Laheema Viru RabaFoto's: Jens Mollenvanger

Ze worden vaak in één adem genoemd, maar toch hebben de Baltische staten elk hun eigenheid. Tips voor een roadtrip door het wonderbaarlijke trio Litouwen, Letland en Estland!

Litouwen

Trakai

Het middeleeuwse kasteel van Trakai ligt in een idyllisch kader midden in een groot meer, maar ook de ruime omgeving errond is bijzonder mooi door de vele waterpartijen. Het kasteel had in het verleden meerdere functies, van militaire burcht tot koninklijke residentie. Het ligt slechts 40 kilometer van de hoofdstad en is een vaak geboekte uitstap door wie in Vilnius verblijft. Er vroeg zijn is dus de boodschap, anders verdrink je in de massa.

Kruisenheuvel van Šiauliai

De Kruisenheuvel is een omweg als je op doortocht bent, maar het is wel iets wat je nergens anders ziet. De heuvel is bezaaid met meer dan tweehonderdduizend kruisbeelden in alle soorten en formaten, waartussen kleine wandelpaadjes liggen. Pelgrims uit heel Europa komen er dagelijks extra kruisjes bijplaatsen; de omvang van de Kruisenheuvel dijt dus nog steeds uit.

Vilnius

De Litouwse hoofdstad Vilnius is compact en dus behapbaar. Je kunt alle bezienswaardigheden makkelijk te voet ontdekken. Bekendste bouwwerk is de kathedraal met haar losstaande klokkentoren. Ook de alternatieve wijk Užupis is een must-visit, al zullen criticasters zeggen dat dit stadsdeel wat ten prooi is gevallen aan de commercie. Vilnius is een studentenstad en dus vind je er ook heel wat trendy koffiebars en hippe eetcafés. Meer tips? Klik hier.

Letland

Ongerepte kust

Aan het Munchhausen Museum in Liepupe vertrekt een – weliswaar betalende – boswandeling. Over houten planken maak je een lus van vijf kilometer door de erwtgroene natuur. In de helft volgt een verrassing van formaat: een idyllisch, afgelegen strand, waar de Oostzee tegen het groene bos aanschurkt. Het museum zelf kun je links laten liggen wegens weinig interessant.

Sigulda

Wandelparadijs Sigulda wordt ook wel ‘klein Zwitserland’ genoemd, al is dat misschien wat overdreven. Bij de toeristische dienst kun je kaartjes krijgen met uitgestippelde wandelwegen. Die leiden langs pittoreske vergezichten, zoals de schildersheuvel of de keizersstoel waar tsaar Alexander II ooit vaststelde dat zijn uitgestrekte land de mooiste plekjes herbergt. De rivier Gauja kronkelt erdoorheen. Op de oevers kun je de nacht doorbrengen in een glampingtent.

Riga

Riga is de grootste metropool in de Baltische staten. In het oude centrum heerst een levendige sfeer. Kleurrijke huizen, pleinen vol terrassen, art nouveau en grote religieuze bouwwerken zoals de Petruskerk, Dom en de orthodoxe Geboorte van Christus-kathedraal. De Letse hoofdstad is helemaal plat en dus ook goed geschikt voor een (begeleide) fietstocht. Wil je Riga ontdekken? Hier vind je onze tips.

Estland

Natuurpracht

Het Laheema Nationaal Park biedt 72.500 hectare aan natuur. Er zijn verschillende uitvalsbasissen om het gebied in te trekken, zoals Altja, een oud vissersdorp waar traditionele huisjes uit de middeleeuwen nagebouwd zijn. Veruit het indrukwekkendste deel van het park vind je echter bij Viru Raba. Een houten staketsel leidt je doorheen een veengebied, waar Moeder Natuur het beste uit haar schilderspalet toverde. De poelen weerkaatsen de blauwe lucht, die fel afsteekt tegen het groengele mos. Wonderbaarlijk mooi.

Een balletje slaan

Wie graag golf speelt zal een hartslag overslaan bij het zien van het terrein van Pärnu Bay, het mooiste golfterrein van de Baltische staten. De holes liggen prachtig gelegen langs de kust en soms zelfs midden in het water. Geen golfliefhebber? Nestel je dan in het hypermoderne restaurant, waar je voor een zacht prijsje verfijnd kunt eten met uitzicht op zee.

Tallinn

Tallinn straalt een middeleeuwse sfeer uit. Dat grote delen van de stadsomwalling bewaard zijn gebleven, is daar niet vreemd aan. Je bezoekt het oude stadscentrum trouwens het best in de namiddag. ’s Ochtends braken verschillende cruiseschepen namelijk kuddes toeristen uit. Een pak minder toeristisch is Telliskivi, een bruisende, creatieve wijk. Denk vintage winkeltjes, kunstgalerijen, muurschilderingen, hippe bars en trendy restaurants in oude pakhuizen. Alle tips lees je hier.

Praktisch

Rondreis VAB-Magazine reisde met Imagine Travel naar de Baltische staten. Je kiest tussen een 9-daagse begeleide trip of een 10 tot 13-daagse rondreis met huurwagen, beide inclusief vlucht, en dat met 3-, 4- of 5-sterrenhotels.

Huurwagen Je kunt de Baltische staten gemakkelijk per huurauto ontdekken. Wij kozen voor Sunny Cars, dat bekendstaat om zijn all-in formule. Bovendien kun je in geval van nood steeds terecht bij een 24/7 Nederlandstalig nummer.

Munteenheid Euro

Roaming Estland, Letland en Litouwen behoren tot de Europese Unie. Roaming is dus gratis.

Goed verzekerd Reis zonder zorgen met een VAB-Reisbijstand.

 

Lees ook

Wat te doen op citytrip naar Vilnius?

Onze tips voor een citytrip naar Riga

De leukste dingen om te doen in Tallinn

Vorig artikelWaarom smaakt vliegtuigeten zo anders?
Volgend artikelBelgen vertrekken meer gespreid op vakantie, Scandinavië in opmars