© Toerisme Oost-Vlaanderen

Laat de donkere dagen je niet weerhouden om een frisse neus te halen. De schoonheid van de natuur ligt om de hoek. Dit zijn Vlaanderens mooiste wandelgebieden!

Westhoek

West-Vlaanderen

De Westhoek, een fascinerende streek in Zuidwest-Vlaanderen, wordt ook weleens smalend omschreven als ‘Bachten de Kupe’. Men bedoelt hier letterlijk mee ‘achter de kuip, de IJzer’. In dit ongeschonden stukje Vlaanderen lijken de landschappen eindeloos. Vanop een van de vele heuvels heb je een weergaloos uitzicht, tot ver over de Franse grens. In de idyllische dorpjes lijkt het alsof de tijd is blijven stilstaan. Naast de natuurbeleving en de stilte zijn ook de littekens van de Grote Oorlog nog aanwezig. De toeristische dienst heeft 41 thematische wandelingen uitgestippeld, van De Panne tot in Diksmuide en Veurne. Stuk voor stuk gemakkelijk te downloaden als GPX-track of als pdf.

Brugse Ommeland

West-Vlaanderen

Het Brugse Ommeland is met zijn talrijke bossen en natuurgebieden een unieke groene long. De streek is opgedeeld in 5 natuurgebieden, waar het heerlijk wandelen is. Denk maar aan Landschapspark Bulskampveld, met zijn 90 km² het meest bosrijke gebied van West- en Oost-Vlaanderen. Ten zuiden van Brugge vind je de Kasteelbossen. Een aanrader hier is de ‘Drie kastelenwandelroute’. Je flaneert langs statige dreven en passeert de kastelen van Tillegem, Tudor en Beisbroek en historische ‘hofstedes’. In Torhout kun je een duik nemen in het Wijnendalebos. In dit 180 ha grote bos zet je ook een stap in de geschiedenis. Het was aan het prachtige Kasteel Wijnendale dat Maria van Bourgondië van haar paard viel.

Vlaamse Ardennen

Oost-Vlaanderen

De Vlaamse Ardennen kennen we van de bekende voorjaarsklassiekers. Maar je hoeft niet je stalen ros te beklimmen om in deze heuvelachtige streek volop te genieten van Vlaanderens mooiste landschappen. De voorbije jaren heeft men er de wandelinfrastructuur sterk uitgebouwd. In dit wandelwalhalla vind je nu 850 km aaneengesloten wandelpaden. De provincie Oost-Vlaanderen ontwikkelde een website met 20 wandelingen.

Meetjesland

Oost-Vlaanderen

Het Meetjesland ligt in het noordwesten van de provincie Oost-Vlaanderen, tussen Gent, Brugge en Breskens. De streek is onbekend en misschien onbemind, maar vooral ongerept en ver weg van de drukte. In dit wandelparadijs kun je oeverloos genieten van de natuur en de stilte. Laat je meedrijven op de tonen van het ruisende riet en flaneer in dit unieke krekengebied langs eindeloze dijken. Er zijn 27 uitgestippelde routes, met een lengte die varieert van 6 tot 14 km.

Tip Wist je dat je hier een echte ‘Mindful-wandeling’ kunt maken? De route, die start in Sint-Laureins, is aangeduid met rode knooppuntborden. Onderweg luister je naar de 20 geluidsfragmenten, die je kunt downloaden via de website. Helemaal zen!

Kalmthoutse Heide

Antwerpen

De Kalmthoutse Heide is met zijn 6000 ha één van de grootste natuurreservaten en mooiste wandelgebieden in Vlaanderen. Deze ‘achtertuin van de Antwerpenaren’ is een echte publiekstrekker. Ga er dus beter niet op drukke momenten naartoe. Je kunt kiezen uit 24 bewegwijzerde wandelpaden, variërend van 1,7 tot 8,5 km. De routes zijn bewegwijzerd met een pictogram en een kleur. Zelfs zonder kaart kun je dus niet verloren lopen! De wandelpaden Duin (7,5 km) en Schaap (8,5) leiden je langs uitgestrekte heidevlaktes, duinmassieven en weilanden. Schapen en runderen grazen er lustig op los.

