Haspengouw tips

In de lente verandert Haspengouw in ons eigen Toscane. Hotelkamers zijn in de bloesemperiode vaak jaren op voorhand gereserveerd. Tijd om nú al je voorjaarse weekend Limburg te plannen dus. Deze tips zetten je alvast op weg.

Made in Haspengouw

De ene hobby loopt al wat meer uit de hand dan de andere. Die van Daniël is behoorlijk ontspoord. Het resultaat? Zo’n 6000 flessen per jaar en tal van prijzen voor Wijndomein Kitsberg. En dat zonder tussenpersonen. Daniël doet alles zelf en verkoopt zijn wijn enkel rechtstreeks. Proeven kan door het boeken van een arrangement of tijdens de vrije rondleidingen.

 

Mondevino

Je moet een steenweg trotseren, maar Mondevino is die omweg meer dan waard. Een no-nonsense bistro én wijnbar waar je niet alleen heerlijk eet en drinkt maar meteen ook je favoriete fles mee naar huis neemt. Of proeven voor je koopt. De relaxte gastheer, tevens bekroond sommelier, weet precies welke wijn bij welk gerecht hoort en een zalig transparante wijnkaart toont je hoeveel een glas, een fles of een take away fles kost.

Vallei van Colen

Houd halt in Kerniel en doorkruis de wondermooie Vallei van Colen, een pleisterplek waar je met je voeten in het gras geniet van Limburgse vlaaien, Loonse stroop, huisgemaakte wafels met aardbeien en andere lokale lekkernijen. Wat verder wacht de Abdij Mariënlof, gesticht in 1438 en sinds 1822 gerund door de cisterciënzers. Dikke muren garanderen hier de rust. Op het domein ontdek je ook het Fruitstreekmuseum, tevens leverancier van gekoelde fruitsappen, confituur en jenever. En dan is er nog die derde trekpleister: Untitled #158, een wondermooi werk van de Schot Aeneas Wilder. Deze houten rondgang, goed voor een 360° blik, laat je toe om de poëtische omgeving gefragmenteerd te bestuderen. Een must!

Doorkijkkerkje

Een absolute must tijdens je parcours is dit werk van het Belgische architectenduo Gijs Van Vaerenbergh (Pieterjan Gijs en Arnout Van Vaerenbergh), te vinden in misschien wel het mooiste bloesemstuk. Reading between the Lines, beter bekend als het doorkijkkerkje, is 10 meter hoog, weegt 30 ton en telt 100 op elkaar gestapelde staalplaatlagen. Een transparant kerkje dat het landschap niet ontsiert, maar dat net lijkt te accentueren.

Tip: De Bloesemplanning

Op toerismelimburg.be/fruit/bloesemmeter toont de Bloesemmeter je de actuele stand van de bloesems. Op toerismelimburg.be/fruitkalender vind je dan weer alle activiteiten in de bloesemmaand, van rondleidingen over fruitterrassen tot proeftochten. De gratis Bloesem & Oogst-app centraliseert al die info en neemt je mee achter de schermen van fruitbedrijven, wijndomeinen en veilingen.

 

Tip: Combineer met een citytrip Tongeren!

Ja, je kunt opteren voor een rustiek hotelletje dat grossiert in plattelandsromantiek, maar wat strak design zorgt voor een gezond evenwicht. Op dus naar Tongeren, waar het Eburon Hotel met zijn rechte lijnen je bloesemuitstap netjes inkadert. Een fijne afwisseling op dat landelijke vertier. En wie zijn bloesemtrip in een weekend plant, kan op zondagochtend meteen die wereldbefaamde antiekmarkt meepikken.

Vorig artikelGetest: Triumph Tiger 800 XRt
Volgend artikelZo ziet de nieuwe Audi A1 eruit