Citytrips in eigen land: 3 alternatieven voor drukke Vlaamse steden

Niemand wil deze zomer in een drukke massa belanden. Deze drie Vlaamse steden vormen het perfecte alternatief voor hun grote toeristische zussen. Drie ideale citytrips in eigen land!

Alternatief voor Brugge: Roeselare

Interieur, streetart en architectuur met een fris streekbiertje

Oké, Brugge zal deze zomer minder druk zijn doordat er geen busladingen Aziatische toeristen arriveren. Maar toch zullen heel wat Belgen de weg naar Die Scone weten te vinden. Enter Roeselare op amper een halfuurtje rijden! Een stad zonder de charme van Brugge of de hipheidsfactor van Kortrijk? Dat denk je verkeerd. Straatkunstenaars uit heel Europa lieten hun creativiteit de vrije loop in Roeselare en transformeerden grijze wijken tot hotspots. Je zou er ook van opkijken hoeveel uitzonderlijk mooie interieurwinkels je in het centrum vindt: Vida Design (De Munt 2), Boost Moodshop (Mandellaan 307) en Domus Plus (St. Amandsstraat 87), om er maar enkele te noemen.

Hou je sowieso van een sterk staaltje architectuur? Spring dan zeker binnen in ARhus, de hypermoderne bibliotheek van de stad (De Munt 8). Het spectaculaire gebouw is opgenomen in de Atlas of European Architecture. Van hieruit heb je gratis een breedbeelduitzicht op de sfeervolle Grote Markt. Wat zonde dat er op dit plein nog auto’s mogen parkeren! Hallo, stadsbestuur?

Een andere topper in Roeselare is het museum KOERS, over de geschiedenis van de wielersport (Polenplein 15). Zelfs als Eddy Merckx en co je geen moer kunnen schelen, heeft het prachtige gebouw – een voormalige brandweerkazerne – heel wat te bieden. Inclusief museumshop met leuke snuisterijen en hippe wielermode. Achteraf kun je op het zonnige terras bekomen met een frisse Rodenbach. Dit meermaals bekroonde streekbier is zowat de grootste trots van Roeselare. In de brouwerij van de familie Rodenbach (Spanjestraat 133) proef je ter plekke waarom. Ben je eerder fan van een gezellige koffieklets? Dan ben je bij De Charmante Koffiepot aan het juiste adres (Processiestraat 29). Met veel passie vertelt Vera over haar liefde voor… koffiekannen. De ene kan is de andere niet!

Slapen in een kleine stad als Roeselare doe je op maat: in een kleine B&B dus. Wij zijn fan van B&B Le Nord, een smaakvol gerenoveerde stadswoning met drie luxueuze themakamers (Noordstraat 219). Koekjes en koffie op de kamer, heerlijke bedden en een royaal ontbijt: hier word je nog echt in de watten gelegd.

 

Alternatief voor Hasselt: Tongeren

Moderne luxe te midden van een ver verleden

Tongeren is een stad die al langer op de radar van citytrippers staat. En niet alleen om de unieke wekelijkse antiekmarkt, die bekendstaat als de grootste brocanterie van de Benelux (Leopoldwal en omgeving). De oudste stad van het land heeft ook enkele historische kleppers in de aanbieding. Zoals het betoverende Begijnhof, de Romeinse verdedigingsmuren of de middeleeuwse omwallingen, maar vooral: de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek (Graanmarkt). Deze basiliek is zonder twijfel een van de mooiste gotische gebouwen in België. Zelfs zonder torenspits – die na de zoveelste brand of storm niet meer werd hersteld – lijkt ze volmaakt.

Rechts achter de basiliek zie je een vreemd modern gebouw opduiken: het Gallo-Romeins Museum (Kielenstraat 15). Van neanderthaler tot Romein, hier treed je in de voetsporen van je eigen voorouders. Niet met stoffige vitrines waarin wat stenen uitgestrooid liggen, maar wel door middel van uitgekiende beeld- en klankeffecten. Een boeiend bad in ons verre verleden!

