Milieuzones in Europa Mobiliteit

De verschillende milieuzones in Europa

In Europa duikt de ene milieuzone na de andere op. Een kort overzicht van alle regels om door de bomen het bos nog te zien.

30/05/2017
Deel met je vrienden:
Facebook Twitter linkedin email

Denemarken

Steden als Kopenhagen, Aalborg, Aarhus en Odense hebben een milieuzone voor bussen en vrachtwagens. Motorhomes vallen niet onder deze regels.

Duitsland

Heel wat steden in Duitsland hebben een ‘Umweltzone’. Een overzicht vind je op www.vab.be/duitsmilieuvignet. Om die zone in te mogen, heeft je auto een groene of gele milieusticker nodig. Het begin van zo’n zone wordt aangeduid met een bord waarop de toegestane stickers staan. In de praktijk is dat bijna altijd enkel de groene. Een Duits milieuvignet kun je bestellen bij VAB.

Frankrijk

Enkele Franse steden hebben een milieuzone, de ‘Zone à Circulation Restreinte’, ofkortweg  ZCR , die je enkel met de juiste milieusticker in mag. Er zijn zes verschillende categorieën. Een Crit’Air-vignet moet je op voorhand bestellen, dat kan enkel online via certificat-air.gouv.fr. De zones in Rijsel (Lille), Grenoble, Lyon, Toulouse en Straatsburg (Strasbourg) gelden enkel bij smogalarm, die van Parijs geldt het hele jaar door op weekdagen tussen 8 uur ’s morgens en 8 uur ’s avonds. In het weekend dus niet. Naast de ZCR bestaat ook nog de ZPA, ‘Zone de Protection de l’Air’. Dat is een grotere zone die meerdere gemeentes kan omvatten. De ZPA geldt enkel op dagen met luchtvervuiling.  Meer informatie over het Franse milieuvignet kun je hier vinden.

Italië

Veel Italiaanse steden bakenen een milieuzone af, de ‘Zona a Traffico Limitato’, of kortweg ZTL, die wordt aangegeven met een bord. Als bezoeker mag je die zone niet inrijden. Camera’s met nummerplaatherkenning registreren wie de zone betreedt. Als je hotel zich in zo’n zone bevindt, dan moet je op voorhand je nummerplaat doorgeven aan het hotel, anders riskeer je een boete. In Bologna moet automobilisten een milieuticket, ‘ticket per l’accesso’, aanschaffen om tussen 7 en 20 uur in het verkeersluwe deel van de stad te mogen rijden. In het stadscentrum van Milaan (Area C) mag je tijdens werkdagen tussen 7u30 en 19u30 alleen maar rijden als je een Eco-pas hebt. Die is te koop in tabakszaken, krantenwinkels en postkantoren.

Nederland

Utrecht en Rotterdam hebben milieuzones waar dieselwagens ouder dan 1 januari 2001 niet meer welkom zijn.

Portugal

Lissabon heeft een milieuzone (ZER, Zona de Emissões Reduizidas) die geldt op werkdagen tussen 7u en 21 u. Er zijn twee zones die voor toeristen moeilijk te onderscheiden zijn. Algemeen beschouwd mag je met een Euronorm 3 alle zones binnen.

Spanje

Ook sommige Spaanse steden, zoals Madrid, hebben milieuzones. Deze autoluwe zones worden aangegeven met borden met het opschrift ‘Area de prioridad residencial’. Wie geen vergunning heeft, mag de zone niet inrijden. Er wordt gecontroleerd met behulp van camera’s. Ligt je hotel in zo’n zone, dan moet je op voorhand je nummerplaat doorgeven. Barcelona heeft een milieuzone die alleen van kracht is bij sterke luchtvervuiling. De controle gebeurt met een milieuvignet dat je kunt kopen in Spaanse postkantoren. Voor buitenlandse voertuigen is het in Barcelona niet verplicht om een vignet te hebben.

Tsjechië

De stad Praag heeft beperkende maatregelen voor vrachtvervoer. Motorhomes vallen niet onder die regels.

Verenigd Koninkrijk

In Londen wordt een congestion charge geheven van maandag tot en met vrijdag. In het begin van de zone staan borden en markeringen met een grote letter ‘C’ in een rode cirkel. Die taks moet ook betaald worden door bezoekers. Je auto registreren en betalen kan via tfl.gov.uk.

Zweden

Ook in Stockholm en Göteborg is er een congestion taks. Die geldt op weekdagen tussen 6u30 (Göteborg 6u) en 18u30, maar niet tijdens het weekend, op feestdagen en in de maand juli. De regeling geldt ook voor buitenlandse voertuigen. Het systeem werkt met camera’s die de nummerplaat registreren. De rekening krijg je thuis toegestuurd.

@ Schrijf je in voor onze nieuwsbrief