Italië milieuzone

In Italië hebben veel steden een ZTL of milieuzone. Daarin mag je niet zo maar rijden, ook niet als toerist. Het kan je meermaals een boete kosten.

Welke milieuzones zijn er in Italië?

Om de verkeersdruk in de stadscentra te verminderen hebben heel wat steden in Italië een soort milieuzone ingevoerd, de Zona Traffico Limitato (ZTL). In die zone mogen enkel wagens rijden die daar expliciet de toestemming voor hebben. Het heeft dus niets te maken met hoeveel je wagen uitstoot. Het zijn vooral inwoners of leveranciers die een specifieke zone in mogen. In sommige steden geldt de ZTL niet de hele dag. Op de verkeersborden bij het inrijden van de zone staat aangegeven tussen welke uren je de zone niet mag inrijden. Via deze site kun je nakijken welke regels er precies gelden in de stad of gemeente waar je naartoe reist. Daarnaast hebben sommige steden zoals Milaan nog een extra strengere milieuzone.

 

Hoe wordt een ZTL aangegeven?

Het begin van een ZTL wordt aangeduid met een verkeersbord, maar toeristen zien dat weleens over het hoofd of weten niet wat het bord betekent. De controle gebeurt via cameraherkenning.

Wat als je toch een ZTL inrijdt?

Wie zonder toestemming een ZTL inrijdt, krijgt een boete. Dit gebeurt elke keer als je de zone inrijdt. Wie op zoek is naar een parkeerplaats en vier keer langs de camera passeert, ontvangt dus vier boetes! De extra boetes kunnen aangevochten worden, maar dat moet in het Italiaans. Lastig natuurlijk als je de taal niet machtig bent. Daarnaast is het niet altijd zeker dat de extra boetes ook geseponeerd worden. Wie in Italië zijn boete niet binnen de 60 dagen betaalt, kan een verhoging van het boetebedrag verwachten, wat soms oploopt tot het dubbele. Als je klacht niet wordt aangenomen, dan kan het zijn dat je alsnog de boete moeten betalen plus het extra boetegeld voor de late betaling.

Hotel in milieuzone?

Wees in de centra van Italië dus extra aandachtig voor de ZTL-verkeersborden! Ligt je hotel in een milieuzone, neem dan op voorhand contact op met je hotel. Vaak kunnen zij je nummerplaat doorgeven aan de overheid, zodat je de milieuzone toch in kunt zonder boete.

Zijn er nog extra milieuzones?

Sommige steden en regio’s hebben nog strengere eisen.

Milaan

In de binnenstad van Milaan (Area C) moet je van maandag tot vrijdag tussen 7u30 en 19u30 een toegangsticket kopen om de milieuzone in te mogen rijden. Enkel dieselwagens met Euronorm 6 en benzinewagens met Euronorm 3 en hoger kunnen een ticket kopen. Vanaf oktober 2024 wordt voor benzinewagens de Euronorm op 4 gelegd en voor dieselwagens Euronorm 6 ABC.

Bologna

In de binnenstad van Bologna moet je van maandag tot vrijdag tussen 7u en 20u een toegangsticket kopen om de milieuzone in te mogen rijden. Benzinewagens met Euronorm 2 of minder en dieselwagens met Euronorm 3 of minder kunnen geen ticket kopen. Vanaf 2024 zijn ook dieselwagens met Euronorm 4 en in 2025 Eurnorm 5 niet meer welkom.

Palermo

In de binnenstad van Palermo moet je een toegangsticket kopen om de milieuzone in te mogen rijden (tijden verschillen van seizoen tot seizoen). Enkel dieselwagens met Euronorm 4 en hoger en benzinewagens met Euronorm 3 en hoger kunnen een ticket kopen.

Lombardije

Er is een permanent rijverbod in 570 gemeenten voor benzinevoertuigen met Euronorm 0 en 1 en voor dieselwagens met Euronorm 0,1,2 en 3 (+4 van 1 oktober t.e.m. 31 maart) in de gemeenten van Fascia 1, Fascia 2 en in steden met meer dan 30.000 inwoners van maandag tot vrijdag tussen 7u30 en 19u30 (niet op snelwegen). Als de fijnstofwaarden worden overschreden is er een tijdelijk rijverbod in de hele regio voor dieselwagens met Euronorm 4 en lager tussen 8u30 en 18u30.

Piemonte

Van 1 oktober tot 30 april is er in steden met meer dan 20.000 inwoners een rijverbod voor benzinevoertuigen met Euronorm 1 en lager en voor dieselwagens met Euronorm 4 en lager (niet op snelwegen) van maandag tot vrijdag tussen 8u30 en 18u30.

Veneto

Van 1 oktober tot 30 april is er in steden met meer dan 30.000 inwoners een rijverbod voor benzinevoertuigen met Euronorm 1 en lager en voor dieselwagens met Euronorm 4 en lager (niet op snelwegen) van maandag tot vrijdag tussen 8u30 en 18u30. Als de fijnstofwaarden worden overschreden worden de regels strenger.

Emilia Romagna

Er is een rijverbod van 1 oktober tot 30 april voor benzinevoertuigen met Euronorm 2 en lager en voor dieselwagens met Euronorm 3 en lager (niet op snelwegen) van maandag tot vrijdag tussen 8u30 en 18u30. In steden met meer dan 30.000 inwoners zijn ook dieselwagens met Euronorm 4 niet welkom in die periode. Als de fijnstofwaarden worden overschreden mogen ook dieselwagens met Euronorm 5 niet meer rijden op die momenten.

Lees ook

De verschillende milieuzones in Europa.

Vorig artikelDe verschillende milieuzones in Europa
Volgend artikelAlles over het milieuvignet in Frankrijk