Costa Rica© Nina Cordero

Je glipt er in warmwaterbaden, surft op de golven van de oceaan, rijgt de jungle en het strand aan elkaar en spot in één reis een halve zoo. Costa Rica, waar la pura vida je vlotjes richting de honderd loodst.

Hoog en niet droog

Parque Nacional Volcán Arenal, ten noordwesten van hoofdstad San José, is de natte droom van natuurliefhebbers. Kies zelf hoe je het regenwoud verkent: langs de 4 km lange (boomtoppen)wandeling, gezapig met een gondel of via zeven ziplines en een flinke dosis adrenaline. Ook een combinatie is mogelijk. Vanuit welk perspectief je het ook bekijkt, de glimmende groene natuur is altijd overweldigend. Je portie avontuur boeken kan bij Sky Adventures.

Een warm bad

Waar het borrelt onder het oppervlak, vullen zich bovengronds bassins vol heet water. Generatieslang hield de familie Hidalgo zich bezig met landbouw en veeteelt, tot de dochter des huizes besloot de warmwaterbronnen op hun terrein open te stellen voor het publiek. De familie stak de handen uit de mouwen en stampte letterlijk een stukje paradijs uit de grond. Bij EcoTermales gutst het heilzame water van het ene bad in het andere, van 41 naar 32 graden. Voeg daar het stemmig uitgelichte exotische decor aan toe, een cocktail van de barman, en ‘baden in weelde’ krijgt een verkwikkende betekenis.

 

Costa Rica’s lieveling

Hou je ogen goed open en je zult op je reis een heel lijstje aan dieren spotten. Iedereen wil natuurlijk een luiaard kunnen afvinken, toch wel dé Costa Ricaanse publiekslieveling. Omdat ze zo onbeweeglijk zijn, zijn ze soms moeilijk in het vizier te krijgen, maar een geoefend oog zal zeker beloond worden. Wees geduldig en laat je niet te snel verleiden tot een ‘Sloth Tour’ – vaak kom je uit bij een opvang voor zieke en gewonde luiaards.

Wist je dat… een luiaard maar eens in de week werkelijk bougeert? Dan daalt hij af uit de boom waaraan hij zich vastklampt tot hij de bodem bereikt… om er zijn gevoeg te doen. En eigenlijk is dat zijn leven riskeren, want op de grond is een luiaard kwetsbaar. Zolang hij sloom in een boom hangt, valt hij niet op voor roofdieren.

 

De mooiste

Costa Rica telt talloze watervallen, in alle vormen en formaten, maar als je een schoonheidswedstrijd zou houden, dan verdient Río Celeste beslist een podiumplaats. Het verhaal gaat dat toen God klaar was met het schilderen van de lucht, hij zijn penseel in deze rivier doopte, waardoor het water zijn weergaloze kleur kreeg. Tweehonderdvijftig treden in het Volcán Tenorio nationaal park leiden naar het onwezenlijke plaatje: klaterend turquoise water omgeven door een weelderig aureool van frisgroene jungle.
Avontuurtip: De schoonheid van Río Celeste ontdekken kan ook met je billen in het water. Een tubing tour laat je vier kilometer lang vlotten en tollen over de rivier. Een unieke kans ook om vogels van allerlei pluimage, luiaards, brul- en kapucijnaapjes te spotten.

Fusion in de jungle

Celeste Mountain Lodge is het enige hotel in het Volcán Tenorio nationaal park. Het eclectische bouwsel is het ontwerp van de Belgische architecte Jacqueline Gillet, die de natuur liever inschakelt dan uitgomt. Zo maakt het hotel gebruik van natuurlijke ventilatie; voor de aankleding werd recuperatiemateriaal gekozen. Alle kamers bieden uitzicht op vulkaantoppen en regenwoud – tenminste, als er geen gordijn van mist voorschuift. Het hotel heeft een eigen trail uitgezet – twee kilometer jungle als amuse. Schaften doet iedereen op hetzelfde tijdstip, aan lange tafels, waardoor je vanzelf aan de praat raakt met andere gasten. Intussen circuleert Joël, Fransman en enthousiaste eigenaar van het hotel, tussen het gezelschap door om met veel verve en een kwinkslag te vertellen over wat de kok uit zijn fusion mouw schudt, de zorgvuldig gekozen ingrediënten en een sterke filosofie.

 

Het lange leven

Wist je dat het Costa Ricaanse schiereiland Nicoya één van de vijf ‘blue zones’ op de wereld is? Een ‘blue zone’ is een gebied waar de bewoners door hun levensstijl en leefomgeving meetbaar langer leven. Denk: beweging (geen sportschool), lokaal geteeld voedsel (veel bonen op het menu), dagelijks een glaasje wijn, familie en vrienden om je heen én een levensdoel (nee, niet aftellen naar je pensioen). Het gebied met zijn ‘pura vida’ vibe lokt ook veel yogi’s en surfers naar de Stille Oceaan.

Logeertip: Boetiekhotel Lagarta Lodge heeft een exclusief uitzicht op eindeloos blauw – de oceaan – en groen – mangrove. Je geniet van dit fabuleuze plaatje vanuit je royale kamer, vanop de panoramische terrassen of bungelend aan de rand van de infinity pool.

 

Costa Rica praktisch

Erheen KLM vliegt vanuit Schiphol zowel naar hoofdstad San José als naar de stad Liberia in het noordwesten.

Logeren Wij verbleven in hotel Arenal Paraiso in La Fortuna, Celeste Mountain Lodge in Bijagua en Lagarta Lodge in Nosara.

Toeristische info esencialcostarica.com

VAB Reisverzekering Een reisverzekering wereldwijd sluit je af via vab.be.

Vorig artikelLange vakantierit? Zo kun je zelf je auto nakijken!
Volgend artikelOnze favoriete trekpleisters in Cannes