Mechelen

Een zwevend wandelpad boven de Dijle, een uitkijktoren van jewelste en boetiekjes slecht voor de portemonnee. Niemand kan aan de citytripallures van Mechelen weerstaan.

Vele jaren liet men Mechelen links liggen. De stad leek gedoemd het mindere broertje tussen Antwerpen en Brussel te zijn. Maar de dingen kunnen verkeren. Kleiner is fijner. En dat hebben ze in Mechelen goed begrepen. De stad werd deskundig opgekalefaterd en herrees als een aangename, hippe provinciestad, uitgerust met slenterstraten en voorzien van de nodige coole koffiebars, lunchstekken en boetiekjes.

Cultuur in Mechelen

De Grote Markt

Hier bewonder je niet één maar drie stadhuizen: het oude Schepenhuis, het huis Den Beyaert en het huidige stadhuis. Zo’n mooi Unesco-plaatje dat het haast niet echt lijkt. Ooit de perfecte postkaart, vandaag de populairste selfieplek.

Sint-Romboutstoren

Om Mechelen in vol ornaat te bewonderen, moet je de Sint-Romboutstoren op. Werelderfgoed, opgetrokken in 1452, goed voor 538 treden heen en evenveel terug, 97 meter hoog en hét symbool van de stad. Deze toren gaf de Mechelaars hun bijnaam. Zo zegt de legende althans. In 1687 dacht men dat de toren in brand stond, tijdens het blussen bleek het om maneschijn te gaan. Sindsdien worden de inwoners van Mechelen maneblussers genoemd.

Sint-Romboutstoren, Onder den Toren 12, sintromboutstoren.mechelen.be

Martin’s Patershof

Deze kerk werd omgebouwd tot een viersterrenhotel zonder aan schoonheid in te boeten. Leuk weetje: Stromae trad hier in het huwelijksbootje.

Martin’s Patershof, Karmelietenstraat 4, www.martinshotels.com

Begijnhof en brouwerij het Anker

Het Begijnhof, Groot en Klein. Niet zo uitgestrekt, maar wel een knus dorp in de stad. Het Vlaanderen uit lang vervlogen tijden. Nostalgische charme die ook Unesco wist te waarderen. In die stratenwirwar ligt bovendien al sinds 1369 brouwerij Het Anker verscholen, befaamd dankzij zijn Gouden Carolusbier en één van ‘s lands oudste brouwerijen. ’s Weekends kun je er binnenlopen, de rest van de tijd ben je welkom in hun brasserie, waar elk bier volgens de regels van de kunst wordt uitgeschonken. Vlakbij kun je aansluiten op de Gouden Carolusroute.

Brouwerij Het Anker, Guido Gezellelaan 49, www.hetanker.be

Het Dijlepad

Via het Dijlepad kun je over het water slenteren tussen de Haverwerf en zijn 16e-eeuwse panden, het strak in zijn vel zittende Lamot Congres- en Erfgoedcentrum en de Kruidtuin, goed voor 250 kruidensoorten.

Kazerne Dossin

In Kazerne Dossin gaat het er heel wat ingetogener aan toe. Hier wordt het historische verhaal van de Holocaust in België verteld. Een beklijvend museum, memoriaal en documentatiecentrum, ontworpen door bOb Van Reeth.

Kazerne Dossin, Goswin de Stassartstraat 153, www.kazernedossin.eu

Shoppen in de Onze-Lieve-Vrouwenstraat

Met de Onze-Lieve-Vrouwestraat alleen al ben je makkelijk een halve dag zoet. Starten doe je trouwens bij Zoet om er wat schepsnoep in te slaan, kwestie van suikerdipjes te vermijden.

Daarna binnenspringen bij Johan en Kelli in Lily, waar je Scandinavisch hip en Franse flair tegen democratische prijzen vindt om uiteindelijk ook eens bij de buren van Goldfish te piepen. Een droom én nachtmerrie voor al wie kinderen heeft. Je vindt hier immers alleen maar wondermooie kindermerken.

Pal daarnaast wacht Supergoods, ecologisch maar niet belegen. Denk accessoires, bijzondere lampen, recyclagetassen van Freitag, fair fashion tot zelfs baardolie. Stuk voor stuk items met een duurzaam, ecologisch karakter.

En dan is er De Zondvloed, waar je werkelijk overdonderd wordt door een zondvloed van boeken en literaire hebbedingen. Tegelijkertijd is dit verrassend genoeg de ideale stop voor je eerste koffiepauze. Lezers, schrijvers en al wie dorst heeft, is immers welkom om in de vernieuwde koffiebar een fair trade, ecologisch, biologisch of lokaal drankje te nuttigen.

Ten slotte slenter je langs lifestylehuis Blossom House en designstek Colorfool.

Zoet, nr. 143, www.snoepzoet.be

Lily, nr. 120, www.shoplily.be

Goldfish, nr. 118, www.goldfish.be

Supergoods, nr. 116, www.supergoods.be

De Zondvloed, nr. 70, www.dezondvloed.be

Eten en drinken

Lunchen in Sisterbean

Na het shoppen in de Onze-Lieve-Vrouwestraat kun je heerlijk lunchen in Sisterbean. Wij smulden van een groene salade met biet, feta, avocado en notencrunch om uiteindelijk met een meeneemlatte te vertrekken. Het leven kan mooi zijn.

Sisterbean, Vismarkt 26, www.sisterbean.be

Aperitieven in Unwined

Tijd voor een aperitief? Unwined is een gezellige wijnbar die wijn, bubbels en hapjes serveert. Van een minikaasfondue over albóndigas (Spaanse gehaktballetjes in een pittige tomatensaus) tot dadels uit de oven.

Unwined, Steenweg 22, www.unwined.be

Burgers bij Il Cardinale

’s Avonds kun je een stevige beet nemen in burgerbar Il Cardinale. Wij gaan resoluut voor de saintly shrooms: portobello, gegrilde groenten, kruidenboter, tapenade van gedroogde tomaten en daarbij perfecte frietjes en huisgemaakte mayonaise. Dit onder het goedkeurend ook van de tientallen Maria’s naast ons.

Il Cardinale, Sint-Romboutskerkhof 1, www.ilcardinale.be

De Gouden Carolusroute rond Mechelen

Laat de stad achter je met de Gouden Carolusroute, 58 kilometer beginnend bij het Anker. Al trappend beland je bij het Zennegat, een heus rivierenknooppunt, waar de Dijle, de Zenne en het kanaal Leuven-Dijle samenkomen. De route stuurt je verder richting Rumst en Boom, naar whiskystokerij De Molenberg. Dit jongere broertje van Het Anker heeft slechts één doel: een unieke kwaliteitswhisky distilleren uit het moutbeslag van de Gouden Carolus Tripel. En dat lukt aardig. In 2013 kwam de whisky op de markt en al een jaar later won de Gouden Carolus Single Malt Whisky de zilveren medaille op de International Wine and Spirit Competition.

Stokerij De Molenberg, Klaterstraat 1, Blaasveld, www.stokerijdemolenberg.be

Vorig artikelGetest: Renault Talisman
Volgend artikelGetest: Hyundai Tucson