vast graag dat Daenerys hier haar stek had.

www.visitsplit.com

2. Hvar

Mediterrane flair gekoppeld aan een discrete rust, overgoten met een geraffineerd sausje. Naar verluidt kwam keizerin Sissi hier twee eeuwen geleden al vakantie vieren, en de jetset heeft sindsdien zijn weg naar het lavendeleiland gevonden. Vanuit Split sta je met de overzet in twee uur op het eiland Hvar – spreek uit als ‘Gwaar’. Overnachten kan onder meer in sobe (kamers) of apartmani (appartementen). Vanuit de stad Hvar kun je ook de boot nemen naar de kleinere Pakleni-eilanden, om rustig te wandelen, zwemmen, zonnen, snorkelen of simpelweg te dineren.

www.tzhvar.hr

3. Trogir

Misschien heeft het ermee te maken dat de oude kern zich situeert op een eilandje; in ieder geval bulkt Trogir van de charme. Eeuwen nadat de Venetianen hier de plak zwaaiden, waait er nog steeds een Italiaanse wind door de stad. De smalle straatjes met hun glad gesleten stenen laten enkel voetverkeer toe. Wie hier een bed voor de nacht heeft, wordt gewekt met klokgelui. Heb je meer centen op zak, dan stuur je je jacht langs de zeeboulevard. Onder meer Formule 1-baas Bernie Ecclestone gaat er graag voor anker. Zowat elke woning heeft een buitentrap die naar de voordeur leidt – een klassieker onder de romantici. Benieuwd wat er achter de gevels schuilgaat? Beklim dan de klokkentoren van de Sint-Laurens kathedraal. Hij laat je toe naar de mooie paleizen en groene patio’s te spieden. Bij helder weer zie je Split liggen.

www.trogir.org

4. Krka Nationaal Park

Op haar weg van de Dinarische Alpen naar de baai van Sibenik heeft de rivier Krka doorheen de jaren een bijzonder karstlandschap geschapen. Die grillen zorgen voor spectaculaire stroomversnellingen en fraaie waterpartijen. Publiekslieveling is Skradinski Buk, de meest bezochte waterval van het nationaal park. Houten wandelpaden leiden je rond dit verrukkende landschap, door weelderige plantengroei en over snelstromend water. Een frisse duik is trouwens toegelaten (op aangeduide plaatsen). Het nationaal park bereik je het gemakkelijkst per boot vanuit het plaatsje Skradin.

www.npkrka.hr

5. Sibenik

Een stad gebouwd door Kroaten. Misschien ligt daar de verklaring waarom Sibenik zo huiselijk aanvoelt. “Sibenik is jong, spontaan, sociaal”, aldus gids Vanja. “De bewoners treffen elkaar graag op straat – ’s ochtends voor een kop koffie, ’s avonds voor livemuziek.” Hier geen hordes toeristen, wel een aangename zeebries die zich een weg zoekt langs stegen en gangetjes. Vroeger vormden ze een snelle vluchtroute, nu maken ze de charme van Sibenik. Tweeduizendvijfhonderd trappen telt de stad, dus je komt beter niet op hoge hakken. Blijf er op z’n minst een nacht als je de geborgen sfeer in het warme licht van straatlantaarns wilt absorberen. En bestel meteen een schotel zeevruchten, want die gedijen optimaal in het Sint-Antonius kanaal, met zijn mengeling van zoet en zout water.

6. Zadar

Zadar heeft alles in huis om zichzelf te promoten als citytripbestemming: een schat aan geschiedkundige elementen gecombineerd met fascinerende creaties als het ‘Zeeorgel’ en de ‘Groet aan de Zon’. Wat meer? De voeten in zee, de mogelijkheid om te eilandhoppen en een keur aan nationale parken in de nabijheid, mediterrane looks en dito flair. Een aanrader onder de musea van de stad is het Archeologisch Museum, dat zijn vondsten op een heel heldere en stijlvolle manier tentoonstelt. ’s Zomers vechten hier weleens Romeinse gladiatoren een robbertje voor de deur.

www.zadar.travel

Praktisch

Erheen VAB-Magazine vloog met Ryanair naar Zadar. Alternatieven vind je bij Croatia Airlines of Thomas Cook, die beide Split aandoen.

Overnachten Wij verbleven in Hotel Luxe in Split, Hotel Amfora in Hvar, Hotel Tragos in Trogir en Hotel Bastion in Zadar.

Munteenheid Kroatische kuna

Goed verzekerd Reis zorgeloos richting zon met een VAB-Reisbijstand.

Toeristische info www.croatia.hr

Liever naar buurlanden Slovenië of Hongarije?

Met de auto door Slovenië in 4 stops

Wellnessen in Hongarije

Vorig artikelGetest: Mercedes-Benz A-Klasse
Volgend artikelWe vertrekken veiliger op vakantie en vermijden bewuster de files