RigaFoto's: Jens Mollenvanger

VAB-Magazine reisde langs de Baltische hoofdsteden. Onze eerste stop: Riga! In vergelijking met Vilnius en Tallinn het meest een metropool te noemen. Deze oude Hanzestad bruist ook vandaag nog van de energie!

De oude stad van Riga

Riga heeft een mooie oude stadskern. Gekleurde gevels en kasseistraten worden er afgezoomd met terrasjes en bars. Alle bezienswaardigheden liggen op wandelafstand van mekaar. Zo heb je de Zweedse Poort, de enige overgebleven toegangspoort uit de oude stadswal, en de Drie Broers, het oudste huis van de stad geflankeerd door nog twee oude woonsten (Mazā Pils Iela nummers 17, 19 en 21). Het Raadshuisplein ziet er erg pittoresk uit, maar jammer genoeg zijn de ‘oude’ gebouwen pas in 2001 gebouwd.

Moscow District

Het Moscow District ligt een beetje buiten de stad. Je kunt er met de tram naartoe of er langs de oever van de Dvina fietsen. Wij bezochten het met de begeleide ‘Riga Alternatieve Fietstocht’ van Baja Bikes. In dit deel van de stad staan heel wat authentieke houten huizen en verwaarloosde Oostblokarchitectuur. Een feest voor urban explorers! De gids doorspekt z’n verhaal met anekdotes uit het Sovjettijdperk en toont de hippe hotspots die de toeristen meestal links laten liggen, zoals de kleine bierbrouwerij Ziemelu Enkurs.

Kerken

De meest imposante kerk van Riga is de Dom. Met z’n brede toren zet hij alle andere kerken (figuurlijk en ook bijna letterlijk) in de schaduw. Toch moet hij in hoogte onderdoen voor de Petrikerk, met een spits van 124 meter één van de hoogste kerken van Europa. Met een lift rijs je 73 meter boven de stad uit voor het beste uitzicht over Riga, de tv-toren even niet meegeteld. Zin in een portie bling bling? Dan is de orthodoxe Geboorte van Christus-kathedraal jouw ding. Buiten glimt een aantal torens in bladgoud, en ook binnen kun je een zonnebril gebruiken om niet verblind te worden.

Art nouveau

Riga is zowat de noordelijke hoofdstad van de art nouveau of jugendstil. Toen deze kunststroming opkwam, kende Riga net een grote bevolkingsgroei. Er werd kwistig gebouwd in de toenmalige stijl. Doorheen de hele stad duiken pareltjes op, maar vooral in Alberta Iela en Elizabetes Iela staan huizen met jugendstilornamenten zij aan zij.

Eten en drinken

Ondanks z’n status van metropool is uiteten in Riga erg goedkoop. Maar hoe meer bezoekers, hoe meer tourist traps natuurlijk. Kies daarom een authentiek restaurant als het knusse Riits. Je vlees wordt er in de houtoven gegrild en alle ingrediënten in de keuken zijn zo lokaal en biologisch mogelijk. Meer zin in vis? Dan komt de vangst van de dag uit de Oostzee je tegemoet gezwommen in Zivju Lete. Riga staat voorts bekend om z’n stevige nachtleven. Wie ’s avonds door de straten van de oude stad wandelt, hoort uit de talloze bars muziek knallen. Lallende Britten die goedkoop dronken willen worden, moet je er wel bijnemen.

Nog meer Baltisch?

Mis ook onze tips voor Tallinn en Vilnius niet!

Praktisch

Rondreis VAB-Magazine reisde met Imagine Travel naar de Baltische landen. Je kiest tussen een 9-daagse begeleide trip of een 12-daagse rondreis met huurwagen, beide inclusief vlucht, en dat met 3-, 4- of 5-sterrenhotels.

Huurwagen Je kunt Letland gemakkelijk per huurauto. Wij kozen voor Sunny Cars, dat bekendstaat om zijn all-in formule. Bovendien kun je in geval van nood steeds terecht bij een 24/7 Nederlandstalig nummer.

Munteenheid Euro

Roaming Letland behoort tot de Europese Unie. Roaming is dus gratis.

Goed verzekerd Reis zonder zorgen met een VAB-Reisbijstand.

Toeristische info liveriga.com

Vorig artikelFoutief afgestelde koplampen verblinden tegenliggers
Volgend artikelDe leukste dingen om te doen in Tallinn