Audi A1

De nieuwe Audi A1 wordt vanaf dit najaar in de showroom geparkeerd. De kleinste telg van Audi rolt echter niet meer in Vorst van de band.

In tegenstelling tot het uittredende model, waarvan sinds 2010 meer dan 830.000 exemplaren een klant vonden, wordt de nieuwkomer niet langer bij ons in Vorst gebouwd maar wel bij Seat in het Spaanse Martorell. Vorst krijgt andere modellen met alternatieve aandrijving toegewezen. De nieuwe A1 is meteen herkenbaar als een Audi maar Juergen Loeffler en zijn designteam hebben wel gekozen voor een uiterlijk dat er gespierder uitziet. De afgeronde contouren van het model van de eerste generatie ruimden de plaats voor een strakker lijnenspel. Het front krijgt een imposant koelrooster met daarboven een kleine sleuf die moet verwijzen naar de allereerste en legendarische Quattro.

Groter

De nieuwe A1 is enkel verkrijgbaar als Sportback, een vijfdeurs dus, en zijn totale lengte nam met bijna 6 centimeter toe waardoor hij nu 4,03 meter meet. Het koetswerk is ook lager en een fractie breder. De extra centimeters hebben ook een praktisch voordeel. Vooral achterin is er meer beenruimte, niet in het minst door de langere wielbasis. De koffer op zijn beurt werd 65 liter groter en heeft nu gemeten tot de afdekplank een volume van 335 liter.

Interieur

Het Infotainmentconcept in de nieuwe A1 Sportback werd rechtstreeks overgenomen van de grotere Audi-modellen. De MMI-radio is standaard. Hij laat zich bedienen met de multifunctionele toetsen op het stuurwiel en het scherm in het volledig digitale instrumentenbord. In de hoogste uitvoering biedt het MMI-navigatiesysteem een MMI-aanraakscherm van 10,1 duim, dat naadloos aansluit bij de zone in zwart glas. Net als bij een smartphone worden alle functies bediend met aanraakinput. De middenconsole staat lichtjes naar de bestuurder gericht.

Motoren

Bij de lancering van de nieuwe Audi A1 zijn drie benzinemotoren beschikbaar en staat er geen diesel op het programma. Het aanbod begint met een 1,0-liter (116 pk) en wordt verder aangevuld met een 1,5-liter ( 150 pk) en een 2,0-liter (200 pk). Meteen na de lancering volgt nog een 1,0-liter basisversie met 95 pk.

Vorig artikelDe hoogtepunten van Haspengouw
Volgend artikelSpanje schaft deel tolwegen af