winterbanden gladde wegenFoto: Manfred Richter

Maar liefst 8 op de 10 Vlamingen zijn overtuigd van het positieve effect van winterbanden bij sneeuw en gladde wegen. Toch heeft slechts de helft van de Vlamingen momenteel winterbanden geïnstalleerd.

Maandag wordt de eerste sneeuw of winterse neerslag verwacht in Vlaanderen. Traditioneel ziet VAB op deze dagen het aantal ongevallen toenemen. Vaak ligt het slechte schoeisel van onze wagens aan de basis. Uit cijfers van VAB-Banden blijkt dat slechts de helft van de particuliere autobezitters die winterbanden hebben de wissel al heeft laten uitvoeren. Bij leasingwagens ligt dat percentage niet veel hoger, slechts 65%. Opvallende cijfers, want je zou verwachten dat wie een set winterbanden heeft, die ook gebruikt.

Nu heel wat Vlamingen hun winterbanden nog niet hebben geïnstalleerd, verwacht VAB komende maandag dan ook een stijging van het aantal ongevallen in de pechstatistieken. Wie niet met winterbanden rijdt, raadt VAB dan ook aan om zijn verplaatsingen maandagochtend uit te stellen of een ander vervoermiddel te kiezen als mogelijke gladheid wordt voorspeld.

Geen wintersport

Op besneeuwde wegen is de remweg van een auto aan 50 km/u met winterbanden 25 meter; met zomerbanden staat dezelfde wagen slechts na 52 meter stil. Uit de VAB-Mobiliteitsbarometer blijkt dat de Vlaming wel degelijk overtuigd is van de voordelen van winterbanden. Zo ziet 79% in dat winterbanden bij winterse omstandigheden een positieve impact op de remweg hebben en is zelfs 93% overtuigd dat ze zorgen voor meer grip en een slippartij kunnen voorkomen.

Als we vragen in welke omstandigheden Vlamingen winterbanden zinvol vinden, blijkt echter dat chauffeurs ze vooral installeren als ze op wintersport vertrekken. Aangezien in deze kerstvakantie reisjes richting de sneeuw geen optie zijn, merkt VAB-Banden dat er veel minder afspraken gemaakt worden om de bandenwissel te laten uitvoeren. Jammer, want ook in ons land hebben winterbanden wel degelijk nut van zodra de temperatuur onder de 7 graden zakt.

Eén op de zes Vlamingen vindt overigens nog dat winterbanden nuttig kunnen zijn als je je auto dagelijks gebruikt. Wie weinig kilometers doet of de wagen kan laten staan op gladde dagen, ziet minder het voordeel van winterbanden. Bij die groep is maar 16% overtuigd van de zin van winterbanden.