Auto verkopen aan particulier

Verkoop je je auto aan een handelaar, dan regelt die de praktische kant. Maar wil je hem aan een particulier verkopen, dan moet je zelf een hoop dingen regelen. Dit moet je weten!

Stel een verkoopovereenkomst op

Dat doe je het best in tweevoud, één voor elke partij. De verkoopovereenkomst bevat de namen en adressen van beide partijen, de beschrijving (merk, type, kilometerstand, brandstof, kleur…) van de auto en de datum van de eerste inverkeerstelling.

Btw is niet nodig

Om als particulier je auto te verkopen, hoef je geen btw door te rekenen aan een andere particulier.

Laat de auto keuren voor verkoop

Maak een afspraak bij de technische controle voor schouwing van het voertuig voor verkoop. Je krijgt een keuringsattest en een aanvraag tot inschrijving (het roze formulier). Dat laatste is maar twee maanden geldig. Dat betekent dat je de auto in die periode moet verkopen of opnieuw moet aanbieden. Spreek je met de koper af dat hij de keuring laat uitvoeren, vermeld dan in het contract ‘technische controle te voldoen door de koper’. Bij de technische controle krijg je ook een tweedehandsrapport en een Car-Pass.

Garantie is niet mogelijk

Als particulier kun je geen garantie geven op je auto zoals een handelaar. Wat je het best wel doet, is op het contract de volgende vermelding zetten: ‘gekocht in de staat waarin de auto zich bevindt, gekend en gekeurd door de koper’.

Overhandig deze documenten aan de koper

  • inschrijvingsbewijs (in één of verscheidene delen)
  • gelijkvormigheidsattest van het voertuig
  • aanvraag tot inschrijving van een voertuig (het roze formulier), afgeleverd en afgestempeld door de technische controle
  • keuringsattest van de technische controle
  • tweedehandsrapport, opgesteld door de technische controle
  • Car-Pass: officieel document met de kilometerstand van het voertuig
  • verkoopovereenkomst
  • voor een voertuig met een LPG-installatie: het attest voor de LPG-installatie

Je nummerplaat terugsturen

Neem je geen andere auto in gebruik, dan moet je je nummerplaat terugbezorgen aan de Dienst voor Inschrijvingen van Voertuigen (DIV). Dat kan via je verzekeringsagent of via de post. Je krijgt van de DIV een bewijs van ontvangst dat je nodig hebt om de verzekering op te zeggen. Ook de verkeersbelasting wordt op die manier meteen geregeld. Je krijgt het tegoed van de niet gebruikte maanden terugbetaald.

Je nummerplaat hergebruiken

Koop je binnen de vier maanden een ander voertuig, dan kun je je nummerplaat hergebruiken. Wie nog een oude, Belgische nummerplaat heeft, krijgt automatisch een nieuwe, Europese toegestuurd. De verzekering hoef je niet op te zeggen. Je polis zal automatisch worden aangepast aan je nieuwe wagen.

Tip

Ben je na de verkoop van je eigen wagen op zoek naar iets anders? Bij VAB-Tweedehandswagens selecteren we alleen de beste wagens voor onze klanten. Bekijk ons aanbod of kom gerust eens langs in onze toonzaal. Geen zin om je auto particulier te verkopen? VAB-Tweedehandswagens heeft ook interessante overnameformules.

Vorig artikelDe geschiedenis van Mercedes-Benz
Volgend artikelJe auto correct laden doe je zo