Cannes

Cannes is veel meer dan het filmfestival. Het oude centrum heeft middeleeuwse charme en zelfs onder water valt er wat te ontdekken. Met deze tips leer je Cannes veel beter kennen.

Het onderwatermuseum

Veruit de meest bijzondere bezienswaardigheid in Cannes ligt onder water. Vanuit de haven bereik je met een bootje het eiland Sainte-Marguerite. Aan de achterkant ligt het Ecomusée sous-marin. Kunstenaar Jason deCaires Taylor liet hier 6 grote beeldhouwwerken te water. Met een duikbril en snorkel in de aanslag ga je op zoek naar de manshoge stenen gezichten van 6 inwoners van Cannes. Je kunt je ook met een boot naar de plek laten voeren, inclusief duikbenodigdheden.

De abdij van Lérins

Het tweede eiland voor de kust van Cannes is Saint-Honorat. Hier ligt de schilderachtige abdij van Lérins. De monniken die er vroeger leefden, hielden zich naast bidden en mediteren ook bezig met het maken van wijn. Zo komt het dat je op het eiland nog altijd 8 hectare wijngaarden vindt. De palmtak – hét symbool van Cannes, denk maar aan de Gouden Palm van het filmfestival – heeft ook hier z’n oorsprong. Volgens de legende had het eiland ooit te maken met een invasie van slangen. Die werden verjaagd met palmtakken. De slangen verdwenen effectief, niet zozeer door de palmtakken, maar wel door een vloedgolf. Elk uur vertrekt er vanuit de haven een bootje naar het eiland.

Le Marché Forville

Marktjes vind je overal, maar de overdekte Marché Forville is echt een bezoek waard. Elke dag, behalve op zondag, kun je hier fruit, groenten en vis kopen. Of een snelle hap verorberen. Proef de verse vissoep, ‘vanuit de zee 100 meter verderop recht in de pot’ aldus de verkoper, en de socca, een soort pannenkoek van kikkererwtenmeel. Henri en zijn vrouw verkopen hier sinds 1984 gefrituurde courgettebloemen.

Het verrassende oude centrum

Het mooiste stukje Cannes is meteen ook het oudste. Le Suquet is een oude wijk met smalle straatjes slingerend op een heuvel. Helemaal bovenaan staat de Notre-Dame d’Espérance, een mooie middeleeuwse kerk. Het uitzicht over Cannes is nergens zo goed als hier. Let in deze wijk op de kleine deuren. Vroeger waren de belastingen afhankelijk van de grootte van je deuren en ramen. Hoe groter de deur, hoe rijker de bewoner en vice versa.

Tafelen op de Rue Hoche

Cannes heeft restaurants voor elke beurs. De Rue Hoche lijkt één langgerekt terras. Bij Le Cirque hebben ze een gevarieerde kaart met betaalbare opties. Probeer hun citroensorbet, die geserveerd wordt in een bevroren citroen. Mag het wat meer zijn? Dan kun je terecht bij La Môme, waar een Ibiza-sfeertje heerst en het deskundige personeel niet enkel gekozen wordt op basis van hun horecavaardigheden. Een beetje duurder, maar erg lekker!

 

Cannes Praktisch

Erheen VAB-Magazine vloog in een uurtje van Brussels South Charleroi naar Nice met Volotea, een nieuwe route in het aanbod van deze luchtvaartmaatschappij. Wist je trouwens dat ook de luchthaven van Charleroi tegenwoordig een lounge heeft? Je kunt er in alle rust wachten op je vlucht terwijl je iets eet of drinkt.

Overnachten Wij verbleven in het gunstig geprijsde Hotel & Spa Montaigne in Cannes.

Goed verzekerd Reis het hele jaar door zorgeloos met een VAB-Reisverzekering.

Toeristische informatie www.cotedazurfrance.fr en cannes-france.com

Vorig artikelCosta Rica, van de jungle naar de oceaan
Volgend artikel6 dingen die je zeker moet doen in Nice