Mobiliteit

Wat je moet weten over winterbanden en sneeuwkettingen

Wie op sneeuwvakantie vertrekt, is maar beter op de hoogte van de plaatselijke regels wat betreft winterbanden en sneeuwkettingen. Een overzicht!

07/10/2016
Deel met je vrienden:
Facebook Twitter linkedin email

Wie op sneeuwvakantie vertrekt, is maar beter op de hoogte van de plaatselijke regels wat betreft winterbanden en sneeuwkettingen. Een overzicht!

Winterbanden

Er bestaan heel wat misverstanden en vooroordelen over winterbanden, maar dat ze de veiligheid verhogen is alvast een feit. Uit Duits onderzoek blijkt dat 25 tot 35 % van de ongevallen in de winterperiode te wijten zijn aan de weersomstandigheden. Bij lagere temperaturen wordt rubber harder en daardoor verliezen zomerbanden hun optimale grip op het wegdek. Ook de remweg wordt langer bij winterse omstandigheden. Winterbanden zijn gemaakt uit een zachtere rubbersamenstelling en hebben een ander profiel, waardoor de grip op de weg bij lagere temperaturen (vanaf + 7°C) beter en de remweg korter is. Winterbanden zijn te herkennen aan het ‘sneeuwvlok’ symbool.

 

OmstandigheidTemperatuurSnelheidVerschil in remafstand
IJs– 5 °C30 km/hzomerband + 13 meter
Verharde sneeuw– 5 °C50 km/hzomerband + 37 meter
Nat wegdek+ 2 °C90 km/hzomerband + 11 meter
Nat wegdek+ 6 °C90 km/hzomerband + 4 meter
Droog wegdek+ 5 °C100 km/hwinterband + 2 meter
Droog wegdek+ 20 °C100 km/hwinterband + 5 meter

 

Uit bovenstaande tabel blijkt duidelijk dat winterbanden enkel een effect hebben bij winterse omstandigheden onder de 7 °C. Uit onderzoek van VAB blijkt echter dat het effect van winterbanden vooral bij mannelijke bestuurders teniet gedaan wordt door risicocompensatie: doordat je een veiliger gevoel hebt met winterbanden, ga je sneller rijden. Vooral mannen met winterbanden voelen zich veiliger bij moeilijk berijdbare wegen:

 

Wie voelt zich veilig wanneer de wegen moeilijk berijdbaar zijn?
Vrouw met winterbanden34 %
Vrouw zonder winterbanden23 %
Man met winterbanden61 %
Man zonder winterbanden37 %

 

Voor winterbanden geldt de 4x4x4-regel:

  • Winterbanden moet je monteren op de 4 wielen
  • De minimale profieldiepte van winterbanden is 4 mm
  • Je kan winterbanden maximaal 4 jaar gebruiken

Als er winterbanden gemonteerd zijn, moet men zich houden aan de voorgeschreven maximumsnelheid van de band (aangegeven door de snelheidsindex op de band). Als deze lager is dan die van de auto, dan moet je dit met een voor de bestuurder zichtbare sticker aangeven.

Een alternatief voor winterbanden zijn vierseizoensbanden, aangeduid met het teken M+S (mud en snow). Deze banden kunnen het hele jaar door gebruikt worden, maar presteren minder goed dan echte winterbanden, vooral bij sneeuw.

Sneeuwkettingen

Sneeuwkettingen zijn niet geschikt voor autosnelwegen en zijn daarom geen alternatief voor winterbanden. De snelheid die je kan rijden met sneeuwkettingen ligt immers rond de 50 km/u. Hoewel een auto op winterbanden beter bestand is tegen winterse omstandigheden, kan het vooral op bergwegen nodig (of zelfs verplicht) zijn om sneeuwkettingen te monteren. Sneeuwkettingen moeten gemonteerd worden op de aangedreven wielen.

