winterbanden en sneeuwkettingen

Wie op sneeuwvakantie vertrekt, voorziet z’n wagen maar beter van winterbanden en neemt best ook sneeuwkettingen mee. 

Winterbanden

Er bestaan heel wat misverstanden en vooroordelen over winterbanden, maar dat ze de veiligheid verhogen is alvast een feit. Uit Duits onderzoek blijkt dat 25 tot 35 % van de ongevallen in de winterperiode te wijten zijn aan de weersomstandigheden. Bij lagere temperaturen wordt rubber harder en daardoor verliezen zomerbanden hun optimale grip op het wegdek. Ook de remweg wordt langer bij winterse omstandigheden. Winterbanden zijn gemaakt uit een zachtere rubbersamenstelling en hebben een ander profiel, waardoor de grip op de weg bij lagere temperaturen (onder 7°C) beter en de remweg korter is. Winterbanden zijn te herkennen aan het ‘sneeuwvlok’ symbool.

 

Omstandigheid
Temperatuur
Snelheid
Verschil in remafstand
IJs
– 5 °C
30 km/h
zomerband + 13 meter
Verharde sneeuw
– 5 °C
50 km/h
zomerband + 37 meter
Nat wegdek
+ 2 °C
90 km/h
zomerband + 11 meter
Nat wegdek
+ 6 °C
90 km/h
zomerband + 4 meter
Droog wegdek
+ 5 °C
100 km/h
winterband + 2 meter
Droog wegdek
+ 20 °C
100 km/h
winterband + 5 meter

 

Uit bovenstaande tabel blijkt duidelijk dat winterbanden enkel een effect hebben bij winterse omstandigheden onder de 7 °C. Uit onderzoek van VAB blijkt echter dat het effect van winterbanden vooral bij mannelijke bestuurders teniet gedaan wordt door risicocompensatie: doordat je een veiliger gevoel hebt met winterbanden, ga je sneller rijden. Dat is uiteraard niet de bedoeling. Ook met winterbanden moet je nog steeds je rijstijl aanpassen.

Voor winterbanden geldt de 4x4x4-regel:

  • Winterbanden moet je monteren op de 4 wielen
  • De minimale profieldiepte van winterbanden is 4 mm
  • Je kan winterbanden maximaal 4 jaar gebruiken

Als er winterbanden gemonteerd zijn, moet men zich houden aan de voorgeschreven maximumsnelheid van de band (aangegeven door de snelheidsindex op de band). Een alternatief voor winterbanden zijn vierseizoensbanden, aangeduid met het teken M+S (mud en snow). Deze banden kunnen het hele jaar door gebruikt worden, maar presteren minder goed dan echte winterbanden, vooral bij sneeuw.

Hier kun je lezen in welke landen winterbanden verplicht zijn.

Sneeuwkettingen

Sneeuwkettingen zijn niet geschikt voor autosnelwegen en zijn daarom geen alternatief voor winterbanden. De snelheid die je kan rijden met sneeuwkettingen ligt immers rond de 50 km/u. Hoewel een auto op winterbanden beter bestand is tegen winterse omstandigheden, kan het vooral op bergwegen nodig (of zelfs verplicht) zijn om sneeuwkettingen te monteren. Sneeuwkettingen moeten gemonteerd worden op de aangedreven wielen.

Hier kun je lezen in welke landen je sneeuwkettingen moet gebruiken.

Vorig artikelDe geschiedenis van BMW
Volgend artikel48u in de Luxemburgse Moezel