Hoe ervaren reizigers hun vakantie deze zomer? Worden veiligheidsmaatregelen overal goed nageleefd en drukt dat de vakantiepret? We reizen mee van Frankrijk en Spanje tot Oostenrijk en IJsland.

Stefaan en Catherine kozen met hun gezin voor een roadtrip naar Oostenrijk

“Oorspronkelijk wilden we een roadtrip maken via Duitsland naar Oostenrijk, Slovenië en Kroatië. Omdat het lange tijd niet duidelijk was of we nu wel of niet in Slovenië en Kroatië konden verblijven, hebben we die twee landen geschrapt. In Duitsland viel het ons op dat men er heel streng is en gedwee de regels volgt. In winkels en tankstations droeg iedereen plichtsbewust een mondmasker, en ook in Legoland moest een masker gebruikt worden. Dat was in Oostenrijk wel even anders. Op restaurant werd er bijvoorbeeld te weinig afstand gehouden, zowel tussen de tafels als door de dienster. Hier zagen we voor het eerst ook mensen weer gewoon handen schudden. Misschien dat men in de bergen minder schrik heeft omdat er minder besmettingen zijn? Het coronavirus blijft wel een beetje door je hoofd spoken, maar het weegt niet op het vakantiegevoel. Op drukbezochte plekken voelden we ons iets minder op ons gemak, maar wandelingen waarbij je weinig passanten tegenkomt, voelen dan weer bevrijdend. Wat we ook aangenaam vinden, is dat je voor musea en dergelijke op voorhand moet reserveren, waardoor het er altijd best rustig is. Omdat we vooral in onze eigen bubbel vertoeven, maak ik me op vakantie niet al te veel zorgen.”

Wim en Ilse trokken met hun kinderen naar een camping in Zuid-Frankrijk

“Onze vakantie in Castellane lag al sinds oktober vast. De keuze voor een camping was niet ingegeven door de omstandigheden, want we gaan al een paar jaar kamperen. We hebben wel een tijd getwijfeld of we zouden vertrekken. We mochten annuleren tot een dag voor ons vertrek, maar hebben uiteindelijk toch besloten om te gaan. Daar zijn we nu blij om, want we hebben ons tijdens de reis weinig tot geen zorgen gemaakt om corona. Een kampeervakantie was dit jaar wel een extra troef, omdat je gemakkelijk in je eigen bubbel kunt blijven. Op de camping zelf werden de regels redelijk goed opgevolgd: telkens maar één gezin in de receptieruimte, de tafels op de terrassen ver genoeg uit elkaar en telkens ontsmet, en een beperkt aantal personen bij het zwembad. Kinderanimatie was er dit jaar niet voorzien. De kids konden wel een hoogteparcours doen, maar daar werd dan weer niets ontsmet. Tijdens een daguitstap in Nice zagen we dat de regels in de winkels alvast goed opgevolgd werden. Bewakingspersoneel keek erop toe dat iedereen een mondmasker droeg en in het Hard Rock Café werd zelfs onze temperatuur gemeten.”

Nick en Leen vlogen naar IJsland voor een motorhomevakantie met hun gezin

“Onze reis was al geboekt en we hebben gewoon gewacht of we mochten vertrekken of niet. Op de luchthaven viel meteen op hoe leeg het daar was; ook onze vlucht naar Reykjavik was niet volledig gevuld. Iedereen droeg zijn mondmasker en ik had niet de indruk dat iemand daar een probleem van maakte. Wie naar IJsland reist, moet zich op voorhand registeren en een app downloaden. Bij aankomst in de luchthaven moet je kiezen of je twee weken in quarantaine gaat of een coronatest ondergaat. In de rij van de quarantaine stond niemand, dus vrijwel alle toeristen kiezen voor zo’n test. De test wordt uitgevoerd door verplegend personeel door middel van een wisser in de neus en een staafje in de mond; binnen de 12 tot 16 uur krijg je de uitslag via de app. In de tijd tot je het resultaat ontvangt, mag je geen openbaar vervoer nemen of openbare plaatsen bezoeken. Twaalf uur later kregen we het fiat om verder te reizen. Verder heeft het coronavirus ons niet beziggehouden. Er zijn nog niet veel toeristen op het eiland, dus je komt weinig mensen tegen. De IJslanders zelf voelen zich redelijk veilig, omdat het aantal coronagevallen laag is en alle inkomende toeristen getest worden. We genieten van de rust, de prachtige natuur en de weinige regels om ons straks opnieuw aan te passen aan de striktere regelgeving in België.”

Chris reisde met haar partner en petekindje met de bus naar Lloret De Mar

“Pas een week voor vertrek beslisten we om op vakantie te gaan, omdat we de rust echt even nodig hadden. Wij gaan meestal met de bus op vakantie, en dit jaar dus ook. Bij het opstappen werd onze temperatuur gemeten en moesten we de handen ontsmetten. De bus zelf was voor de helft gevuld en tussen de verschillende plaatsen zat een scheidingswand. We vonden dat de busreis alvast heel goed georganiseerd was. In het hotel zelf moet je bij het binnenkomen altijd je handen ontsmetten en een mondmasker dragen als je rondloopt in de gangen of de lift neemt. Dat is ook zo in het restaurant, tot je aan tafel zit. De maaltijden werden in ons hotel geserveerd in buffetvorm, maar je diende wel wegwerphandschoenen te dragen. Al bij al hebben we de indruk dat de Spanjaarden de regels strikter naleven dan Belgen. Op straat en in winkels draagt iedereen een mondmasker. Al die maatregelen hebben de vakantiestemming niet gedrukt. Alleen is zo’n masker natuurlijk wel warm en als brildrager niet altijd even handig. Wel houden we het nieuws goed in de gaten. Aangezien er in Catalonië een aantal rode zones zijn, volgen we de raadgevingen goed op.”

Peter en Anita reden met een camper langs de GR5 naar Frankrijk

“Vorig jaar in november boekten we een kampeerwagen om deze zomer door Zweden te trekken. Tot een week voor vertrek hebben we getwijfeld, maar uiteindelijk besloten we het toch niet te doen. Het risico om na al die weken thuiswerk opnieuw in quarantaine te moeten gaan, wilden we liever niet nemen. Aangezien de motorhome al vastlag, besloten we het traject van de GR5 te volgen, via de Ardennen en Luxemburg door Frankrijk. Niet te ver weg en niet te veel grenzen over, dus in geval van nood ook snel terug thuis. Het leek ons één van de meest veilige vakantieformules. De coronamaatregelen zagen we onderweg toch wel evolueren. Voorbij Luik leek het alsof er nooit corona was geweest. De restaurants en terrasjes zaten behoorlijk vol. In het Groothertogdom Luxemburg was het andere koek. Daar kwam je als klant zelfs het terras niet op zonder mondmasker. Eens gezeten aan tafel, mocht je het wel afdoen. In Frankrijk zagen wij zowel in winkels als in horeca de maatregelen en de toepassing ervan gaandeweg verslappen. Personeel droeg vrijwel overal consequent een mondmasker, maar cliënteel droeg het naar het zuiden toe minder en minder, zeker in supermarkten. Anderhalve meter ruimte tussen de tafels op restaurant of terras werd lang niet altijd aangehouden, maar op de campings viel het dan weer wel op dat het sanitair regelmatiger gepoetst werd. Wij hebben ons in ieder geval niet al te veel zorgen gemaakt.”

Vorig artikelDe 18 musts van Wallonië
Volgend artikelAutovakanties naar Frankrijk populairst deze zomer