Overzicht per land

LANDWINTERBANDSNEEUWKETTING
Luxemburg

 

Verplicht bij winterse omstandigheden vanaf 1 oktober 2012Niet verplicht
DuitslandVerplicht bij winterse omstandighedenEnkel verplicht bij verkeersbord
FrankrijkEnkel verplicht bij verkeersbordEnkel verplicht bij verkeersbord
Italië

 

 

Enkel verplicht bij verkeersbord

Verplicht in de Aostavallei van 15/10 tot 15/04

Enkel verplicht bij verkeersbord in combinatie met zomerbanden

Verplicht aan boord in de  Aostavallei van 15/10 tot 30/04

OostenrijkVerplicht bij winterse omstandigheden van 01/11 tot 15/04Verplicht aan boord van 01/11 tot 15/04
TsjechiëVerplicht van 01/11 tot 31/03Enkel verplicht bij verkeersbord
Zwitserland

 

Enkel verplicht bij verkeersbord

 

Enkel verplicht bij verkeersbord

Verboden in Selisberg-, de St. Gotthard- en de San Bernardinotunnel

SlowakijeWinter- of all-season banden bij gladheid en sneeuwvalVerplicht aan boord tijdens wintermaanden

Luxemburg

Winterbanden
Het Groot-Hertogdom Luxemburg verplicht vanaf 1 oktober 2012 het gebruik van winterbanden bij winterse omstandigheden. Als automobilisten geen vier winterbanden op hun wagen kunnen of willen plaatsen, moeten zij deze in de garage laten ingeval van ijzel,  opgehoopte sneeuw, smeltende sneeuw, ijsplekken of rijm. Wie bij deze winterse omstandigheden betrapt wordt op het rijden zonder winterbanden, riskeert een boete van € 74.

Sneeuwkettingen
Het gebruik van sneeuwkettingen in Luxemburg is toegestaan, maar niet verplicht.

Duitsland

Winterbanden
In Duitsland moet de auto voorzien zijn van banden die aangepast zijn aan de weersomstandigheden. De wetgeving voorziet geen vaste periode. Winterse weersomstandigheden zijn ijzel, gladheid door sneeuw, smeltende sneeuw en gladheid door ijs- of rijpvorming. De boete voor rijden op ongeschikte banden is € 40. Als je niet voldoet aan de voorschriften, kan dit bij een ongeval sneller leiden tot medeaansprakelijkheid en tot strafrechterlijke vervolging. De minimum profieldiepte in Duitsland is 1,6 mm. Een minimum van 4 mm wordt echter aangeraden voor winterbanden.

Sneeuwkettingen
In sommige omstandigheden is het gebruik van sneeuwkettingen ook verplicht, dit wordt met speciale verkeersborden aangegeven (blauw, rechthoekig, afbeelding band met ketting). Deze verplichting geldt ook voor auto’s met winterbanden en voor vierwiel aangedreven auto’s. Met sneeuwkettingen mag je maximaal 50 km/u rijden.

Frankrijk

Winterbanden
In Frankrijk is het uitgangspunt dat je banden moeten corresponderen aan de wegomstandigheden. Het verplichte gebruik van winterbanden kan met een verkeersbord worden aangegeven. De minimum profieldiepte in Frankrijk is 3,5 mm. Als je bij winterse omstandigheden geen winterbanden of sneeuwkettingen gebruikt, riskeer je een boete van € 135. Na ontvangst van een boete mag je niet verder rijden, tot de wagen in orde is.

Sneeuwkettingen
Sneeuwkettingen mogen alleen gebruikt worden op wegen waar sneeuw ligt. Op veel passen is het gebruik van sneeuwkettingen bij sneeuw verplicht. Dat wordt aangegeven met een speciaal verkeersbord (blauw, rechthoekig, afbeelding band met ketting). Ook aanhangwagens moeten dan met sneeuwkettingen uitgerust worden. De maximim snelheid is 50 km/u.

