Uit de jaarlijkse VAB-Mobiliteitsmeter blijkt dat we bewuster nadenken over het moment en de manier waarop we op vakantie vertrekken. Die trend wordt ook bevestigd door de ongevallenstatistieken van VAB-Reisbijstand, die tot nu toe 15% minder oproepen kreeg dan vorig jaar.

We vertrekken veiliger op vakantie

1. We vertrekken minder vaak meteen na de laatste werkdag

Uit de VAB-Mobiliteitsbarometer blijkt dat steeds minder Belgen ’s avonds na de laatste werkdag vertrekken. We wachten vaker enkele dagen na onze laatste werkdag alvorens op vakantie te vertrekken. Dat zorgt ervoor dat we beter uitgerust aan onze reis starten.

2. We rijden minder ’s nachts

Slechts 9% van de Belgen vertrekt nog op een avond (18-23u). Vooral wie op vrijdag vertrekt, doet dat ’s avonds en rijdt dus ’s nachts. Wel vertrekken steeds meer mensen in de vroege uurtjes (voor 6u) of tijdens de ochtend. Dat is in hun voordeel, want zij hebben vaak een goede nachtrust van minstens 8 uur gehad. Vertrekken ze dan ook nog eens iets later op de dag, dan kunnen ze de files op de belangrijkste knelpunten vermijden.

 

We vermijden de files bewuster

1. We vertrekken vaker op een weekdag

Uit de VAB-Mobiliteitsbarometer blijkt ook dat 37% van de vakantiegangers met de auto op een weekdag vertrekt.

2. We vertrekken vaker op zondag in plaats van op zaterdag

Slechts 23% vertrekt op zaterdag en 15% op zondag. Wie op zondag naar het zuiden rijdt, kan bijna altijd rekenen op een filevrije dag.

 

Zo vermijd je vermoeidheid onderweg

1. Stop voldoende

Slechts 54% van de vakantiegangers met de auto stopt om de 2 à 3 uur. Vooral wie ’s avonds vertrekt, last weinig rustpauzes in. Nochtans bevordert dat de veiligheid onderweg.

1 op de 4 vakantiegangers boekt onderweg een overnachting, vooral wie in de vroege uurtjes of ’s ochtends vertrekt.

2. Wissel regelmatig van chauffeur

27% van de respondenten geeft aan regelmatig van chauffeur te wisselen. Wie ’s nachts rijdt of in de vroege uurtjes vertrekken, wisselen het vaakst. Wie regelmatig van bestuurder wisselt, komt het meest uitgerust aan op zijn eindbestemming. En zo kan de vakantie meteen beginnen!

 

Lees ook

Dit moet je controleren voor je met de auto op vakantie vertrekt.

Slim je auto inladen.

 

Zorgeloos op vakantie

Laat je vakantie niet in het water vallen. Kies voor zekerheid en boek voor je vertrek ook jouw VAB-reisbijstandspakket. Zowel jij, je gezin, je wagen als je bagage zijn bij ons in goede handen. Al vanaf 88 euro voor een heel jaar.

Vorig artikelDe mooiste plekjes langs de kust van Kroatië
Volgend artikelZo maak je betere vakantiefoto’s met je smartphone