winterwandelingenFoto: Shutterstock

Van zodra de eerste sneeuwvlokken vallen, trekken veel mensen richting Hoge Venen. Een prachtig gebied, maar vaak erg drukbezocht. Hou je van de natuur in haar winterjas maar mijd je liever drukke plekken, dan vind je langs deze vijf wandelingen sereniteit en schoonheid. Zowel voor gedreven wandelaars als gezinnen met kinderen – ja, zelfs vogelliefhebbers!

De schoonheid van het meer van de Vierre in de winter

Winterwandeling in Chiny, Luxemburg

In de zomer tref je vaak vissers rond het meer van de Vierre; in de winter ervaar je als wandelaar de enorme rust van het meer. Zeker wanneer er een mooi sneeuwtapijt ligt. Dwarrelende vlokken maken van dit deel van het bos een magische plek. De verschillende wandelingen bieden allemaal een blik op de grote dam van Suxy. Door de grootsheid van het uitzicht waan je je met een beetje fantasie in pakweg Scandinavië.
Let op: Het is bij sneeuwval superleuk om sporen van dieren te zoeken, maar blijf wel op de zichtbare paden en kom niet te dicht bij het water. De sneeuw kan immers verraderlijke plekken bedekken. Surf voor meer info naar VisitWallonia.

 

Gewijde stilte in het Grote Woud van Saint-Hubert

Winterwandeling in Libin, Luxemburg

La Grande Fôret de Saint-Hubert is een begrip in de Ardennen. Het adembenemende woud is met een oppervlakte van meer dan 100.000 hectare, verspreid over verschillende gemeenten, echt ‘grande’. Meer dan de helft daarvan is dicht bebost, zodat je even helemaal into the wild kunt gaan. En met een beetje geluk spot je er zomaar een roedel edelherten. Wandelen is in dit gigantische – en vooral stille – woud een fenomenale belevenis. In totaal liggen er zo’n 1500 kilometer bewegwijzerde wandelroutes, dus je zal hier niet snel uitgewandeld zijn.
Uitgestippelde wandelingen ontdek je hier.

 

Hotspot voor vogelspotters: de moerassen van de IJzervallei

Winterwandeling in Diksmuide, grens Oost- en West-Vlaanderen

Tussen Oost-Vleteren en Diksmuide, het hart van de IJzervallei, vind je natuurgebied De Blankaart. Dit meer dan 100 hectare grote overstromingsgebied is de place to be voor vogelspotters. De hooi- en weilanden die bij hevige regen of natte sneeuw overlopen, maken van deze plek een moerassig paradijs voor duizenden weide-, riet- en watervogels. In hartje winter herbergt dit gebied duizenden vriezeganzen – een volkse verzamelnaam voor alle ganzensoorten die deze streek in de winter opzoeken – en talloze kleine zwanen. Prachtig om te zien én horen wanneer ze een vlucht net boven je hoofd maken! Meer informatie vind je op deze website.

 

Leuk met kinderen: de Bosbewonersroute in Bosland

Winterwandeling in Hechtel-Eksel, Limburg

Ook in de winter valt er heel wat buiten te beleven, zeker ook voor kleine stappertjes. Trek naar het ‘grootste avonturenbos van Vlaanderen’ voor de Bosbewonersroute, een educatieve tocht van 2,4 km die je meeneemt langs tien houten dieren. Via opdrachten ontdekken kinderen de vaardigheden die elk van deze dieren bezit. Wie evenaart de vos, de specht, het everzwijn en de buizerd…? Deze leerrijke en speelse tocht maakt dat je de winterse koude zo vergeten bent! Meer info via de website van Bosland.

Tip: Voeg ‘Fietsen door de bomen’ en Treehouse toe aan je wandeling en je ritst verschillende hoogtepunten aan elkaar!

 

Verkozen tot ‘Wandeling van het jaar 2021’: Steenbakkerstunnels herontdekt

Winterwandeling in de Rupelstreek, Antwerpen

‘Steenbakkerstunnels herontdekt’ is meer dan een wandeling. Er valt zoveel te ontdekken op deze route dat je hier gerust een daguitstap van kunt maken. De route is 17 km lang, start aan recreatiedomein De Schorre in Boom en neemt je mee langs Niel en Rumst. Ongeveer halfweg, aan knooppunt 100, kan je ook voor een korte lus kiezen of het vervolg voor een later moment bewaren. In de Schorre kom je oog in oog te staan met de magische, reusachtige trollen van de Deense kunstenaar Thomas Dambo – niet alleen leuk voor kinderen! Verder op de route kom je meer te weten over de steenbakkerijnijverheid van deze regio en typeren tunnels en kleiputten het landschap. Even opwarmen? Je komt onderweg drie steenbakkerijmusea tegen die het harde labeur van weleer nog tastbaarder maken. Bekijk of download de route hier.

 

Lees meer

De mooiste herfstwandelingen in eigen land

De 6 knapste panorama’s van de Ardennen

6 tips om veilig te rijden in winterse omstandigheden

Zet je kinderen niet met een winterjas in de auto

Vorig artikelGetest: Volvo C40
Volgend artikelZoek je liever cadeautjes in plaats van parking?