lichtspektakel steden

Geen kerstmarkten, geen winterfeesten, geen schaatspistes. Toch zorgen feestverlichting en lichtkunst op veel plaatsen voor een portie magie. Deze tien steden pakken uit met een bijzonder lichtspektakel. Als je even nadenkt over het tijdstip of je bezoekdag, geniet je in alle veiligheid mee.

Wintergloed in Brugge

Tot 10 januari
Brugge dompelt je altijd onder in een speciale sfeer, maar dankzij de tien lichtinstallaties van Wintergloed beleef je de rijke geschiedenis van de stad nog intenser. Tussen 15u30 en middernacht ontdek je bekende Brugse plekken op een unieke manier. Laat je verrassen door de Onze-Lieve-Vrouwtoren, zoek de geliefden aan het Gruuthuseplein of projecteer je eigen lichtsticker op de Poertoren. Een eenrichtingsparcours en stewards zullen de bezoekersstroom in goede banen leiden; er geldt ook een mondmaskerplicht. Check voor je vertrekt de laatste veiligheidsrichtlijnen op de website van Brugge. (Niet op 4 en 5 december.)

 

Light ART in Knokke

Tot 3 januari
In Knokke gaat het lichtkunstfestival coronaproof door, mét mondmaskerplicht. Dit jaar staat alles in het teken van grote namen uit de kunst; voor Light ART zochten lichtkunstenaars inspiratie bij onder meer Keith Haring en Vincent Van Gogh. Het parcours loopt door de shoppingdriehoek. Data en uren vind je op de website. Vergeet ook niet om de druktebarometer van de kust te checken.

 

Sfeervol Antwerpen

Eindejaarsperiode
Antwerpen nodigt je vooral uit tot een ontdekkingstocht die je op eigen tempo door de stad maakt. Alle klassieke wandelassen en trekpleisters, van aan het centraal station tot het standbeeld van Brabo, baden in feestelijk licht. En ook aan de kaaien en het Steen mag je lichtslingers en kerstsfeer verwachten. Met speciale lichtjesdaken en opgetooide kerstbomen is de magie verzekerd!

 

Lichtdraken in Gent

Tot 10 januari
Dankzij zijn lichtplan is een avondwandeling in Gent al jaren een magische belevenis. Nu is daar ook gloednieuwe eindejaarsverlichting bij gekomen, die tot 10 januari blijft hangen. Naast versierde kerstbomen, duizenden sfeerlichtjes en fonkelend moois op de locaties waar anders ‘Winter in Gent’ doorgaat, is dé blikvanger een grote 3D-draak aan de Gras- en Korenlei. Ook boven de winkelstraten en aan de toegangswegen zijn er ‘lichtdraakjes’ te zien. Spot jij ze allemaal?

 

Brussels by Lights

Tot 10 januari
Behalve met de klassieke kerstboom en de levensgrote kerststal op de Grote Markt (tot 6 januari), pakt Brussel ook uit met extra veel verlichting. Tot 10 januari zorgt Brussel by Lights ervoor dat maar liefst 142 winkelstraten in het centrum én in andere wijken – dat zijn er elf meer dan vorige winter – sfeervol verlicht zullen zijn. Daar horen ook verrassend artistieke lichtinstallaties bij. Mis ook de reusachtige origamicreaties in het oude centrum niet, onder meer in de Sint-Hubertusgalerijen en op de binnenplaats van het stadhuis.

 

Kerstbos, muziek en kunst in Veurne

Tot 3 januari
Rep je naar het charmante Veurne voor speciale kerstavonturen. Zo waan je je in het kerstbos op de Grote Markt (van 11 december tot 3 januari), tussen de verlichte bomen, even in het hoge noorden. In die periode verandert ook het Sint-Walburgapark in een sprookjesachtige wereld: vanaf zonsondergang dansen de lichtjes er op de muziek van ereburger Willem Vermandere. Nog meer kunst: van 11 tot 13 december is er een creatief lichtparcours door het centrum. En wie is de Kerstslaper? Dat ontdek je tot eind januari in een uniek Veurns kerstverhaal op 14 panelen langs een 2 km lange route.

Winterlicht in Diksmuide

Tot 11 januari
Van 7 december tot 11 januari ontdek je Diksmuide met een winterse lichtwandeling. Langs een parcours van 2 km, gemarkeerd met stickers en een optimale looprichting, verbaas je je over de mooie binnenstad, sfeervolle lichtconstructies en extra kerstbomen. Wil je er samen met de kinderen een speelse tocht van maken? Spot dan onderweg de winterse figuren, kraak de code en misschien valt er wel een extra eindejaarsgeschenkje in je brievenbus. Een plan van Winterlicht en deelnameformulieren voor de winterbingo en wintercode vind je online.

 

Wintertuin in Leuven

Tot 5 januari
In Leuven is de eindejaarsverlichting helemaal vernieuwd, met vooral fonkelende sterretjes in warme gouden tinten. Niet alleen op de Grote Markt en het Artoisplein zijn indrukwekkende kerstbomen te zien, in de stad en in de deelgemeenten kom je ook meer dan 350 kleinere exemplaren tegen. Naast de wintertuin op de Grote Markt is de hedendaagse kerststal in deelgemeente Wilsele een blikvanger: een greenhouse met exotische planten en silhouetten die naar het kerstverhaal verwijzen. Maak zeker gebruik van de nieuwe druktebarometer.

 

Nostalgie in Kortrijk

Tot begin januari
Ook in Kortrijk gaan ze een stap verder dan klassieke eindejaarsverlichting. Zo verandert het knusse Jozef Vandaleplein, in de schaduw van de Sint-Maartenskerk, vanaf 7 december in een nostalgische wintertuin, met kerstbomen, kerststal, speeltuigen én verrassingen. Om alles zo veilig mogelijk te houden worden twee brede wandelpaden aangelegd. Bovendien zorgt de stad voor verlichting op negentien extra locaties, met onder meer grappige figuurtjes die op het water aan de Broeltorens zullen huppelen.

Lichtspektakel in de kerken van Bilzen

Tot begin januari
In de verschillende dorpskernen van Groot-Bilzen kun je vanaf 6 december een bijzonder lichtspel bewonderen: elk avond worden de kerken van binnenuit uitgelicht. Een rondreizende spot zal daarbij een inspirerende kerstwens op de gevel projecteren. Mis vooral de Sint-Mauritiuskerk in Bilzen niet: hier wordt een audiovisuele show in Dickens-stijl geprojecteerd, afgewisseld met foto’s, tekeningen en kunstwerken van creatieve Bilzenaars.

Previous articleDe charmantste vakantiehuizen in de Ardennen
Next articleWe geloven in winterbanden maar laten ze niet monteren