Mechelen gratis treinrittenFoto: Visit Mechelen

Je wilt er eens met de trein opuit trekken, maar weet niet waar naartoe? Natuurlijk kun je voor de grote shopping- of cultuursteden kiezen. Maar je kunt ook sporen richting minder bekende trekpleisters, kleinere steden én natuurgebieden die vlot bereikbaar zijn met de trein.

Expo’s in en rond het station

Hoe makkelijk kan het zijn? Net naast het station van Schaarbeek ligt Train World, dat je de geschiedenis van de Belgische spoorwegen toont. Je kunt natuurlijk ook naar Wallonië. Het hypermoderne station van Luik-Guillemins, een ontwerp van sterarchitect Santiago Calatrava, is op zich al een bezoek waard. Bovendien heeft het station een eigen exporuimte, waar nu een tentoonstelling over Napoleon loopt.

La Boverie in Luik

Als je dan toch naar Luik gaat, mag je het prachtige park La Boverie, op het eiland Outremeuse in de Maas, niet overslaan. Hier ligt ook het gelijknamige museum La Boverie. Bewonder er de vaste collectie van het museum voor schone kunsten.

Groen rond Leuven

Net ten zuiden van Leuven ligt het prachtige Heverleebos, dat aansluit op het Meerdaalwoud. Vanuit station Oud-Heverlee of station Sint-Joris-Weert wandel je in zo’n 2 km naar de instappunten. Nog vanuit station Sint-Joris-Weert kun je ook naar een natuurgebied aan de Dijle. De Doode Bemde is een wondermooie mozaïek van hooiland, rietvelden, akkers, broekbosjes en vijvers.

Antwerpen anders

Een dagje Antwerpen met de trein is meer dan de zoo. Vanuit Antwerpen-Centraal stap je in een kwartier naar een muurtekening van Kiekeboe, het startpunt voor een wandeling langs tien stripmuren. Vertrek je al ’s morgens en wil je eerst in ’t stad ontbijten? Bekijk onze selectie van de hipste adresjes. Of stap eens een station vroeger uit: vanuit Antwerpen-Berchem zwerf je langs de prachtige villa’s en paleizen van de Zurenborgwijk of hoogstaande streetart.

Ontdek Ronse

Je kunt je gratis treinritten ook gebruiken voor wat minder bekende bestemmingen. Het oudste stationsgebouw van het Europese vasteland staat in Ronse, maar in 1844 was dit het station van Brugge. Hoezo? Beide steden hadden op een bepaald moment een groter gebouw nodig en dus werd het Brugse station in 1879 steen voor steen afgebroken en naar Ronse ‘verplaatst’. Later, tussen de twee wereldoorlogen, werd Ronse en welvarende textielstad, met niet alleen fabrieksgebouwen en arbeidershuisjes maar ook fraaie art-decovilla’s. Die kun je ontdekken via de nieuwe erfgoedapp, mét start aan het station.

Cultuur en natuur aan zee

De kust biedt meer dan strand en ruisende golven. Zo is natuurgebied De Fonteintjes, dat op 1,5 km van het station in de duinen van Blankenberge begint en tot Zeebrugge loopt, een oase van rust. Met duinen, dichte struiken en stille waterplassen. In Oostende mag je het vernieuwde James Ensorhuis – op tien minuten stappen van het station – niet missen, waar je nu ook een rondleiding voor kinderen vindt. Bij die heropening hoort een nieuwe interactieve wandeling door de stad, die aan het Ensorhuis begint.

Mechelen Kinderstad

Niet alleen in het Speelgoedmuseum of Technopolis heeft Mechelen een hart voor kinderen. Zo kun je het stadscentrum verkennen met de kindvriendelijke wandeling ‘Van Arend tot Zwaluw’. Benieuwd naar grappig bestickerde elektriciteitskasten? Kies dan voor de Kinderkunstroute. Ook het Museum Hof van Busleyden, een prachtig renaissancistisch stadspaleis, ontdek je met een knotsgek hoorspel op kindermaat. En als je tussendoor nog wilt lunchen of shoppen, moet je zeker onze favoriete adressen checken.

Natuurpracht in Limburg

De trein zet je ook af dicht bij de mooie natuur waar ze in Limburg zo trots op zijn. Zo ligt toegangspoort Kattevennen van het 12.000 ha grote Nationaal Park Hoge Kempen maar 3,7 km van het station Genk. Toch te ver? Neem je fiets mee op de trein. Tot eind 2020 kan dat gratis (je moet wel een fietssupplement op zak hebben). In NP Hoge Kempen liggen 51 wandellussen en zijn er veel fietsmogelijkheden. Nog een aanrader: een wandeltocht door Haspengouw. Stap uit in Sint-Truiden en wandel 21 km langs een deel van een Groot Routepad naar het station van Alken. Je gratis treinritten kun je dus ook gebruiken voor een groen dagje uit.

Trendy Kortrijk

Kortrijk was lang aan de saaie kant, maar dankzij een grote metamorfose is dit vandaag een trendy stad met oog voor design en hippe winkels. De make-over begon met de heraanleg van de Leieboorden, op 1 km van het station. Een zalige plek zijn om te slenteren of te picknicken! Let ook op de architectuur van de bruggen. Vlakbij ligt Texture, het eigentijdse museum over de vlasindustrie dat ook van hedendaagse kunst houdt. Tips voor winkels of eetadresjes? Pluis de Creative City Tour uit of surf naar onze Kortrijk-aanraders.

Gent revisited

Net als je denkt dat je Gent kent, vindt de stad zichzelf opnieuw een beetje uit. In dit Van Eyck-jaar kun je niet alleen het gerestaureerde Lam Gods bekijken, maar ook straatkunst geïnspireerd door Van Eyck opzoeken. Origineel zijn de nieuwe Walk Local-tochten, waarin bekende Gentenaars – van dj’s Stephen en David Dewaele en designerduo Muller Van Severen tot actrice Pascale Platel en voetballer Vadis Odjidja – hun geheime spots verklappen. Vertrek op tijd met je kaart vol gratis treinritten, zodat je eerst nog kunt ontbijten op een van onze favoriete plekken.

Vorig artikelAnna, de cabin die je ‘schuift’ naar het weer of je humeur
Volgend artikelOok VAB doet volop mee met telewerken