Stiltegebied Bornem

Antwerpen

In de streek rond Bornem en Puurs, bekend als Klein-Brabant, is het heerlijk wandelen op de autovrije dijken van de Schelde en de Rupel. Dat het ‘Land van Stille Waters’ zijn naam waarmaakt, zal je snel ondervinden. Er is in Hingene, Weert en Wintam zelfs een officieel stiltegebied, een kwaliteitslabel dat de Vlaamse overheid toekent aan zones waar natuurlijke geluiden overheersen. Hier kan je dus een ontspannende stiltewandeling maken langs dijken, slikken, schorren en broekbossen. Het knooppuntennetwerk is hier goed voor 257 km routes.

Zoniënwoud

Vlaams-Brabant

Wist je dat je op slechts 10 km van de Grote Markt van Brussel één van de grootste bosgebieden van Vlaanderen vindt? Het Zoniënwoud is met zijn 4421 ha de groene long van de hoofdstad en een van Vlaanderens mooiste wandelgebieden. Eeuwenoude beuken, statige dreven en een unieke fauna en flora: je zou bijna vergeten dat de stad op een steenworp ligt. Sportievelingen kunnen starten in Hoeilaart en de ‘Schone-Eikwandeling’ volgen. Je stapt 10 km over een glooiend parcours. Iets minder lang (6,3 km) en ook gevarieerd is de ‘Ruusbroecwandeling’, die door het arboretum van Groenendaal leidt. Nog een aanrader is de ‘Koninklijke wandeling’ (7,5 km) in Tervuren. Je vindt er maar liefst 700 boomsoorten. Een heuse reis rond de wereld!

Meerdaalwoud, Heverleebos en het Egenhovenbos

Vlaams-Brabant

Vlak bij Leuven vind je het grootste gemengde loofbos in Vlaanderen. Heverleebos, Meerdaalwoud en Egenhovenbos zijn samen zo’n 2050 hectare groot. Ook hier geen gebrek aan uitgestippelde wandelparcoursen. Denk maar aan de ‘Zoet Waterwandeling’, die met haar 4,5 km geschikt is voor jong en oud. Je loopt door het dichte bos en langs vijf romantische vijvers. Maak zeker een ommetje naar de Onze-Lieve-Vrouwkapel van Steenbergen, een mooie barokke kapel. Je dorst lessen kan aan de Minnebron. De Schavaaiwandeling (7,8 km), in de omgeving van Bierbeek, combineert pittoreske holle wegen, eindeloze akkers, eeuwenoude hoeves en uitgestrekte bossen. Neem je tijd om te genieten van de prachtige panorma’s.

Voerstreek

Limburg

Een streek die dikwijls vergeten wordt. Onterecht, want in deze regio vind je glooiende, bosrijke landschappen, malse weiden, pittoreske dorpen, weidse vergezichten…. én een bewegwijzerd wandelnetwerk van 124 km! Je kunt zelf je route uitstippelen of een bestaand parcours volgen, zoals de Bronnenwandeling. Met z’n 8,5 km over een heuvelachtig parcours is dit een geknipt circuit voor sportieve wandelaars. Je passeert in Sint-Pieters-Voeren het 19de-eeuwse kerkje en ‘De Commanderie’, een kasteel dat vroeger toebehoorde aan de Duitse Ridderorde. Op de laatste holle weg zie je de sporen van de grote populatie dassen. In deze burcht graven ze tunnels tot drie meter onder de grond. Je start en eindigt in Sint-Martens-Voeren, een gezellig dorp met mooie vakwerkhuizen.

Bosland

Limburg

In Noord-Limburg is er een gloednieuw netwerk, goed voor 400 km wandelplezier. Het strekt zich uit over de gemeenten Hechtel-Eksel, Lommel, Pelt en Peer. Meer dan 70% van de routes loopt over rustige zandwegen. Je kunt hier zelf je tocht samenstellen of kiezen voor een van de negen suggestielussen. Denk maar aan de 12 km lange Saharawandeling, door de lezers van VAB-Magazine in 2018 gekroond tot mooiste wandeltocht van het land. Ook de Dommelvallei is magnifiek. Het riviertje kronkelt zich door een schilderachtig landschap. Er zijn 6 uitgestippelde wandelroutes.

Dé manier om de weg te vinden in Vlaanderens mooiste wandelgebieden

Wist je dat de website van Wandelknooppunt goed is voor meer dan 12.000 km wandelplezier? Er staan 40 wandelnetwerken in Vlaanderen online. Met de handige online routeplanner bepaal je zelf de afstand. Een handige app zorgt ervoor dat je niet kunt verdwalen!

Vorig artikelGetest: VW ID. Buzz
Volgend artikelDit zijn de winnaars van de VAB-Gezinswagenverkiezing 2023