Belgen vertrekken meer gespreid op vakantie, Scandinavië in opmars

457
Noorwegen

VAB-Reisbijstand maakt de balans op van de zomervakantie. We reizen voortaan meer buiten het weekend en we doen andere bestemmingen aan. Vooral Scandinavië is een opmerkelijke stijger.

Het was een relatief rustige zomer voor VAB-Reisbijstand. We kregen 2% minder oproepen voor pechgevallen. Opvallend is vooral dat de zaterdagen in de zomervakantie rustiger waren met 15% minder oproepen. Een algemene tendens want dit was ook te merken bij het vakantieverkeer deze zomer. De eerste “zwarte zaterdag” (3 augustus) was de drukste dag op de Franse wegen. Om 12u30 stond er 762 km file, vorig jaar was dat nog 903 km file. Het filetotaal van de twee zwarte weekends samen is dit jaar 4% lager dan in 2018. Vakantiegangers vertrekken dus meer verspreid om files te vermijden. We blijven ook steeds minder een hele vakantie lang op dezelfde plaats logeren. Er kwamen 52% meer oproepen binnen van mensen die op rondreis waren. Bij het soort autopech valt op dat één op de vier pechgevallen een lekke band is. Het aantal inbraken in wagens daalde dan weer met 38%.

Scandinavië in opmars

Opvallend is de daling van het aantal pechgevallen in traditionele autobestemmingen zoals Frankrijk (-2%), Duitsland (-9%), Italië (-5%) en Spanje (-13%). Frankrijk en Nederland blijven wel de populairste autobestemmingen maar de Belgen kiezen ook steeds vaker voor andere vakantielanden zoals Slovenië (+3%) en Kroatië (+5%). Ook Scandinavië wordt populairder als autobestemming. VAB-Reisbijstand kreeg 9% meer oproepen voor autopech uit Noorwegen en 6% meer uit Denemarken. Daardoor komen er ook nieuwe knelpunten bij op de Europese wegen. Aan de Karawankentunnel  tussen Oostenrijk en Slovenië stonden elk weekend  lange files, die opliepen tot meer dan  2 uur en dat in beide richtingen. Op de A7 tussen Hamburg en Flensburg in Duitsland stonden ook elke zaterdag lange files. Op zwarte zaterdag moest je daar op het drukste moment zelfs meer dan vier uur aanschuiven in beide richtingen.

Medische interventies

Frankrijk en Spanje hebben opnieuw aan populariteit ingeboet als vakantiebestemming. VAB-Reisbijstand kreeg 17% minder oproepen voor medische bijstand vanuit Frankrijk en 8% minder vanuit Spanje. Opvallend is dat het aantal zieken in de Verenigde Staten wel sterk gestegen is ten opzichte van vorig jaar: 16% meer oproepen. Ook vanuit Azië kreeg VAB-Reisbijstand veel meer oproepen, voornamelijk voor (vermoeden van) knokkelkoorts (dengue): Thailand +37%, Cambodja (+46%), India (+34%). Verder hadden Belgen dit jaar op vakantie opvallend veel te maken met bagageproblemen met een stijging van 34% ten opzichte van vorig jaar. Vooral vertraagde bagage (+56%) en gestolen bagage (+68%) waren een probleem.

Vorig artikelDwars door de Baltische staten
Volgend artikelZo fiets je veilig door de filejungle