Wat moet je doen bij slippen

Regen, ijzel of sneeuw? Een slippertje is vlug gebeurd. Maar wat moet je doen als je auto aan het slippen gaat?

“Gaat je auto aan het slippen, dan is het zaak om goed te blijven kijken”, aldus de slipexpert van VAB-Rijschool. “Nooit naar de problemen of de obstakels, altijd naar de uitweg in de rijrichting.” Snel genoeg reageren is de boodschap, maar niet overmatig om de auto niet meer in onbalans te brengen. Dreigt je wagen in de bocht van zijn ideale lijn af te wijken, dan zijn er meestal twee oorzaken, maar gelukkig evenveel oplossingen volgens de VAB-Rijschoolinstructeur.

Je kunt op twee manieren slippen

“Duik je te snel een bocht in, dan krijg je te maken met onderstuur: de auto glijdt rechtdoor over zijn voorwielen. Breekt de achterkant van je wagen uit, dan heb je met overstuur te maken: een auto die de neiging heeft om rond zijn as te draaien. In beide gevallen is de oplossing meteen gas lossen, het ontkoppelingspedaal indrukken en naar de uitweg kijken. Je handen volgen immers automatisch je ogen. Blijkt een crash toch onvermijdelijk, ga dan vol in de remmen om de impactsnelheid zo veel mogelijk te verminderen.” Wat als je met een automaat rijdt? Dan kun je uiteraard niet ontkoppelen. Gas lossen is dan de aangeraden reactie. Als je tijd hebt kun je de auto nog in de N-stand zetten, maar vaak lukt dat niet meer omdat je je handen al vol hebt met het sturen in de juiste richting.

Wat er ook gebeurt: blijf naar de uitweg kijken en je handen sturen er automatisch naartoe.

Regen? Pas je rijstijl aan

“Je rijstijl aanpassen, doe je in de eerste plaats door meer afstand tot je voorligger te laten”, aldus de slipexpert. “In Frankrijk is het bij wet verplicht om je snelheid met 20 km/u te verminderen als het regent, omdat het dan langer duurt om te vertragen en te stoppen. Bij een hogere snelheid bestaat het risico dat de profielgroeven het water tussen de banden en het wegdek niet snel genoeg geëvacueerd krijgen, waardoor de band op een waterfilm gaat zweven en het contact met de weg verloren gaat.” Het spreekt dan ook voor zich dat goede banden met voldoende profieldiepte onontbeerlijk zijn, evenals de juiste reacties als er aquaplaning optreedt. “Als je voelt dat je wagen gaat zweven, druk dan onmiddellijk de koppeling in (of los het gaspedaal bij een automatische transmissie), ga zeker niet remmen en blijf kijken in de richting waar je naartoe wilt. Daardoor staan de wielen in de juiste stand op het moment dat de banden weer grip krijgen.”

 

Tip

Loopt het toch helemaal fout? Met een VAB-Pechbijstand kun je ook bij een ongeval beroep doen op onze hulp. Wij takelen je auto naar de garage voor herstelling.

Vorig artikelOosterweel: Linkeroever krijgt fietstunnel en grotere park-and-ride
Volgend artikelOp stap tijdens de herfstvakantie: (bijna) gratis voor kinderen!