Alentejo

Een vakantie in de Alentejo staat voor genieten van rust en ruimte. De dunbevolkte regio biedt fantastische vergezichten, een hartige keuken, een schat aan geschiedenis en een kustlijn om duimen en vingers bij af te likken. 5 tips om jouw reis nog onvergetelijker te maken.

Bibber in de beenderkapel van Évora

Nos ossos qui aqui estamos pelos vossos esperamos (‘onze botten die hier rusten wachten op de jouwe’). Deze uiterst uitnodigende slagzin pronkt boven de ingang van de beenderkapel in Évora. Hier werden een paar eeuwen geleden de overblijfselen van vijfduizend mensen door een paar verveelde paters tot een mozaïek verwerkt. De rest van Évora – de grootste stad van de Alentejo – is gelukkig wat minder luguber. De omwalde stadskern is een van de mooiste middeleeuwse centra van het land. Ook de Romeinen lieten hier hun sporen na. De Templo Romano is een van de best bewaarde Romeinse monumenten op het Iberische schiereiland.

Bezoek menhirs van duizenden jaren oud

Wie zelfs de Romeinen niet oud genoeg vindt, kan buiten de stad nog een paar millennia verder de geschiedenis induiken. Neolithische menhirs en andere monumenten liggen over de hele streek verspreid, maar de indrukwekkendste site ligt op maar 15 km van Évora. De Cromeleque dos Almendres is een gigantisch ovaal van 95 afgeronde granieten monolieten waarvan een aantal werd versierd met vreemde symbolische markeringen. Waarschijnlijk diende de constructie als decor voor religieuze of spirituele ceremonies. Mystiek is de plek alvast wel.

De Alentejo is een verborgen schat die angstvallig geheim wordt gehouden door zij die ervan weten.

Kijk uit over een omwald stadje

Monsaraz is een andere middeleeuwse parel van de Alentejo: een piepklein dorpje dat vanaf een versterkte heuvel uitkijkt over het uitgestrekte Alqueva stuwmeer (Europa’s grootste). Veel mensen wonen hier niet meer – Monsaraz is een van de weinige echt toeristische trekpleisters van de streek. Het gros van de huisjes herbergt kleine restaurants, hotelletjes, workshops of cafés. Hoog boven de rest van het dorp torent een goedbewaarde middeleeuwse burcht uit. In woeligere tijden kon men de vijand hier van mijlenver zien aankomen. Vandaag krijg je vanaf de kantelen voornamelijk een prachtuitzicht over het meer en de olijfboomgaarden errond.

Loop langs duizelingwekkende kliffen

De imposante kliffen rond Cabo Sardão bieden uitkijk over een van de meest verbluffende kustlijnen van het continent. Een gekartelde rotswand breekt er kilometerslang de golven van de Atlantische Oceaan, tot aan de afgrond staan velden van witte en gele bloemen in bloei, in de lucht zweven meeuwen in cirkels op de warme luchtstromen en tegen de rotswand zelf nestelen tientallen ooievaarskoppels – de enige plek in Europa waar ze zo dicht bij de zee broeden. Eén enkele vuurtoren doorbreekt de eenheid van het landschap, maar verder staat er buiten wat kilometerpaaltjes voor wandelaars niets dat menselijke activiteit doet vermoeden. Het gebrek aan toeristen is hier bijna choquerend, zeker als je weet dat een op een uurtje rijden een massa mensen als sardienen in blik aan het strand van de Algarve ligt te zonnen.

Slaap in de huiselijkste B&B van de Alentejo

Casa do Adro is een B&B met enkele kamers in het midden van Vila Nova de Milfontes, een van de mooiste en populairste kustdorpjes van de Alentejo. In het familiale huis van Idália en haar man regelt de 74-jarige nog alles zelf. De woonkamer hangt vol familiefoto’s, bij het inchecken krijg je een glas versgeperst sinaasappelsap, op het tafeltje naast je bed ligt een smeuïg stuk chocoladecake te wachten en wie wat van de avondzon wil genieten op het dakterras krijgt te horen dat alle drank gratis en voor niets uit de koelkast genomen mag worden. Dit is gastvrijheid van een ander niveau. Alsof je bij je eigen oma logeert.

Alentejo praktisch

Erheen Vanuit Zaventem vliegen verschillende luchtvaartmaatschappijen naar Lissabon, waar je op de luchthaven makkelijk je huurwagen ophaalt.

Toeristische info visitalentejo.pt

Goed verzekerd Reis zorgeloos door de Alentejo met een VAB-Reisbijstand.

Vorig artikelLeren rijden met een deelauto? Astrid deed het!
Volgend artikelVespa VL1T: Italiaanse schone in Limburg