autovakanties naar FrankrijkCaro Sodar

VAB-Reisbijstand maakt een eerste balans op van deze uitzonderlijke zomer: landgenoten blijven meer thuis, maar trekken ook massaal met de auto naar Frankrijk.

Heel wat mensen kiezen deze zomer duidelijk voor een ‘staycation’. In de eerste twee weken van juli telde VAB-Reisbijstand 19% minder dossiers. Wie toch de landsgrenzen oversteekt, kiest vooral voor Frankrijk. Daar blijft het aantal pechgevallen zelfs stabiel ten opzichte van vorig jaar. Frankrijk is dus afgetekend de belangrijkste vakantiebestemming voor Belgen dit jaar. We kiezen vooral voor ‘la douce France’ omdat de coronamaatregelen er gelijkaardig zijn, omdat de zekerheid op mooi weer groter is dan in eigen land en omdat we in geval van een nieuwe lockdown relatief snel naar huis kunnen keren.

Minder populaire bestemmingen

Buiten de autovakanties naar Frankrijk blijft ook Spanje nog een vrij populaire vakantiebestemming bij de Belgen, met ‘slechts’ 8% minder oproepen dan vorig jaar. Oostenrijk (-55%), Kroatië (-53%), Italië (-42%) en Zwitserland (-41%) zijn dan weer de sterkste dalers. Ook de Scandinavische landen zijn duidelijk een stuk minder populair. VAB-Reisbijstand heeft voorlopig zelfs nog geen enkel dossier in Denemarken, Zweden of Noorwegen. Reizigers contacteren de alarmcentrale dit jaar vooral ook vanop hun bestemming en minder op rondreis. Mensen kiezen dus één bestemming uit om hun vakantie door te brengen en blijven daar zo veel mogelijk in hun bubbel.

Daling medische interventies

VAB-Reisbijstand kreeg tot nu toe 75% minder medische dossiers te verwerken. Dat komt vooral doordat er veel minder vliegvakanties zijn, maar wellicht ook omdat mensen met ziektesymptomen er vaker voor kiezen om niet op vakantie te vertrekken. Ook uit de medische dossiers blijkt dat Frankrijk de populairste vakantiebestemming is. Tijdens een normale zomervakantie komt 1 op de 8 medische dossiers uit Frankrijk; dit jaar is meer dan 1 op de 3 medische dossiers er één in Frankrijk.

 

Lees ook

Vijf Vlamingen delen hun ervaringen over reizen in tijden van corona

Zo ga je coronaproof op reis

Check de coronamaatregelen op jouw vakantiebestemming

Tips om pech te voorkomen tijdens je autovakantie

Vorig artikelReizen in tijden van corona, hoe verloopt dat?
Volgend artikelMet z’n allen pizza’s bakken in Damme