VilniusFoto's: Jens Mollenvanger

Vilnius viert z’n 700ste verjaardag! De kleurrijke hoofdstad van Litouwen is klassiek én jong tegelijk. Haal met deze tips het beste uit je citytrip naar deze jarige stad!

Užupis

De meest intrigerende wijk in Vilnius is Užupis. Eigenlijk moeten we zeggen ‘republiek’, want enkele kunstenaars en vrije geesten riepen dit gebied uit tot een onafhankelijke stadsstaat. Zo heeft Užupis een eigen vlag, volkslied en zelfs een grondwet, in verschillende talen te lezen in de straat Paupio Gatve. Hier vind je streetart, grappige kunstwerkjes kris kras neergepoot, galerijen en kunstenaarsateliers. De republiek werd opgericht als tegenwicht tegen het commerciëler wordende centrum, maar is ondertussen helaas ook wat ten prooi gevallen aan z’n eigen succes. De engel op het centrale plein is hét symbool van deze wijk geworden.

Uitkijken over de stad

Wie graag van een weids uitzicht geniet heeft twee opties. De gemakkelijkste is de Gediminastoren, het laatste overblijfsel van een oude burcht. Je kunt er naartoe met een liftje of via een steil pad. De toren zelf is echter betalend. Wel gratis en nog hoger is de Drie Kruisenheuvel achter de Gediminastoren. De top bereik je het vlotst langs de achterkant, via de straat waarlangs auto’s de berg op kunnen rijden.

De kathedraal van Vilnius

Het bekendste bouwwerk van Vilnius is ongetwijfeld de kathedraal, die eruitziet als een Griekse tempel. Het imposante bouwwerk is aan de buitenkant echter indrukwekkender dan binnenin. De entree is gratis, dus laat dat je vooral niet tegenhouden. Het duurt 136 treden om de vrijstaande klokkentoren te beklimmen. Daarvoor betaal je wel, en er zijn andere plekken in de stad waar je een beter uitzicht hebt.

De wondersteen

Op 23 augustus 1989 vormden de inwoners van Estland, Letland en Litouwen een menselijke ketting als protest tegen de bezetting door de Sovjets. Die begon in Tallinn en eindigde zo’n 600 kilometer verder, vlak voor de kathedraal van Vilnius. Op de plaats waar toen de laatste persoon van de ketting stond, ligt nu een wondersteen. Wie daarop staat en een rondje draait, mag een wens doen. We mogen echter niet vertellen waar de steen precies ligt, want dan komt je wens niet uit. Tip: zoek hem niet te ver.

De Litouwse keuken

Litouwen is spotgoedkoop om te eten. Tijd om je onder te dompelen in de Litouwse eetcultuur! Het strakke restaurant Grey biedt heel wat lokale specialiteiten zoals de typische rode bietensoep en cepelinai, een soort aardappelknoedels. Heel andere smaken en texturen dan we gewend zijn, maar het proberen waard!

Kerken

Je kunt in Vilnius je hoofd niet draaien zonder een torenspits te spotten. De stad heeft zo veel kerken dat ze niet eens allemaal gerestaureerd geraken, wat dan ook weer z’n charme heeft. De bakstenen Sint Annakerk is erg bekend, en ook de Sint Casimirkerk steekt er bovenuit door z’n kleurrijke façade. De meeste kerken zijn binnenin redelijk sober, alleen de Heilige Geestkerk is enigszins een uitzondering. Alle kerken in Vilnius zijn trouwens gratis toegankelijk.

Hippe koffiebars

Door z’n grote universiteit trekt Vilnius heel wat jongeren aan. Die nestelen zich maar wat graag in de vele koffiebars in de stad. De meesten zijn niet alleen hip, maar ook nog eens gezellig. In Užupis is Coffee 1 (Užupio Gatve 9) een aanrader. Huracan (Vokiečių Gatve 15) is best groot, maar dankzij de knusse zeteltjes achteraan ook voor verliefde koppeltjes ideaal. De barista kiest er soms uit de vinylcollectie een plaat die bij zijn/haar gevoel van de dag past. Brew Kavos Virėjai (Pylimo Gatve 19) is wat cleaner, maar krijgt wel de beste score wat koffie betreft.

Poort van het Morgenrood

Van de oude stadsmuur rond Vilnius blijft niet veel meer over, behalve deze stadspoort. Boven de poort hangt een zwarte Madonna die de stad bescherming bood en wie de stad verliet moest behoeden. Nog steeds komen oud én jong hier bidden. Je geraakt gratis via een trap bij de Madonna, maar fotograferen is er om begrijpelijke wijze verboden. Je kunt wel een kiekje schieten vanop straat, want de ramen van de kapel staan overdag open.

Museum voor Genocideslachtoffers

Dit museum is ook wel gekend als het KGB Museum, omdat het gehuisvest is in het gebouw van waaruit de voormalige geheime dienst van de Sovjet Unie opereerde. Maar ook de nazi’s gebruikten dit als hoofdkwartier voor al hun gruweldaden. Je loopt hier langs de cellen waar gevangen werden gemarteld en vermoord. Ook kun je de kamer zien waar geheimagenten de telefoongesprekken afluisterden van iedereen die niet in de communistische pas liep.

Lees meer!

Wij zochten en vonden ook de beste adresjes in Riga en Tallinn!

Praktisch

Rondreis VAB-Magazine reisde met Imagine Travel naar de Baltische landen. Je kiest tussen een 9-daagse begeleide trip of een 12-daagse rondreis met huurwagen, beide inclusief vlucht, en dat met 3-, 4- of 5-sterrenhotels.

Huurwagen Je kunt Litouwen gemakkelijk per huurauto. Wij kozen voor Sunny Cars, dat bekendstaat om zijn all-in formule. Bovendien kun je in geval van nood steeds terecht bij een 24/7 Nederlandstalig nummer.

Munteenheid Euro

Roaming Litouwen behoort tot de Europese Unie. Roaming is dus gratis.

Goed verzekerd Reis zonder zorgen met een VAB-Reisbijstand.

Toeristische info vilnius-tourism.lt

Vorig artikelMotorrijden: ken jij deze regels?
Volgend artikelLangs de Costa Brava en het groene hinterland