Italië

Winterbanden
Op bergwegen kan winteruitrusting (winterbanden en/of sneeuwkettingen) verplicht zijn. Dit wordt dan met een speciaal verkeersbord aangegeven. In de Aostevallei is het van 15 oktober tot 15 april verplicht winterbanden te gebruiken. Het gebruik van sneeuwkettingen in plaats van winterbanden is ook toegestaan. Als je niet beschikt over winterbanden (of sneeuwkettingen bij sneeuw) in de Aostevallei, riskeer je een boete van € 80.

Sneeuwkettingen
In Italië is er geen algemene verplichting. Toch zijn er wegen (vooral bergpassen) waarop sneeuwkettingen verplicht zijn. In de Aostevallei, bijvoorbeeld, is het van 15 oktober tot 30 april verplicht sneeuwkettingen in de auto te hebben. Dit wordt aangegeven met speciale verkeersborden (blauw, rechthoekig, afbeelding band met ketting, opschrift ‘Tansito con catene’).

Oostenrijk

Winterbanden
Tussen 1 november en 15 april is het verplicht bij winterse omstandigheden op alle wielen winterbanden te hebben of sneeuwkettingen te monteren op de aangedreven wielen. Buiten deze periode kan het gebruik van winterbanden op bergwegen verplicht worden. Bij het gebruik van winterbanden, moeten deze minimaal 4 mm profiel hebben.

Sneeuwkettingen
Sneeuwkettingen mogen alleen gebruikt worden indien dit noodzakelijk is en indien ze zo zijn aangebracht dat ze het wegdek niet beschadigen. De gehele weg moet met sneeuw of ijzel bedekt zijn. Op sommige plaatsen zijn sneeuwkettingen verplicht, dat wordt aangegeven met speciale verkeersborden (blauw, rond, afbeelding band met ketting). De aangeraden snelheid is 40 km/u. In tunnels is het gebruik van sneeuwkettingen verboden.

Tsjechië

Winterbanden
Winterbanden zijn verplicht in Tsjechië van 1 november tot en met 31 maart. Ook all-season banden zijn toegestaan (met logo M+S, M.S. of M&S). De banden moeten minimaal 4 mm profiel hebben.

Sneeuwkettingen
In de wintermaanden is het verplicht sneeuwkettingen bij te hebben. Het gebruik van sneeuwkettingen is alleen toegestaan als de wegen met sneeuw zijn bedekt.

Zwitserland

Winterbanden
In Zwitserland is er geen wettelijke regeling voor winterbanden, als de weersomstandigheden dit vereisen moet men echter wel een winteruitrusting gebruiken. Zorg je op zomerbanden voor hinder op de weg, riskeer je een boete van € 73.

Sneeuwkettingen
Sneeuwkettingen zijn verplicht als de toestand van de weg dat noodzakelijk maakt. Verplicht gebruik wordt aangegeven met het speciale verkeersbord. De maximumsnelheid van sneeuwkettingen is 50 km/u. Het gebruik van sneeuwkettingen is verboden in tunnels. Het is verboden sneeuwkettingen te gebruiken in de Selisberg-, de St. Gotthard- en de San Bernardinotunnel.

Slowakije

Winterbanden
Slowakije verplicht het gebruik van winterbanden met het M+S-teken bij gladheid en sneeuwval. Wie niet over aangepaste banden beschikt, riskeert mee aansprakelijk gesteld te worden bij een ongeval.

Sneeuwkettingen
Het is verplicht in de wintermaanden sneeuwkettingen in de auto te hebben. Sneeuwkettingen zijn alleen toegestaan wanneer de wegen met sneeuw zijn bedekt.

 

Bij VAB-Banden vind je de juiste band voor jouw profiel

vab banden

Overweeg je ook de aankoop van winterbanden? VAB-Banden zoekt op basis van jouw rijdersprofiel de juiste winterband. Loop eens langs in de vestiging in Dilbeek, Overijse of De Pinte.

@ Schrijf je in voor onze nieuwsbrief