Italië milieuzone

In Italië hebben veel steden een ZTL of milieuzone. Daarin mag je niet zo maar rijden, ook niet als toerist. Het kan je meermaals een boete kosten.

Welke milieuzones zijn er in Italië?

Om de verkeersdruk in de stadscentra te verminderen hebben heel wat steden in Italië een soort milieuzone ingevoerd, de Zona Traffico Limitato (ZTL). In die zone mogen enkel wagens rijden die daar expliciet de toestemming voor hebben. Het heeft dus niets te maken met hoeveel je wagen uitstoot. Het zijn vooral inwoners of leveranciers die een specifieke zone in mogen. In sommige steden geldt de ZTL niet de hele dag. Op de verkeersborden bij het inrijden van de zone staat aangegeven tussen welke uren je de zone niet mag inrijden. Daarnaast hebben sommige steden zoals Milaan nog een extra strengere milieuzone.

Hoe wordt een ZTL aangegeven?

Het begin van een ZTL wordt aangeduid met een verkeersbord, maar toeristen zien dat weleens over het hoofd of weten niet wat het bord betekent. De controle gebeurt via cameraherkenning.

Wat als je toch een ZTL inrijdt?

Wie zonder toestemming een ZTL inrijdt, krijgt een boete. Dit gebeurt elke keer als je de zone inrijdt. Wie op zoek is naar een parkeerplaats en vier keer langs de camera passeert, ontvangt dus vier boetes! De extra boetes kunnen aangevochten worden, maar dat moet in het Italiaans. Lastig natuurlijk als je de taal niet machtig bent. Daarnaast is het niet altijd zeker dat de extra boetes ook geseponeerd worden. Wie in Italië zijn boete niet binnen de 60 dagen betaalt, kan een verhoging van het boetebedrag verwachten, wat soms oploopt tot het dubbele. Als je klacht niet wordt aangenomen, dan kan het zijn dat je alsnog de boete moeten betalen plus het extra boetegeld voor de late betaling.

Hotel in milieuzone?

Wees in de centra van Italië dus extra aandachtig voor de ZTL-verkeersborden! Ligt je hotel in een milieuzone, neem dan op voorhand contact op met je hotel. Vaak kunnen zij je nummerplaat doorgeven aan de overheid, zodat je de milieuzone toch in kunt zonder boete.

Zijn er nog extra milieuzones?

Sommige steden en regio’s hebben nog strengere eisen.

Milaan

In de binnenstad van Milaan (Area C) moet je van maandag tot vrijdag tussen 7u30 en 19u30 een toegangsticket kopen om de milieuzone in te mogen rijden.

Piemonte

Van 1 oktober tot 31 maart in steden met meer dan 30.000 inwoners waar de stikstofwaarden worden overschreden (niet op de snelwegen). Diesels of benzinewagens met Euronorm 0 hebben een rijverbod het ganse jaar door.

Venezia

Van 1 oktober tot 31 maart in steden met meer dan 30.000 inwoners waar de stikstofwaarden worden overschreden (niet op de snelwegen). Rijverbod geldt dan alle werkdagen tussen 8u30 en 18u30. Dit verbod geldt voor diesels met Euronorm 0 tot en met 3 en benzinevoertuigen met Euronorm 0 en 1.

Lombardije

Van 1 oktober tot 31 maart in steden met meer dan 30.000 inwoners waar de stikstofwaarden worden overschreden (niet op de snelwegen). Het rijverbod geldt dan tussen 7u30 en 19u30 voor dieselvoertuigen met Euronorm 0 ,1 ,2 ,3 en voor benzinevoertuigen 0 , 1 en 2.

Emilia Romagna

Van 1 oktober tot 31 maart in steden met meer dan 30.000 inwoners waar de stikstofwaarden worden overschreden (niet op de snelwegen). Het rijverbod geldt op de eerste zondag van de maand en op alle werkdagen tussen 8u30 en 18u30. Dit verbod geldt voor diesels met Euronorm 0 tot en met 4 en benzinevoertuigen met Euronorm 0 en 1. Uitzondering is voorzien als je met meer dan 3 personen in de wagen zit.

Lees ook

De verschillende milieuzones in Europa.