TallinnFoto's: Jens Mollenvanger

De middeleeuwse binnenstad van Tallinn straalt romantische charme uit, maar er poppen in de Estlandse hoofdstad ook heel wat hippe plekken op. Onze tips voor de perfecte citytrip!

Middeleeuws Tallinn

Tallinn werd vroeger beschermd door een grote stadswal. Een stuk daarvan, inclusief zeven uitkijktorens, staat nog overeind aan het Torenplein. Voor middeleeuwse sferen moet je in het ietwat verstopte en meest gefotografeerde straatje van Tallinn zijn: Katariina Käik. Het oude Raadhuis met z’n ranke toren heerst over het gezellige plein ervoor. Hier worden regelmatig marktjes georganiseerd, en in de hoek vind je de oudste nog werkende apotheek van de stad.

Domberg

Via de Pikk Jalg wandel je schuin de Domberg op. Doe dit in de namiddag, want ’s ochtends worden er karrevrachten toeristen uit de cruiseschepen gedropt. Op de Domberg zie je uiteraard de Dom, maar ook de indrukwekkende orthodoxe Alexander Nevski-kathedraal en het parlement. Als overblijfsel van de oude burcht die er stond toornt de Lange Herman uit boven de berg.

Panorama, iemand?

Tallinn is op verschillende manieren vanuit de hoogte te bewonderen. Zo kun je de toren van het Raadhuis op, maar daar is het zicht erg beperkt. Voor een mooi, overdekt uitzicht op de vier windrichtingen kies je beter voor de toren van Kiek in de Kök, waarvan de naam verwijst naar het feit dat je in de keuken van de huizen onder je kunt kijken. De toren bereik je via de Domberg. Het museum stelt weinig voor en laat je dus beter links liggen. Het hoogste, goedkoopste en meteen ook mooiste panorama hebt je vanaf de Sint Olafkerk. Dat is echter geen spek voor de bek van hoogtevreezers, want het platform is óp het dak van de spits gemonteerd en behoorlijk smal.

Chillen aan het water

Tallinn is een havenstad, maar omarmt de zee niet echt. Geen mooie wandelboulevard langs de kade, dus. Wél is er een stadsstrand in de buurt van het Kadriorgpaleis. Ook iets verder buiten de stad ligt er een aantal. Wanneer de avond valt, kijken jongeren naar de ondergaande zon vanop de Linnahall. Deze betonnen bunker is een overblijfsel van de Olympische Spelen in 1980 en herbergde een ijsbaan, concertzaal en restaurants. Ondertussen is hij volledig in verval geraakt. Via de trappen op het dak heb je nog steeds een prima uitzicht op de haven. De beste plaats voor een afterparty, aldus de jeugd. Je moet wel je eigen drinken meenemen. Een perfecte locatie voor urban explorers.

Kadriorgpaleis

Dit sierlijke, barokke paleis werd gebouwd in opdracht van de Russische tsaar Peter de Grote en ligt midden in het groen. De mooie tuin is de ideale plek voor wie wat rust wil. Hou je van klassieke kunst? Dan kun je binnen een collectie schilderijen bewonderen, onder andere van onze eigen Jacob Jordaens.

De hippe buurten

De wijk Kalamaja wordt getipt als de nieuwe hotspot van de stad. De houten huisjes in felle kleuren maken je instant vrolijk. Tussen deze wijk en de oude stad ligt Telliskivi, een creatieve ontmoetingsplaats voor iedereen die jong (van geest) is. Oude pakhuizen werden er omgetoverd tot barretjes, hippe restaurants, ateliers, tweedehandswinkels, een winkelcentrum met verse producten en kunstgalerijen. Een ontzettend leuke plaats om rond te hangen, vooral bij mooi weer. Er worden ook regelmatig events of straatvoorstellingen georganiseerd.

Uiteten

Om in Tallinn je buikje rond te eten, hoef je niet diep in de buidel te tasten. F-Hoone in Telliskivi biedt een wat alternatievere keuken. Liever traditioneel? Dat kan in Olde Hansa, waar je je in de middeleeuwen waant. Denk stevige kost en drank in aarden bekers. Buiten verkopen jongedames in traditionele klederdracht geroosterde amandelen.

Nog meer Baltisch?

Mis ook onze tips voor Riga en Vilnius niet!

Praktisch

Rondreis VAB-Magazine reisde met Imagine Travel naar de Baltische landen. Je kiest tussen een 9-daagse begeleide trip of een 12-daagse rondreis met huurwagen, beide inclusief vlucht, en dat met 3-, 4- of 5-sterrenhotels.

Huurwagen Je kunt Estland gemakkelijk per huurauto ontdekken. Wij kozen voor Sunny Cars, dat bekendstaat om zijn all-in formule. Bovendien kun je in geval van nood steeds terecht bij een 24/7 Nederlandstalig nummer.

Munteenheid Euro

Roaming Estland behoort tot de Europese Unie. Roaming is dus gratis.

Goed verzekerd Reis zonder zorgen met een VAB-Reisbijstand.

Toeristische info visittallinn.ee

Previous articleOnze tips voor een citytrip naar Riga
Next articleVAB-Magazine is het grootste maandblad van Vlaanderen