Na al dat citytrippen zin gekregen in een écht deugddoend bad? In het Eburon Hotel vind je vast een chique badkuip waarin je heerlijk kunt liggen weken (De Schiervelstraat 10). Dit minimalistische viersterrenhotel ligt in een voormalig monumentaal klooster. Van hieruit kun je je weekendje gewoon verderzetten: wijnkasteel Genoels-Elderen ligt op slechts 9 minuten rijden (Kasteelstraat 9, Riemst), het wellnesscomplex Thermen Sané is zelfs nog dichterbij (Bilzersteenweg 411). En voor het diner hoef je maar je hotelkamer uit te stappen. Hotelrestaurant Esaki neemt je mee op een reis door het verre Oosten (De Schiervelstraat 10). Een stukje Azië in Romeins Limburg, noemen ze dat.

Ook om te shoppen zit je in Tongeren goed met een paar parels van boetiekjes: Jozefien biedt Scandinavische mode voor hem en haar (Maastrichterstraat 15), Très Jolien mikt op trendy fashion voor mama en dochter (Maastrichterstraat 63). En dat zonder de drukte van de Meir of het nabijgelegen Maasmechelen Village!

Leestip: Combineer je bezoek aan Tongeren met het ‘Toscane van Vlaanderen’. Dit zijn de hoogtepunten van Haspengouw!

 

Alternatief voor Gent: Oudenaarde

Vlaanderens Mooiste op meerdere vlakken

Het is niet gemakkelijk toeven in de schaduw van Gent, de vree wijste stad van ‘t land. Maar Oudenaarde trekt zich daar weinig van aan en vaart zijn eigen koers. Te beginnen met de Ronde Van Vlaanderen, die hier elk jaar over de eindstreep bolt. Het wielermuseum Centrum Ronde van Vlaanderen is een echte aanrader en legt de heroïek van Vlaanderens Mooiste bloot (Markt 43).

Op diezelfde Grote Markt staat nog zo’n stuk Vlaams erfgoed: het schitterende stadhuis van Oudenaarde, met zijn belforttoren en flamboyante gotische gevel (Markt 1). Alleen al dit gebouw is een bezoekje aan de Oost-Vlaamse stad meer dan waard! De bouw ervan kostte destijds, in de 16de eeuw, evenveel als 35 burgerwoningen. Ook de rest van het gigantische marktplein staat vol met fraaie renaissancehuizen, een erfenis van Oudenaardes glorierijke verleden in de tapijtnijverheid.

Wil je de stadsvibes doorspekken met een portie natuur, dan zit je helemaal goed in de hoofdstad van de Vlaamse Ardennen. Smeer je kuiten in en rijd in het wiel van de Adriaen Brouwer Fietsroute door het golvende landschap (startpunt op de Markt). Deze fietstocht brengt je naar de pittoreske dorpskern van deelgemeente Ename en naar brouwerij Roman, de oudste familiebrouwerij van het land (Hauwaart 105). Klop in Ename zeker eens aan bij Huis Beaucarne, een prachtig bewaarde woning uit de 18de eeuw (Beaucarnestraat 9). Je kunt er van een uitgebreide afternoontea genieten in een van de historische salons. Bokrijk is er niets tegen.

Na een 30-tal kasseivretende kilometers gaat het bourgondische feest gewoon verder in het hart van Oudenaarde. Met een diner in het populaire Bistrant ’t Verloren Hart scoor je altijd (Stationsstraat 40). Volgens de eigenaar is een bistrant ‘een combinatie van een gezellige bistro en het betere restaurant’. Hef als afsluiter het glas op je fietsprestaties met een Adriaen Brouwer-streekbier in De Carillon, het oudste en bruinste cafeetje van Oudenaarde (Markt 49). Wie die Adriaen Brouwer nu eigenlijk was? Een Oudenaardse notoire zuipschuit én zeer getalenteerde kunstschilder van kroegtaferelen. Schol!

Leestip: Onze 6 tips in de Vlaamse Ardennen.

Vorig artikelWandelen om te leren: 5 onmisbare apps
Volgend artikelGetest: Peugeot e-2008