Onderhoud garage Rijden

Klein of groot onderhoud?

Neem je contact op met een garage voor een onderhoud, dan komt volgende vraag geheid aan bod: een klein of een groot onderhoud?

09/06/2017
Deel met je vrienden:
Facebook Twitter linkedin email

Ken je het antwoord niet?

Dan kan de werkplaats dat allicht achterhalen op basis van de kilometerstand en leeftijd van de wagen.

 

Wat is het verschil tussen klein een groot onderhoud?

Heel eenvoudig: bij een klein onderhoud worden enkel de olie en de oliefilter ververst, terwijl bij een groot onderhoud alle vloeistoffen (gaande van olie over koelvloeistof tot rem- en zelfs versnellingsbakolie toe) gecontroleerd worden. Een nieuwe lucht- en interieurfilter horen daar doorgaans ook bij, wat de rekening hoger doet oplopen.

 

Is de kous daarmee af?

Tussen kleine en grote beurten in kunnen er ook andere onderdelen slijten, zoals remblokken en remschijven. Heeft je motor nog een distributieriem (in plaats van een ketting), dan moet die ook om de zoveel tijd vervangen worden. Om maar te zeggen dat de omschrijving ‘klein’ of ‘groot’ onderhoud de lading niet helemaal dekt. Meteen de reden waarom elk merk zijn eigen terminologie hanteert, vaak met cijfers om de specifieke inspectie aan te duiden. Alle rekeningen netjes bijhouden en het onderhoudsboekje secuur laten afstempelen is dus de boodschap, ook om de waarde van je wagen bij doorverkoop te verhogen.

@ Schrijf je in voor onze nieuwsbrief