file druk vakantieverkeer

De vakantiedrukte is nog niet voorbij. Vorig weekend werd er zelfs een filerecord gevestigd in Frankrijk. Steeds meer mensen keren terug uit vakantie, wat voor meer drukte zorgt op de snelwegen in noordelijke en westelijke richting.

Frankrijk

Hoewel met 1179 kilometer file in Frankrijk afgelopen zaterdag een record werd gevestigd, is de ergste zomerdrukte achter de rug. Toch worden er op zaterdag wel nog behoorlijk wat files verwacht, zowel in vertrek- als terugkomrichting. De populaire routes blijven erg kwetsbaar zoals de A10 naar Bordeaux en de Atlantische kust en de A6 en A7 naar de Middellandse Zee telkens in beide richtingen en vooral ook de A9 richting Spaanse grens. Aan de Mont-Blanctunnel zal het erg druk zijn zowel richting Italië als richting Frankrijk. Zondag moet de drukte in Frankrijk normaal gezien meevallen.

Duitsland

In Duitsland eindigt de zomervakantie alweer in Saksen, Thüringen, Hamburg, Brandenburg, Berlijn, Mecklenburg-Voor-Pommeren, Sleeswijk-Holstein. Er zal dus ook drukker terugkerend verkeer zijn in grote delen van Duitsland. De grootste problemen zullen zich voordoen op de as A8 Salzburg-München-Stuttgart-Karlsruhe en A3/A9 München-Neurenberg-Würzburg en de A7 Würzburg-Ulm. Het wordt ook druk bij de grensovergangen naar Oostenrijk, bijvoorbeeld in Füssen, Kufstein en nabij Salzburg.

In Duitsland geldt nog tot eind augustus een rijverbod voor vrachtwagens op zaterdagen tussen 7u en 20u, wat het fileleed wat zou moeten verzachten.

Oostenrijk

Knelpunten in Oostenrijk blijven de Tauerntunnel en de Karawankentunnel (Sloveense grens) op de A10-A11. Ook druk verkeer verwacht op de A13 Brennersnelweg en de Fernpas. Er kunnen meer files op de Brennerpas ontstaan doordat de Brennerspoorlijn naar Italië in augustus afgesloten is.

Op de A12 (Inntal Autobahn) en A13 (Brenner Autobahn) geldt er op zaterdagen een rijverbod voor vrachtwagens. In Tirol mag het doorgaand vakantieverkeer de A12 in de gebieden Kufstein, Reutte en Innsbruck niet verlaten om via een alternatieve route de files te ontwijken (zat 7u – zon 19u). Hetzelfde geldt voor de A10 in Salzburg (vrij – zon). Reizigers moeten dus bij files op de snelweg blijven.

Zwitserland

De Gotthardtunnel blijft de zwakke schakel in Zwitserland. Waar het al de hele zomer druk is in zuidelijke richting, zal het nu voroal drukker worden in noordelijke richting. Ook op de A13 Sargans-Bellinzona kan het druk worden door het verkeer dat de San Bernardinotunnel wil gebruiken.

Italië

Veel Italianen keren dit weekend weer naar huis en dus grotere drukte landinwaarts. Grootste problemen voor Belgische toeristen zullen zich situeren op de A9 Milaan-Chiasso, de A1 Firenze-Bologna-Milaan en vooral de A22 Firenze-Bozen/Bolzano.

Beste vertrekmoment

VAB deed een test om het beste vertrekmoment te achterhalen. Dat is zonder twijfel zondagochtend. Het is dan veelal filevrij rijden. Wil je toch op zaterdag vertrekken, doe het dan pas in de late voormiddag. De grote drukte op de knelpunten is dan minder of al opgelost op het moment dat je er aan komt. Uiteraard ben je dan ook wel pas later op je bestemming. Op vrijdag vertrekken om files te vermijden is geen goed idee. Je komt dan namelijk niet alleen in het vakantieverkeer, maar ook in het woon-werkverkeer terecht.

Vorig artikelVakantiekiekjes uit de oude doos
Volgend artikelQuiz: ken jij de verkeersregels aan de schoolpoort nog?