© Campaway

Gaan en staan waar je wilt! Wordt een motorhome jouw ideale metgezel, of twijfel je nog? We beantwoorden de meestgestelde vragen.

Waarom een motorhome?

Het belangrijkste voordeel van een motorhome is de vrijheid van het reizen. Vergeet de stress van tickets, vertrektijden, volgepropte valiezen. Met een motorhome ga je je eigen weg, de zon achterna. Over de hele wereld vind je campings en camperparkings, waar je beschikt over alle mogelijke faciliteiten. Het voertuig zelf is als een loft op wielen. Je vindt binnen alle comfort van thuis, vaak met leuke extra’s als een zonneluifel of fietsendrager om het helemaal af te maken.

Welke soorten motorhomes bestaan er?

Motorhomes worden ingedeeld in vier verschillende categorieën, volgens opbouw en indeling. Een alkoof heeft een lage slaapkamer boven de stuurcabine, met als voordeel dat de lengte van het voertuig korter kan zonder dat er leefruimte verloren gaat. Bij een semi-integraal is de ruimte boven de cabine beperkt tot opslagruimte. Daardoor is de luchtweerstand kleiner en is dit type lager dan een alkoof. De integraal vormt één geheel, zonder aparte cabine. Door deze opbouw is de luchtweerstand enorm klein, waardoor ook het brandstofverbruik het laagst is. De integratie van de stuurcabine in de zithoek levert extra leefruimte op. Deze mobilhomes worden luxueuzer ingericht, waardoor ze ook iets duurder zijn dan de andere modellen. Bij de ‘van‘ wordt het originele koetswerk van een bestelwagen behouden. Binnenin wordt deze volledig ingericht om te kamperen. Je vindt hier alle faciliteiten van een grotere motorhome terug, enkel wat compacter. Daardoor is hij gemakkelijker te parkeren, maar beperkter qua aantal gasten.

Van links naar rechts: integraal, semi-integraal, alkoof, van

Hoe zit het met de watervoorziening in een motorhome?

Net als thuis beschik je in een motorhome over stromend water. Elke camper heeft een verswater- en een afvalwatertank. De verswatertank wordt meestal binnen geplaatst. Zo bevriest het water minder snel. De tank kan gemakkelijk bijgevuld worden via een luik in de buitenwand van de motorhome. De afvalwatertank bevindt zich onderaan het voertuig, ideaal om te ledigen op de daarvoor voorziene plaatsen. Het is aangeraden geen water te drinken uit de verswatertank omdat water dat stilstaat bederft.

En de energievoorziening?

Elke motorhome is voorzien van één startbatterij voor de motor en één batterij voor het woongedeelte. Die laatste is nodig voor de verlichting, waterpomp, ventilator van de verwarming, het controlepaneel en eventuele accessoires als een televisie. Bij een normaal verbruik levert de batterij stroom voor ongeveer twee dagen zonder netstroom of een draaiende motor. Een zonnepaneel kan helpen om tussendoor bij te laden. Op veel motorhomeparkings en campings kun je je voertuig aansluiten op de netstroom. Propaangas gebruik je voor de verwarming, de boiler, het kookvuur en de koelkast, waarvan de verwarming het meeste opslokt. Met één gasfles kom je ’s zomers echter vlot een maand toe.

Hoeveel gewicht mag ik meenemen?

Het laadvermogen verschilt van motorhome tot motorhome. De Maximaal Toegelaten Massa (MTM) is afhankelijk van het type en merk. Voor motorhomes met een MTM tot 3500 kg mag je rijden met een B-rijbewijs. Ligt de MTM hoger, dan is een C-rijbewijs vereist. De hoeveelheid bagage die je mag meenemen met een motorhome heet het nuttig laadvermogen.  Het nuttig laadvermogen is de Maximaal Toegelaten Massa (MTM) min de rijklare massa. Die wordt dan weer mee bepaald door de extra opties en accessoires van het voertuig. Hoe meer opties, hoe hoger de rijklare massa, hoe minder bagage je kunt meenemen. Bij de rijklare massa is al wel een bestuurder, een gevulde watertank en een gevulde benzinetank gerekend. Bijna elke motorhome is voorzien van een garage waar je bagage in kunt opbergen. Wil je toch meer bagage meenemen, dan kun je een aanhangwagen achter je motorhome hangen.

TIP Wielkeggen helpen om de motorhome waterpas te zetten op een hellende ondergrond. Wil je de motorhome gewoon stabiel zetten, dan gebruik je steunen om de veren in het chassis te blokkeren, waardoor het voertuig niet meer zal wiebelen.

Met dank aan Dicar.

Kopen of huren?

Reizen met een motorhome spreekt je aan, maar je bent niet zeker of het je wel honderd procent zal liggen? Dan is huren een goede optie. De ervaring zal duidelijkheid brengen. Ook als je overweegt een motorhome te kopen, kan het interessant zijn er eerst één te huren, zodat je kunt bepalen welk type en welke indeling het best bij jouw gezin past. Ten slotte is een motorhome huren de meest interessante oplossing voor wie slechts één kampeervakantie per jaar plant.

TIP Overweeg je een motorhome te kopen? Weet dat de meeste huurbedrijven hun vloot na één seizoen verkopen om nieuwe voertuigen te kunnen aanbieden. Misschien vind je daartussen wel je toekomstige reisgezel.

Tips bij het huren van een motorhome

  • Tijdig boeken wordt aangeraden. De populaire zomermaanden zijn dikwijls al in het voorjaar volgeboekt.
  • Informeer goed naar de voorwaarden die aan de huur verbonden zijn. Zo mogen bestuurders soms niet jonger dan 21 jaar zijn of zijn huisdieren niet toegelaten.
  • Volstaat je rijbewijs B, of heb je een rijbewijs C nodig?
  • Wanneer mag je de motorhome ophalen en wanneer moet je hem terugbrengen? De meeste motorhomes vertrekken namelijk dezelfde dag nog met een nieuwe huurder.
  • Check of je eigen wagen bij de dealer mag blijven staan tijdens de huurperiode.
  • Zorg dat er voldoende tijd is voor uitleg bij het ophalen van de motorhome.
  • Moet er een voorschot overgemaakt worden bij de afsluiting van het huurcontract?
  • Is het voertuig omnium verzekerd en zo ja, hoeveel bedraagt de vrijstelling?

TIP Nog meer informatie en inspiratie vind je op de website Campaway, een initiatief van de BCCMA, Belgian Caravan-Camping and Motorhome Association.

Vorig artikel7 tips om snel een nieuwe taal te leren
Volgend artikelNog te veel auto’s rijden rond met winterbanden